17 Aralık Soruşturmasına İlişkin Dava

17 Aralık soruşturması kapsamında haklarında dava açılan 21 kişinin yargılanmasına başlandı. Sanık avukatlarının delillerin dosyadan çıkarılması talebi reddedildi.
İstanbul 20. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada 16 tutuksuz sanık ve taraf avukatları hazır bulundu. Kimlik tespitlerinin yapılmasının ardından mahkeme başkanı iddianameyi okumaya başladı. Sanık avukatlarından Ahmet Yaman, mahkeme başkanına iddianameden haberdar olduklarını ve süre kazanılması açısından tekrar okunmasına gerek olmadığını söyledi. Mahkeme başkanı, diğer avukatların da aynı fikirde olduğunu öğrenince iddianameyi okumadı.
17 Aralık yolsuzluk soruşturmasında açılan davanın ilk duruşmada avukatlar, yolsuzluk soruşturmalarında diğer şüphelilere takipsizlik verilip kendi müvekkillerine dava açılmasını eleştirdi. Savcının takipsizlik verilen şüphelilere gösterdiği özeni kendi müvekkillerine göstermediğini iddia eden avukatlar, “Buradaki sanıkların arkasında başka güç yok diye mi dava açıldı?” diye sordu. Avukatlar, diğer takipsizlik kararlarında olduğu gibi bu dosyada da delillerin hukuka aykırı olduğu için beraat verilmesini istedi. Mahkeme, delillerin dosyadan çıkarılması taleplerini reddetti.
Duruşmada ilk olarak sanık avukatları, iddianame ve deliller üzerinde beyanda bulunacaklarını belirtti. Avukat Hikmet Çarboğa, iddianamenin yasal dayanaktan yoksun olduğunu öne sürdü. Çarboğa, soruşturmada verilen iki ayrı takipsizlik kararına tepki göstererek, takipsizlik verilenlere gösterilen özenin bu dosyadaki sanıklara gösterilmediğini belirtti.
Avukat Fırat Epözdemir ise, dosyayı paralel devlet yapılanmasıyla haklarında soruşturma açılan polislerle savcıların oluşturduğunu iddia ederek, “Paralel devlet yapılanmasıyla ilgili yargılama tamamlanıncaya kadar bu yargılamanın durdurulmasını talep ediyoruz. Aksi durumda ise 17 Aralık’a takipsizliğe itirazda bulunuldu. Bu itiraz neticelendikten sonra bu yargılamanın yapılmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.
Yargılamanın durdurulmasına gerek olmadığını belirten Avukat Ahmet Küçük, “Şu saatten sonra iddianame iade de edilemez. Yapılacak şey hukuka aykırı delillerin değerlendirilmesidir. Elde edilen deliller elde edilme amacına uygun kullanılmalı. Çıkış noktasında hukuka aykırı delil varsa hepsi hukuka aykırıdır. Elimizde delil kalmaz” ifadelerini kullandı.
Avukat Zahit Şeyhanoğulları ise, delillerin hukuka aykırı olduğunu savunarak, dinleme ve izlemelerin dosyadan çıkarılmasını istedi.
Taleplerle ilgili görüşünü bildiren savcı, “Hakim tarafından işlemin yapıldığı tarihlerde yasal düzenlemeye uygun şekilde elde edilen deliller yasaya uygundur. Delillerin dosyadan çıkarılıp derhal beraat verilmesi taleplerinin reddine karar verilmesi talep olunur” dedi.
Taleplerin değerlendirilmesi için duruşmaya ara veren mahkeme, delillerin yargılama aşamasında değerlendirileceği gerekçesiyle, delillerin dosyadan çıkarılması taleplerini reddetti. Duruşma sanıkların savunmalarıyla devam ediyor.

Haberleri