Malatya Barosu İnsan Hakları Komisyonu (İHK) adına basın açıklamasını okuyan Avukat Yusuf Sürücü, “Engellilerin sorununu kendi sorunumuz olarak kabul ediyor ve sadece bir gün değil 365 gün engelli yurttaşlarımızın yanında olduğumuzu belirtmek istiyoruz“dedi.
Malatya Barosu’nda, İHK üyeleriyle birlikte basın açıklaması yapan Malatya Barosu İHK üyesi Avukat Yusuf Sürücü, “Doğuştan ortaya çıkan engeller yanında, toplumsal yaşamın ortaya koyduğu emeller daha acımasız sonuçlara yol açmaktadır. Trafik, terör, iş kazaları, akraba evlilikleri başta olmak üzere, insan eliyle meydana gelen bir çok etmen yüz binlerce insanı engelli hale getirmektedir. Ülkemizde 7 milyona yakın insanımız doğuştan, 1.7 milyona yakın insanımız ise iş kazaları, trafik kazaları, 6136 sayılı kanunda suç sayılan silah ve benzeri aletlerin kullanımı, bilinçsiz sağlık ve spor uygulamaları ve daha bir çok nedenlerle engelli bir yaşam sürdürmek zorunda kalmaktadır. Bu rakamlar nüfusumuzun yüzde 12 si gibi büyük bir orana ve rakama denk gelmektedir.
Ortaya çıkan tabloya baktığımızda ülkemizin işsizlikten, yoksulluktan, yolsuzluktan, gelir dağılımındaki adaletsizlikten daha da büyük bir sorunla karşı karşıya olduğu görülmektedir. Doğuştan engelli olmayan her bireyin birer engelli adayı olduğu gerçeğinden hareketle ortaya çıkan bu tabloya duyarsız kalınması mümkün değildir. Bu aynı zamanda vicdani, ahlaki, insani ve hukuki bir sorun olarak herkesi ilgilendirmektedir. Engelli bir yaşam sürdürmek zorunda kalan insanlarımızın sorunlarına çözüm bulmak, yaşamlarını kolaylaştırmak, yaşamın her alanını onlarla paylaşmak, yaşam sevincini onlara aşılamak, üretime katılmalarını sağlamak, toplumun her alanında önemli roller üstlenmeleri için onların önündeki engelleri ortadan kaldırmak, özellikle de eğitim, sağlık ve ekonomi alanında onlar için pozitif ayırımcılık içeren haklar tanımak ve olanaklar sağlamak başta devlet olmak üzere, bütün kurum, kuruluş, meslek örgütleri ve toplum örgütlerinin en önemli varlık nedeni olmalıdır” ifadelerini kullandı.
Sürücü, daha sonra özetle şunları belirtti:
“Sadece yasal düzenlemeler yapmakla engelli yurttaşların sorunları çözülüyor. Bu yasal düzenlemelerle ulaşılmak istenen hedefin, birlikte yaşadığımız toplumun bu konuda bilinçlendirilmesi ver eğitilmesi ve kamu gücünün, yani devlet organlarının bu konuda çıkarılmış olan yasal mevzuat’ uygulamak konusunda kararlı bir tutum sergilemeleri ile mümkün olduğunu unutmamak gerekiyor. Bu anlamda herkese görev düşmektedir.
İnsanın engelli bir yaşama mahkum edilmesine neden olan etken ne olursa olsun; bunu bir insan hakkı ihlali olarak kabul ediyor ve başta kamu görevlileri olmak üzere bütün toplum bireylerini bu insan hakkı ihlaline karşı birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz. Malatya barosu olarak biz bu bilince sahip olduğumuzu ve engellilerin başta hukuksal sorunları olmak üzere her konuda yanlarında olduğumuzu bilmelerini istiyoruz. Onların sorununu kendi sorunumuz olarak kabul ediyor ve sadece bir gün değil 365 gün engelli yurttaşlarımızın yanında olduğumuzu belirtmek istiyoruz.“