Amasya Ünivertesi’nde Laboratuvar Hizmete Girdi
Amasya Üniversitesi’nde Merkezi Araştırma Uygulama Laboratuvarı hizmete girdi.
Amasya Valisi İbrahim Halil Çomaktekin, İpekköy Yerleşkesindeki hizmete giren laboratuvarda beraberinde Rektör Vekili Prof. Dr. Murat Gökdere, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mürsel Kuloğlu ile birlikte inceleme yaptı.
Amasya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Murat Kırlangıç, Amasya Esnaf Odaları Birliği Başkanı İsa Köse ve diğer yetkililerle birlikte laboratuvar birimlerini gezerek özellikleri hakkında yetkililerden bilgi alan Vali Çomaktekin, teknoloji ve eğitim kalitesi bakımından hızla gelişen Amasya Üniversitesinin gösterdiği ivmenin Amasya’ya da olumlu yansımaları olduğunu belirtti.
Senede birkaç kez tekrarladıkları üniversite-sanayi işbirliği toplantılarında gerekli analizlerin üniversitede yapılabilmesini dile getirdiklerini anımsatan Vali Çomaktekin, “Şimdi bu sözler pratiğe döküldü. Özellikle tarımsal üretimde önemli mesafeler almış Amasya’da tarımsal numune analizleri gibi birçok analizin üniversitemizde yapılması zaman ve maliyet açısından çok tasarruflu olacaktır. Üniversitemizin bilim dünyasına yaptığı bu yatırımdan dolayı tebrik ediyor başarılarının devamını diliyorum” dedi.
Teorikten uygulamaya geçişin bir örneği olarak Merkezi Araştırma Laboratuvarı’nın hizmete açıldığına değinen Rektör Vekili Prof. Dr. Murat Gökdere, “Yaptığımız toplantılarda işadamlarımız, sanayicilerimiz üretimin kalitesini artırmak için gerekli olan analizlerin ya da ürünün kalitesini ispatlama adına yapılacak tahlillerin şehir dışında yaptırıldığını ifade ediyorlardı. Biz de Amasya Üniversitesi olarak şehrin üniversiteye, üniversitenin şehre katkı sağlayacağı fikrinden hareketle Araştırma Laboratuvarımızı hizmete açtık. Laboratuarımızda mümkün olduğu kadar geniş yelpazede analizlerin yapılabileceği bir ortam oluşturmaya gayret ettik” diye konuştu.
Bilimin mutlaka ticarileştirilerek sanayiye katkı sağlaması gerektiğini ifade eden Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mürsel Kuloğlu da, “Üniversite-sanayi işbirliği çerçevesinde üniversitemiz her zaman sanayicimizin yanında oldu. Amasya Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı da sanayicilerimizin işlerini kolaylaştırarak onlara hem maddi olarak hem de zaman açısından büyük bir kolaylık getirecektir. Ürettikleri ürünlerin daha kaliteli üretmelerine imkan sağlayacaktır” şeklinde konuştu.
Özel bir firma yöneticisi Cihangir Uzuner de, şöyle konuştu: “Merkezi Araştırma Laboratuvarı’nda devletin öngördüğü gerekli akredite şartlarının sağladığı takdirde özellikle çevre konularında pek çok analizin rahatlıkla yapabileceğinizi gördük. Merkezi Laboratuvarın açılması bizim gibi sanayiciler için çok önemli zira fabrikamızda farklı illerden gelen ekiplere yaptırdığımız birçok analizi burada da yapabileceğine tanık olduk. Analizlerimizi burada yaptırdığımız takdirde zaman ve maliyet açısından çok daha verimli olacağını düşünüyorum. Merkezi Araştırma Laboratuvarının sadece Amasya açısından değil bölgedeki çevresel atıkları deşarj eden sanayici için de faydalı olacağını düşünüyorum.”
Temel amacı üniversitelerde de, kamu kuruluşlarında ve sanayide çalışan araştırmacılar için modern analiz cihazlarının yer aldığı bir bilimsel araştırma, eğitim ve ölçüm merkezi oluşturmak, ulusal ve uluslararası proje yürütme potansiyelini arttırmak, özel ve kamu kuruluşlarının araştırma, ürün geliştirme ve üretim aşamalarında ihtiyaç duydukları analiz isteklerini karşılamak, bilimsel araştırmada hem üniversitemizin hem de diğer üniversitelerin araştırmalarına yardımcı ve öncü olarak uluslararası düzeyde ülkemizin bilimsel verimliliğini arttırmak olan merkezin bünyesinde bulunan cihazların fizik, kimya, biyoloji, çevre, malzeme, madencilik, tıp, eczacılık, adli tıp, diş hekimliği gibi birçok dalda araştırmalara hizmet edebilecek kapasitede olduğu bildirildi.