Türkiye’de fındıktan sonra en çok bal üreten ili Ordu, dünyaya petek makinesi ihraç ediyor.
Ordu’da 1971 yılından Tevfik Güngör tarafından küçük el tezgahlarıyla yapımına başlanan, bugün oğlu Osman Güngör’ün başında bulunduğu firma tarafından gerçekleştirilen petek makinesi üretimi bugün Türk makine mühendislerinin elinde son teknoloji ile şekillenerek Latin Amerika’dan Uzak Doğu’ya, Avrupa’dan Afrika’ya kadar dört kıtaya ihracat yapılıyor.
Ordu’da 1.Sanayi Sitesi’nde 200 metrekare alanı bulunan fabrikada üretimi yapılan petek makineleri 2010 yılından itibaren yurt dışına ihraç ediliyor. Ordu’da üretilen ve ‘Maden In Turkey’ damgalı petek makineleri aradan geçen 4 yılda Latin Amerika’da Şili, Kostarika, Meksika, Uzak Doğu’da Çin, Myanmar, Vietnam, Afrika’da Mısır, Etiyopya, Orta Asya’da Özsbekistan, Azerbeycan, Gürcistan, Rusya, Avrupa’da İsviçre, Almanya, Portekiz, Slovenya, Polonya, Romanya, Bulgaristan, Hırvatistan, Macaristan, Sırbistan, Kosova, Makedonya ve KKTC’ye ihraç edildi.
4 KITAYA TÜRK MALI PETEK MAKİNESİ
Petmak Makine Sanayi sahibi Osman Güngör, firma olarak 1994 yılından itibaren 4 yıl boyunca AR-GE makine imalatı yaptıktan sonra seri petek makinesi üretimine geçtiklerini ve 2010 yılına kadar Türkiye’nin tüm illerine satış yaptıklarını belirtti. Bu dönemde kurdukları web sitesi ile firma ve ürünlerinin tanıtımına başladıklarını belirten Güngör, “Makine teknolojimizi geliştirdikten sonra web sitesini faaliyete geçirdik. Ardından yurt dışından çok sayıda talep almaya başladık. 22 Şubat 2010 tarihinde ilk ihracatımızı Mısır’a yaptık. Bunun ardından sık sık talep gelmeye başlayınca aradan geçen 4 yılda Latin Amerika’dan Uzak Doğu’ya, Afrika’dan Avrupa’ya kadar bir çok ülkeye bizzat kendi mühendislerimizle ürettiğimiz petek makinesi ihracatı gerçekleştirdik” dedi.
ORGANİZE SANAYİ’DE YER BULAMIYORUZ
Halen Ordu’da 1. Sanayi Sitesi’nde 200 metrekarelik fabrikada üretim yaptıklarını, Ordu Organize Sanayi Bölgesi’ne geçerek üretim ve ihracatı arttırmayı hedeflediklerini belirten Osman Güngör, “Maalesef Ordu Organize Sanayi Bölgesi’nde boş alan kalmadığı için yeni bir fabrikayı faaliyete geçiremedik. Mevcut arsalardan satın almak istediğimizde ise astronomik bedeller isteniyor. 2. Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulmasını bekliyoruz” diye konuştu.