Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, yurdun her köşesinde yapılan operasyon ve denetimlerde devleti büyük miktarda maddi zarara uğratan firmalara hukuki yaptırımların uygulandığını bildirdi. Bakan Canikli, son olarak İzmir’de yapılan detaylı çalışmalar neticesinde piyasaya kaçak yollarla 6 milyon TL değerinde 2 bin 673 ton baz yağ cinsi ürün süren firmanın ithalat işlemlerinin durdurulduğunu belirtti.
İzmir Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü’nce akaryakıt kaçakçılığı ile mücadele kapsamında yürütülen istihbarat çalışmaları sonucu İzmir’de faaliyet gösteren bir firmanın ithal ettiği baz yağ cinsi eşyaları mamul ürün haline getirmeden piyasaya sürdüğü yönünde bilgilere ulaşıldığını söyleyen Bakan Canikli, Gümrük Muhafaza Müdürlüğü ekiplerinin firma ile ilgili yaptıkları araştırma ve incelemelerde satışların izini kaybettirmek için firmalar arası faturaların düzenlediği, işlenmesi gereken ürünün işlenmeden satışının yapıldığının ortaya çıkarıldığını belirtti. Bakan Canikli, “Yapılan incelemelerde söz konusu firmanın 2 bin 673 ton baz yağ cinsi ürünü mamul ürün imalatında kullanılmak üzere vergileri teminata bağlanarak ithal ettiği ve mamul hale getirmiş gibi göstererek işlenmemiş ürün sattığı belirlendi” diye konuştu.
Firmanın ithal ettiği ürünleri amacı dışında kullanarak, bu şekilde yaklaşık 6 milyon TL değerinde baz yağ cinsi ürünün piyasaya sürülmesini sağladığı, bu yolla devleti büyük miktarda vergi kaybına uğrattığını belirten Bakan Canikli, firmanın ithalatının tamamen durdurulduğunu söyledi.
Gümrük muhafaza ekiplerince firmanın yüklü miktarda ürün ithal etmesine rağmen elektrik sarfiyatlarında fazla bir artışın olmadığı ve ürünlerin sadece fatura üzerinden satıldığı, satışların izini kaybettirmek amacıyla fatura düzenlendiği, satışların bu firmalar tarafından son olarak Konya merkezli bir firmaya yapıldığı, Konya’daki firmanın da ne merkezinde ne de belirtilen şubesinde faaliyette olmadığı, asıl sahibinin başka bir şahıs olmasına rağmen firmayı bir çalışanın üzerine yaptığı, satın alan firma yetkililerinin birçoğunun daha önceden akaryakıt kaçakçılığı suçundan kayıtlarının bulunduğu hususları tespit edildi. Yapılan detaylı çalışmalar kapsamında firmadan çıkan bir tanker takibe alındı. Manisa Turgutlu’da bir firmaya giden tankerden numune alındı. Yapılan analizde tankerdeki eşyanın pas ve korozyon önleyici olmadığı, eşyanın saf baz yağ olduğu, yani almış olduğu ürünleri hiç üretim yapmadan olduğu gibi akaryakıt olarak piyasaya sürdüğü, bunun da kaçak akaryakıt sınıfına girdiği, laboratuar analiz sonuçlarına göre açıkça belirlendi. Baz yağ cinsi ürünü işlemeden kaçak yollarla piyasaya sürdüğü belirlenen firma ve diğer 10 farklı firmanın yetkilileri hakkında İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu.