Antalya’nın Manavgat ilçesinde düzenlenen "2.Uluslararası İş ve Meslek Danışmanlığı Kongresi", Sueno Hotels Beach’te başladı.
26-27 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilecek olan kongrenin açılışına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Selim Bağlı, İŞKUR Genel Müdürü Dr. Nusret Yazıcı, Antalya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Bahattin Bayraktar ile Türkiye’den ve yurt dışından 450 uzman katılıyor.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan kongrede konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Selim Bağlı, istihdam ve işsizlik konusunun, başta gelişmekte olan ekonomiler olmak üzere bütün dünya ekonomilerinin öncelikli gündem maddelerinden birisi olduğunu vurguladı. Bağlı, "İstihdamın, ekonomik büyümenin itici gücü olmasının yanı sıra sosyal açıdan da çok büyük önemi bulunmaktadır. Huzurlu ve mutlu bir toplumun temel kaynağı üretken ve verimli fertlerdir. Vatandaşlarımıza iş bulmak, vatandaşlarımızın mesleki niteliğini ve dolayısıyla istihdam edilebilirliğini artırmak sosyal devlet olmanın bir gereğidir" dedi.
"İŞKUR İŞ GÜCÜ PİYASASININ NABZINI TUTAN KURUMDUR"
İstihdamı artırmanın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının temel hedeflerinden biri olduğunu kaydeden Bağlı, "Bunu gerçekleştirirken de Türkiye İş Kurumu en önemli kurumlardan birisi olacaktır. Personel kadrosunu güçlendiren İŞKUR, iş gücü piyasasının nabzını tutan, aktif-pasif iş gücü politikalarıyla iş gücünü kontrol eden, kişilerin mesleki niteliklerini artıran ve doğru kişiyi doğru işe yerleştirme amacıyla hareket eden bir kurum" diye konuştu. Bağlı, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İstihdam ve işsizlik konusu, başta gelişmekte olan ekonomiler olmak üzere bütün dünya ekonomilerinin öncelikli gündem maddelerinden biridir. İstihdamın, ekonomik büyümenin itici gücü olmasının yanı sıra sosyal açıdan da çok büyük önemi bulunmaktadır. Huzurlu ve mutlu bir toplumun temel kaynağı üretken ve verimli fertlerdir. Vatandaşlarımıza iş bulmak, vatandaşlarımızın mesleki niteliğini ve dolayısıyla istihdam edilebilirliğini artırmak sosyal devlet olmanın bir gereğidir. 62. hükümet programında ve Ulusal İstihdam Stratejisi’nde de yer aldığı üzere istihdamı artırmak, önümüzdeki dönemde Bakanlığımızın temel hedeflerinden biridir. Bunu gerçekleştirirken de Türkiye İş Kurumu en önemli kurumlardan birisi olacaktır. İŞKUR, iş gücü piyasasının nabzını tutan, aktif-pasif iş gücü politikalarıyla iş gücünü kontrol eden, kişilerin mesleki niteliklerini artıran ve doğru kişiyi doğru işe yerleştirme amacıyla hareket eden bir kurum olarak karşımıza çıkmaktadır."
"HER İŞSİZİN BİR DANIŞMANI OLACAK"
Son açıklanan verilere göre işsizliğin Yunanistan’da yüzde 27, İspanya’da yüzde 24,4, Portekiz’de yüzde 14, İtalya’da yüzde 12,3, Fransa’da yüzde 10,5 olduğunu ifade eden Bağlı, "Ancak ülkemizde özellikle 2008’den sonra hayata geçirdiğimiz reformlar sayesinde işsizlik oranı ağustos ayı itibarıyla yüzde 10,1 olarak gerçekleşmiştir. Bu konudaki çalışmalarımız, Ulusal İstihdam Stratejisi’nde belirttiğimiz üzere işsizlik yüzde 5 seviyesine inene kadar son hızla devam edecektir. Bu süreçte kendisine çok önemli vazifeler düşen İŞKUR’un, bu görevlerini yerine getirirken en büyük fonksiyonu rehberlik ve danışmanlık hizmetleri olacaktır. İŞKUR’da 1990’lı yıllardan bu yana yürütülen iş ve meslek danışmanlığı hizmeti, 2012 yılında, ’Her işsizin bir danışmanı olacak’ gayesiyle atanan iş ve meslek danışmanları ile çok daha profesyonel bir boyut kazanmıştır. İşsizlerin yanı sıra İŞKUR’a kayıtlı her işverenin, her okulun bir danışmanı olması sağlanmıştır. 2002-2011 yılları arasında yapılan 1 milyon 342 bin işe yerleştirmeye karşın iş ve meslek danışmanlarının göreve başladığı son iki yılda 1 milyon 519 bin işe yerleştirme yapılmıştır" şeklinde konuştu.
