14 Ekim Dünya Standartlar Günü, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Tiyatro Grubu’nun sergilediği “Önce Kalite” isimli tiyatro oyunuyla kutlandı.
Standartların öneminin anlaşılması, standardizasyon bilincinin yaygınlaşması amacıyla hazırlanan oyuna çocuklar yoğun ilgi gösterdi. Sahnelenen oyun sonrası TSE Genel Sekreteri Üzeyir Karagöz, standardizasyon ilişkileri ve tiyatro oyunu hakkında açıklamalarda bulundu. Standardı insanların ihtiyacı olan mal ve hizmetlerin herkesin kullanabileceği hale getirilebilmesi için uluslararası mutabakatla oluşturulmuş metinler olarak tanımlayan Karagöz, “Dünyadaki ticaretin gelişmesi ve küreselleşmenin bir sonucu olarak dünyadaki ticaret ağı değişiyor ve gelişiyor. Buna uygun olarakta ürettiğiniz ürünlerin sadece belli bir coğrafyaya ait olması yetmiyor. Japonya’daki bir araca Amerika’dan tekerlek bulabiliyorsanız ya da Rusya’da üretilen bir telefona Ortadoğu’dan yedek parça bulabiliyorsanız bunu standardizasyon olarak açıklayabiliriz. Standardizasyon varsa bu tür kolaylıklar olabilir” diye konuştu.
Karagöz, TSE’nin Avrupa Standardizasyon Teşkilatı’nda tam ve en çok oy hakkının bulunduğu üye olarak yer aldığını vurgulayarak, “TSE olarak bunun yanında Uluslar arası Standardizasyon Teşkilatı (ISO), Uluslararası Elektroteknik Komisyonu (IEC) gibi uluslararası teşkilatlarına da üyeyiz. En önemlisi TSE, 164 ülkenin bulunduğu ISO’nun 20 üyesinden oluşan, politika ve kararlarını alan ISO Konseyi’nin de üyesi” dedi.
Karagöz şöyle devam etti:
“Dünya Ticaret Örgütü’nün (WTO) ortaya koyduğu felsefe tek standart, tek tez, tek belge üzerine kurgulanmış durumda. Tek tez ve tek belge derken uluslararası standarda uygunluğu tarif edebilecek laboratuvarlar zincirinden bahsediyoruz. Laboratuvarlarda da bu standartlara uygun üretimin yapılıp yapılmadığı test ediliyor. Bu laboratuvarlar arasında karşılıklı tanınırlık olduğu takdirde uluslararası ticarette güvenilirlik olabilir. Son olarakta bu standartlara uygun üretildiğine dair ürün tescil edilmesi gerekmektedir."
“CE İŞARETİ VARSA TSE BELGESİ’NE İHTİYAÇ YOKTUR GİBİ YANLIŞ BİR ALGILAMA VAR”
“Standarta Uygunluk Belgesi” ile “CE işareti”nin aynı şey olduğunun düşünülmesinin yanlış algı olduğuna dikkat çeken Karagöz, “CE işareti varsa TSE Belgesi’ne ihtiyaç yoktur gibi yanlış bir algılama var. CE işareti ürüne ait güvenlik şartlarının yerine getirildiğini ifade eder. Ama bu ürüne ait performans özelliklerini asla tarif etmez. Bu konuda tüketicilerimiz hakikaten çok ciddi düşünmeliler. Örneğin, bir aracın CE işaretini taşıyor olması bu aracın cana, mala ve çevreye zarar vermediğini ifade eder. Ama bu aracın belli mesafedeki yakıt tüketiminin, verimliliğinin ne olduğunu asla tarif etmez. CE işareti gerekli şarttır, ama yeterli şart değildir” ifadelerini kullandı.
Sahnelenen oyun hakkında da konuşan Karagöz, oyunun amacı olan standardizasyon farkındalığını öncelikle yetişkinlerin bilmesini beklediklerini kaydederek, “Oyunu izleyen çocuklar standardizasyon anlayışıyla, algısıyla yetişmiş bireyler olmalılar. Onlara bu konuyla ilgili temel bilgileri aktarmalıyız ki hayatlarında standartın ve kalitenin ne demek olduğunu bilsinler. Bu oyun sayesinde böyle de olabiliyormuş düşüncesi değil, olması gereken buymuş düşüncesi kafalarına yerleşmeli” diye konuştu.
Karagöz, konuşmasına şöyle devam etti:
“Geleceğin dünyasında lokal bir yaşam yok, global bir yaşam var. Dünyanın her tarafıyla iş yapacaklar, her tarafından talep alacaklar. Standart bilincine sahip olmak bir zorlama değil, refleks haline gelecek. Toplumun topyekün bir kalite ve standart anlayışına gelmesi dolayısıyla küresel dünyada bizim rakiplerimizden bir eksiğimiz kalmadan bir dünyada yaşamalarını sağlayacak argümanları, enstrümanları çocuklara temin etmek için de böyle bir oyun hazırladık.”