Afyonkarahisar Şuhut Keklik Üretme İstasyonu’nda üretilen 750 kınalı keklik, Eskişehir’de doğal yaşama kavuşturuldu.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün doğaya kanatlı hayvan yerleştirme ve salımı programı çerçevesinde İnönü ilçesi Kuzfındık ve Dereyalak mahallelerinde toplam 750 adet kınalı keklik salımı yapıldı. Henüz 16 haftalık olan keklikler, yetkililerin kafes kapaklarını açması ile doğal yaşamlarına kanat çırptı. Salınan kekliklerin, 50 yıl öncesine kadar keklik yaşamının olduğu ve şuanda da yaşamlarını sürdürebileceğini ifade eden Eskişehir Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Ergün Selvi, 3 yıl boyunca bu bölgede keklik avının yapılamayacağını ifade etti. Bölgedeki vatandaşların kekliklere sahip çıkması gerektiğini kaydeden Selvi, “Burada bir farkındalık oluşturmak, vatandaşlara bu bilinci ulaştırmak ve kekliklere sahip çıkılmasını sağlamak gayesindeyiz” dedi.
Kekliklerin tarımdaki önemine de değinen Selvi, “Keklikler süne zararlısını büyük oradan yok ediyor, buğdaylarımızın ve arpalarımızın tarımda bir şekilde daha iyi yetişmesini sağlıyor. Köylülerle konuştuğumuzda bundan 50 yıl önce buralarda kekliklerin olduğunu, fakat zaman periyodunda bunların yok olduğu bize söylendi. Biz de buranın kekliklerin yaşam alanına uygun olduğunu gördük. O nedenle buraya salıyoruz” diye konuştu.
İnönü Kaymakamı Ömer Faruk Yüce ise, kekliklerin yaşaması için 3 yıl süresince gerekli kontrolleri yapacaklarını aktardı.
Kekliklerin salımına, İnönü İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Turgut Zeybek ve avcılık kulüplerinin yetkilileri de katıldı.
Öte yandan yerleştirme sahasının avlanmaya yasak olduğunun bilinmesi amacıyla çeşitli bölgelere levhalar yerleştirilirken, kekliklerin salındığı alana da yetkililer tarafından yem bırakıldı.