Organ ve Doku Nakli Ulusal Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Dr. Bahri Kemaloğlu, Türkiye’de 2014 yılında bin 806 tane beyin ölümü gerçekleştiğini ve bunlardan 407’sinin beyin ölümü gerçekleşen hastanın yakınları tarafından bağışlandığını söyledi.
Sağlık Bakanlığı ve Avrupa Birliği tarafından ortaklaşa yürütülen “Organ Bağışında Uyum İçin Teknik Yardım” isimli projenin eğitim aktiviteleri kapsamında Samsun Bölge Uzman Eğitimi başladı.
Samsun’da ikincisi düzenlenen ve Anemon Otel’de 15-17 Ocak tarihleri arasında yapılacak olan eğitime İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Köksal, hastane başhekimleri ile Organ ve Doku Nakli Samsun Koordinasyon Merkezi bağlı 8 ilden 80 nöroloji, beyin cerrahi ve anestezi uzmanları katıldı.
2014 YILINDA BİN 806 BEYİN ÖLÜMÜNDEN 407’Sİ BAĞIŞLANDI
Eğitimde açılış konuşmasını yapan Organ ve Doku Nakli Ulusal Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Dr. Bahri Kemaloğlu, “Organ bağışı özellikle organ nakli bekleyen hastalar açısından çok önemli bir konu. Çünkü organ nakli bekleyen bir hastanın tek tedavi şansı organ bağışı ile elde edilen organın nakledilmesi sonucunda tedavi edilmesidir. Burada organ bağış sayısını arttırarak gerek toplumda gerek sağlık çalışanlarında bir farkındalık oluşturarak organ bağışı sayısını arttırmak ve ülkenin herhangi bir yerinde ve herhangi bir hastanesinde organ bekleyen bir hastaya organ temin etmektir. Organ bağış sayılarına baktığımız zaman 2014 yılında bin 806 tane beyin ölümü tespiti yapılmış ve bunların 407 tane donör olmuş. Bekleyen hasta sayımız ise 24-25 bin civarında hastamız var. Bağış sayısıyla bunu kıyasladığımız zaman ihtiyacımız olanın çok gerisinde bir organ bağışı var. Organ bağışında en önemli nokta, beyin ölümü tespiti ile aile ile yapılacak olan görüşmedir. Bu konunun da en önemli zincirlerinden birisi de nörologlar, yoğun bakım uzmanlarıdır. Onlara bu konuda çok önemli görevler düşüyor. Samsun son yıllarda artan bir başarı göstermektedir” dedi.
Samsun’un organ bağışı konusunda Türkiye’nin başarılı illeri arasında olduğunu belirten Sağlık İl Müdürü Dr. Yusuf Köksal, “Son zamanlarda hem ülkemizde, hem bölgemizde ve hem de Samsun’da organ bağışı ile ilgili çok yoğun faaliyetler yürütülmektedir. Bu Bakanlığımızın önümüzü açmasıyla, bizleri heveslendirmesiyle oluyor. Bizde Bakanlığımızın bu faaliyetleri sonucunda son 1-1,5 yıl içersinde ilimizde ve bölgemizde çok önemli mesafeler kat ettik. Hem beyin ölümü tespitlerimiz hem organ bağışı sayımız hem de organ nakli yapılan hasta sayılarımız arttı. Biz bunu çok büyük sevinç ve gururla karşılıyoruz. Organ bağışında doktorlar ne organ bağışlayanı tanıyor ne de organların nakledildiği insanları tanıyor. Ama işin sonucunda belki 24-36 saat uykusuz kalıyorsunuz ama bu 36 saatin sonunda inanılmaz bir mutluluk hissediyorsunuz. Çünkü bağışlanan organlar ülkemizin veya bölgemizin herhangi bir yerinde insanlara umut olmaya ve onlara can katmaya devam ediyor. Samsun ve bölgemiz organ bağışı konusunda Türkiye’nin en başarılı illeri arasındadır” diye konuştu.
“GEÇTİĞİMİZ SENE ORGAN BEKLEME SIRASINDA 2 BİN KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ”
Eğitim hakkında bilgi veren Organ ve Doku Nakli Samsun Bölge Koordinasyon Merkezi (BKM) Sorumlusu Dr. Mehmet Kazak, “Ulusal koordinasyon sistemimiz 2000 yılından beri faaliyettedir. Sağlık Bakanlığımız topu tüfeği ile bu işin içersinde. Ambulans uçakları, helikopterler, kara ambulansları, UMKE araçları ile hizmetimizde. Geçen sene organ bekleme sırasındaki 2 bin kişi hayatlarını kaybetti. Maalesef yeterli organımız olsaydı bu olmayacaktı. Ülkemizde donör yani aile bağış onayı yüzde 22’lerde. Bu İspanya’da ve Amerika’da yüzde 90’ları bulabiliyor. Biz bu oranı bir yükseltebilsek birçok insana hayat vereceğiz. Milyon başına donör olarak söylersek Türkiye ortalaması milyon başına yüzde 4.5, Avrupa’da ortalama milyon başına yüzde 20’dir. Bizim bölgemiz için de 2012 yılında 27, 2013 yılını 41 ve 2014 yılında da 43 donörle kapattık. 43 donörden de yaklaşık 120 tane organ ve dokuyu biz ülkemizin çeşitli nakil merkezlerindeki insanlarımıza gönderdik” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Giresun Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ülkü Aygen Türkmen, Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Gökhan Özdemir ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Öğretim Üyesi Doç.Dr. Ahmet Dilek katılımcılara ‘Organ Bağışında Uyum için Teknik Yardım’ hakkında bilgiler verdi.