KONGRENİN AMACI
Kongrede ortaya konacak bilimsel çalışmaların, danışmanlık ve rehberlik hizmetinin gelişmesine ışık tutacağını ve bunun sonucunda daha fazla vatandaşın daha etkin bir şekilde bu hizmetten faydalanma imkanı bulacağını ifade eden Bağlı şunları kaydetti:
"Ortaya koyacağınız bu bilimsel çalışmaların, vatandaşlarımızın düzenli bir gelir elde etmesine, hayat standartlarının yükselmesine, işverenlerimizin talep ettikleri nitelikte eleman temin edebilmelerine, öğrencilerimizin kendilerine en uygun mesleği seçebilmelerine katkıda bulunacağını ve dolayısıyla çok hayırlı bir işe vesile olacağını da hatırlatmak isterim. Bakanlığımız yürüttüğü faaliyetlerde sosyal diyalogu esas almaktadır. Bu vesileyle işçi, işveren ve diğer tarafların görüşlerine her zaman başvurmuştur. Başvurmaya devam edecektir" dedi.
İŞSİZLİK ORANINI YÜZDE 5’E DÜŞÜRME HEDEFİ
İŞKUR Genel Müdürü Dr. Nusret Yazıcı da yaptığı konuşmada, Ulusal İstihdam Stratejisi’nde 2023 yılına kadar, istihdam oranının yüzde 55’e, kadınların iş gücüne katılım oranının yüzde 41’e yükseltilmesi ve işsizlik oranının yüzde 5’e indirilmesinin hedeflendiğini kaydetti. İşsizliğin sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada en önemli sorunlarının başında geldiğine dikkat çeken Yazıcı, "Çalışma hayatındaki değişimler ve ortaya çıkan yeni ihtiyaçlar, daha etkin bir kamu istihdam kurumunu gerekli kılmıştır. Bu gereklilik neticesinde özellikle son 11 yılda, Türkiye İş Kurumu’nun teşkilat yapısı ve görev alanı AB müktesebatı doğrultusunda yeniden düzenlenmiş, karar alma mekanizmalarına sosyal tarafların da aktif katılımı sağlanmıştır. Bu aktif katılımın en önemli örneklerinden biri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Faruk Çelik öncülüğünde tamamlanan ’Ulusal İstihdam Stratejisi’nde, 2023 yılına kadar, istihdam oranını yüzde 55’e, kadınların iş gücüne katılım oranını yüzde 41’e yükseltmeyi ve işsizlik oranını ise yüzde 5’e indirmeyi hedeflemekteyiz" dedi.
"2014 YILININ 10 AYINDA 750 BİN KİŞİ İŞE YERLEŞTİRİLMESİNE VESİLE OLUNDU"
2003 yılında 65 bin işsizin istihdamına aracılık eden İŞKUR’un, 2013 yılında 672 bin, 2014’ün ilk 10 ayında ise yaklaşık 750 bin kişinin işe yerleşmesine vesile olduğunu belirten Yazıcı, şunları kaydetti:
"Aynı dönemde yaklaşık 1 milyon 540 bin kişiye işe ve mesleğe yönlendirme konusunda danışmanlık hizmeti yine İŞKUR tarafından sunulmuştur. İşverenlerimize sunulan danışmanlık desteği kapsamında ise bu yılın ilk 10 ayında yaklaşık 340 bin iş yeri ziyareti gerçekleştirilmiştir. İşverenlerimize iş gücü açığının giderilmesi, mesleki eğitim ve işbaşı eğitimi gibi birçok konuda danışmanlık yapılmış, işletmelerden 1 milyon 430 bin iş gücü talebi alınmıştır. Öte yandan mesleksizlik sorununa sunduğumuz çözüm önerileri aktif iş gücü programlarıyla sınırlı kalmamakta, kariyer planlarını yapan öğrencilerimize Meslek Seçimine Destek Dergisi dağıtmakta, hem de üniversitelerde faaliyet gösteren 78 İŞKUR İrtibat Noktası’nda üniversite öğrencilerine danışmanlık hizmeti vermekteyiz. Arz ettiğim sayılar ve gelişmeler, İŞKUR’un değişen ve etkin hale gelen kurumsal yapısıyla iş gücü piyasasında aktif rol almasının ne kadar olumlu sonuçlar doğurduğunu ortaya koymaktadır."
Köklü bir geçmişe sahip olan İŞKUR’un bilimsel, sosyal ve ekonomik gelişmeleri yakalayan, sosyal tarafların yönetime katılımına imkan veren çağdaş bir kamu istihdam kurumu olarak uluslararası arenadaki çalışmalarına devam ettiğini de sözlerine ekleyen Yazıcı, 2015 yılında Dünya Kongresi’nde ev sahipliği yapacakları Dünya Kamu İstihdam Kurumları Birliği’ndeki (WAPES) etkin rollerin de bunun ispatı niteliğinde olduğunu söyledi. Yazıcı, uluslararası alandaki çalışmalarının önemli bir ekseninde Avrupa Rehberlik Merkezi (EUROGUIDANCE) faaliyetleri kapsamında düzenlemekte oldukları "Uluslararası İş ve Meslek Danışmanlığı Kongreleri"nin oluşturduğunu ifade etti.