68. Verem Eğitimi Ve Propaganda Haftası

Samsun’da İlk Sağlık Müdürlüğü, Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Hastanesi “68. Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası” dolayısıyla ortaklaşa basın açıklaması yaptılar.
Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Hastanesi’nde düzenlenen açıklamaya Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Erdinç Özoğlu, Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Tamer Kutlu, Halk Sağlığı Müdür Yardımcıları ve doktorlar katıldı.
Her yıl ocak ayının ilk haftasını Tüberküloz haftası olarak kutladıklarını belirten Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Erdinç Özoğlu, “Bunun amacı tüberküloz hastalığına karşı biraz bilinci arttırmak maksadıyla kutlanıyor. Samsun’da biz Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak Verem Savaş Dispanserlerimizde bütün tüberküloz hastalarını takip ediyoruz. Önceden tüberkülozdan korkuluyordu, tedavi edilmiyordu ama şimdi tedavi ediliyor. Yalnız biraz sabırlı olmak gerekiyor. Çünkü tedavi süreci biraz uzun bir hastalıktır. İlimizde yüzde 100’e yakın bütün hastalarımıza ulaşıp, doğrudan gözetimli tedavi şeklinde tedavilerini yönlendiriyoruz. Dolayısıyla yüzde 100’e yakın tedavi başarımız var. Tüm dünyada olduğu gibi ilimizde de tüberküloz yani verem vakalarında her yıl bir miktar azalma görülmekte. Amacımız teşhisini koyamadığımız bir vakanın olmaması. Artık tüm dünyada hastalar azalmakta ancak ilaçlara karşı dirençli vakalar artmaktadır. Bununda önüne geçmeye çalışıyoruz. Bütün vakalarımızı düzgün bir şekilde tedavi etmeye çalışıyoruz” dedi.
SAMSUN’DA OLGU SAYISI 261
Tüberküloz tedavilerinin, tanısının konmasının ve bütün işlemlerinin tamamının ücretsiz olduğunun altını çizen Özoğlu, “Tüberküloz tedavisinde en az süre 6 aydır. Hastanede hastalarımızı en az 15 gün yatırıyoruz. Ondan sonra çıktıktan sonra takiplerini Verem Savaş Dispanserlerinde yapıyoruz. Bu süreçler içersinde hastalarımızdan herhangi bir ücret talep etmiyoruz. Sağlık Bakanlığı’nın 2014 raporlarına göre, 2013 yılında ülkemizde toplam olgu sayısı 13 bin 409, toplam olgu hızı 100 binde 17.5’tir. Samsun’da 2013 yılı toplam olgu sayısı 261, toplam olgu hızı 100 binde 20.7’dir. 2013 yılında ilimizde akciğer hastalarında bulaştırıcılık ve tanı açısından çok önemli olan balgam yayma bakılma oranı yüzde 97.7 ile ülke ortalamasının üzerindedir. Yeni yayma pozitif akciğer tüberkülozlu hastalardaki tedavi başarısı ise yüzde 92.4’tür ve yüzde 89.2 olan ülke ortalamasının üzerindedir. Yine ilimizde tedaviyi terk oranları yüzde 2.5 olup, yüzde 3.1 olan ülke ortalamasının altındadır. Direkt gözetimli tedavi oranı yüzde 99.3’tür” diye konuştu.
TÜBERKÜLOZDA ARTIK YENİ SORUNLAR ORTAYA ÇIKIYOR
Tüberküloz hastalığının giderek azaldığını ifade eden Halk Sağlığı Müdürlüğü Tüberküloz İl Koordinatörü Dr. Derya Öztomurcuk, “Ülkemizde ve ilimizde 1970’lerde görülen tüberküloz salgınları şuanda yaklaşık son 10 yıldır ülke verileri ile paralel bir şekilde ilimizde de azalan bir grafik göstermektedir. Tüberkülozda artık yeni sorunlar ortaya çıkmaya başlamaktadır. Bunların başında çok ilaca dirençli tüberküloz vakaları gelmektedir. Buna özellikle vurgu yapmamız gerekir. Çünkü hastalar ilaçlarını düzenli olarak kullanırlarsa, dirençli vaka olmamaktadırlar. İlaçlarını düzensiz kullanan hastalarsa, dirençli vaka olarak karşımıza çıkmaktadırlar. Dirençli bir hasta mikrobu başka bir kişiye bulaştırdığında, bulaştırdığı kişi de dirençli vaka olmaktadır. Dirençli hastaların tedavisi normal hastalardan çok daha uzun sürmektedir. Normal hastaların 6 aylık tedavileri varken, dirençli hastaların yaklaşık 24 ay tedavileri vardır ve aynı zamanda tedavi maliyetleri de çok fazladır. Kullandıkları ilaçlar çok ağır ve yan etkileri çok fazladır. Bu nedenle tüberküloz hastaların en önemli nedeni ilaçlarını düzenli olarak kullanmalarıdır. Ama 10 yıldır ilimizde yapılan çalışmalarla vaka sayısı giderek azalmaktadır” şeklinde konuştu.
Hastanelerinde verem hastaları için kullanılan yatak sayısını düşürdüklerini belirten Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Tamer Kutlu, “Hastanemiz 100 yataklı verem hastanesi olarak 1959 yılında kurulmuştu. Tüm yataklar verem hastaları için kullanılmaktaydı. Zamanla hem dünyada hem de ülkemizde verem hastalığının azalması nedeniyle hastanemizde yatak kapasitesini giderek azalttık. Şuanda aktif 12 yataklı bir servisimiz var. Fakat gerektiğinde 14 yatağa kadar çıkabilmekteyiz. 2014 yılında yüzde 71 doluluk kapasitesi ile hizmet verdik. Bu hafta çerçevesinde hastanemiz çalışanlarına verem hastalığının, tüberküloz hastalığının tarama testi olan PPD testine arkadaşlarımıza yaptırdık ve sonuçlarını şuanda değerlendirmekteyiz. Ayrıca çeşitli okullarda bu hafta ile ilgili ve verem hastasıyla ilgili doktorlarımız öğrencilere seminerler vermektedir” açıklamasında bulundu.
Tüberküloz tedavisi için sırada bekleyen hastalarının olmadığını ifade eden Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Uzm. Dr. Yıldız Atasoy, “Tüberküloz servisimiz 12 yataklı ve sırada bekleyen hastamız yok. Yüzde 100’e yakın hastamızı yatırarak tedavi ediyoruz. Yatırarak tedavi süremiz minimum 15 gün oluyor. Hastalarımızı yatırma amacımızın en önemlisi toplumu korumaktır. Onun haricinde hastamız yatarken ilaçları konusunda eğitim alıyorlar. Aynı zamanda hastası yatarken yakınlarını da bilinçlendirmiş oluyoruz. Tüberküloz solunum yolu ile buluşan bir hastalıktır” ifadelerini kullandı.

Haberleri