Trabzon’da 2 gündür süren 15. Acil Tıp Sempozyumu sona erdi.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Osman Turan Kongre ve Kültür Merkezinde yapılan sempozyumun son gününde Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şahin Arslan “Kırım Kongo Kanamalı Ateşte son tecrübeler”, 19 Mayıs Tıp Fakültesinden Yrd. Doç. Dr. Hızır Ufuk Akdemir’de “Kıtaları dolaşan salgınlar-MERS” adlı sunum yaptı.
İlginin fazla olmadığı sempozyumda ilk olarak söz alan Prof. Dr. Şahin Arslan, dünyada 850 kene türünden 550 tanesi Türkiye’de yaşadığını belirterek, “KKKA ülkemizde 2002 yıllında özellikle yaz aylarında görüldü. Yaz aylarında havaların ısınmasıyla çok hızlı hareket edebiliyorlar. Kırsal kesimlerde yaşayan vatandaşlarda görülmüş. 2013 yılında da tanı konulmuş. Türkiye’nin her tarafında bu hastalığı görebiliyoruz. Dünyada 850 yakın kene türü var. Bunlardan 550 tanesi Türkiye’de yaşam sürdürmekte ve 30 tanesi enfeksiyona veya bu hastalığa sebeb olabiliyor. Aslında öyle korkunç bir tablo yok” dedi.
Daha sonra söz alan Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Yrd. Doç. Dr. Hızır Ufuk Akdemir’de Kıtaları dolaşan MERS salgınından bahsederek, “Son dönemin MERS olarak tanımlanan enfeksiyon hastalığını sık duymaktayız. MERS’le ilgili literatürde ne var buna baktım. Dünya genelinde yaklaşık 287 çalışma yapılmış. Literatürdeki vakaların üçte birinden fazlası Arap Yarımadasında yazılmış ve kaleme alınmış” dedi.