2 Bin 600 Km’lik Cennet Yolu; ’yeşil Yol’

Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi (DOKAP) Başkanı Ekrem Yüce, Samsun’dan Artvin’e kadar olan yaylaları birleştirme projesi olan Yeşil Yol Projesi’nin doğaya zarar vermeden yürütüldüğünü ve doğaya zarar vermek gibi bir lüksleri olmadığını söyledi.
Rize ziyaretinde yaptıkları çalışmalar ile ilgili bilgi veren Yüce, Giresun merkezli hizmet verdikleri DOKAP’da 2012 yılından bu yana 8 ili kapsayan çalışmalar sürdürdüklerini hatırlattı. DOKAP Başkanı Ekrem Yüce "2012 yılında aktif olarak faaliyete başladık. Merkezimiz Giresun olmak üzere 8 ilde faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. İlk altı aylık dönemde fiziki yapılanmamız ve personel yapılanmamızı sürdürdük. Daha sonrada yoğun bir şekilde bölgenin kalkınmasına katkı sağlayacak projelerle ilgili çalışmaları gerçekleştirdik. Çalışmalarımız halen devam ediyor. Üç ana temel ayak üzerinde yoğunlaşıyoruz. Bir tanesi bölgemiz için stratejik planlar oluşturmak. Bölgenin kalkınmasını sağlayıp diğer bölgeler ile arasında olan farklılıkları ortadan kaldırmak. Diğer bir çalışmamız ise yıllar önce hazırlanmaya başlayan farklı turizm mastır planlarını inceleyerek DOKAP olarak bize verilen yetki çerçevesinde projelerin hayata geçirilmesi için çalışmalar başlattık. Bu çalışmalarım da yapmamız gereken iki ana görev vardı. Bir tanesi planların bütünlüğü idi. Bu planlar arasında bütünlüğü sağladık. 8 ili kapsayan tüm turizm mastır planlarını birleştirerek 8 ilin ortak bir mastır planını oluşturduk. Samsundan Batum’a kadar uzanan bir güzergah belirledik. Bu turizm mastır planında olmazsa olmazlardan bir tanesi yoldur. Doğayı tahrip etmeden, doğanın tüm güzelliklerini koruyarak bir yol oluşturulması gerekiyordu. Bizde yaylalarımın bu doğal güzelliğini hem ülkemizin insanlarına, hem de dünya insanlarına tanıtmak, güzelliklerimizi onlarla paylaşmak, bölge insanımızın da ekonomisine katkı sağlamak için yol projesinde de yoğun olarak çalışıyoruz. Bunun dışında etken diğer kurular ile birlikte ortak eylem planları hazırlıyoruz” dedi.
2 BİN 600 KM’LİK CENNET YOLU
Yeşil Yol Projesi’ni 2 bin 600 kilometre uzunluğundaki cennet yolu olarak tanımlayan Yüce, “Yeşil yol adını verdiğimiz projemiz ile Samsun’dan Batum’a kadar olan tüm yaylalarımızı ve turizm merkezlerini birbirine bağlıyoruz. Bu 2 bin 600 km uzunluğunda bir cennet yolu. Adı yeşil yol. Gerçekten yeşil bir yol ve cennete giden bir yol. Bu yolla birlikte 40 noktada turizm merkezleri oluşturulacak. Yani moteller, oteller, çim kayak tesisleri gibi bulunacakları bölgelerin coğrafi ve doğal özelliklerine göre tesisler oluşturulacak. Samsun’dan hareket eden bir kişi Batum’a gidene kadar Yeşil Yol’dan geçerek Karadeniz’in tüm güzelliklerini görmüş olacak. Bölgemizin güzelliklerini tanıtacağımız gibi bölge insanına da ekonomik gelir sağlayacağına inanıyoruz. Geçtiğimiz bu yol için 40 milyon TL aktarılmıştı. Her il için 5 milyon TL kullanıldı. Bu yıl tekrar 50 milyon TL aktarılacak. Çalışmalar hızlı bir şekilde devam ediyor. İnşallah 2018 yılında bu projeyi tamamlamış olacağız” şeklinde konuştu.
DOĞAYA ZARAR VERME LÜKSÜMÜZ YOK
Yüce, yeşil yol projesi ile ilgili ‘doğaya zarar verildiği” yönündeki eleştirileri saygı ile karşıladıklarını belirterek çalışmalarında doğaya zarar verilmediğinin altını çizdi. Yüce, “Yolla ilgili çevreci eleştiriler elbette olacaktır. Biz doğamızı koruyarak ve kollayarak bu projemizi hayata geçirmeye çalışıyoruz. Biz bu eleştirilere saygı duyuyoruz. Ancak biz o eleştiren insanlarımızdan farklı düşünmüyoruz. Bizde onlar kadar doğamızı seviyoruz ve onlar kadar bu konuda hassasız. Biz doğayı koruma ve kollama dengesini gözeterek bunları yapmaya çalışıyoruz. Doğayı tahrip etmek gibi bir lüksümüz yok. Neden bunu yapalım. Biz bu yolu doğayı tahrip etmek için değil, doğadan daha fazla istifade etmek için yapıyoruz. Tenkit edenlere saygı duyuyoruz. Onların tenkitleri bizim daha hassas davranmamızı sağlıyor” dedi.

Haberleri