Ab Komisyonunun Onayı İle Aydın’a Özgü Yerel Ürüne Yüzde 50 Hibe Desteği

Avrupa Birliği Komisyonunun onayı ile Aydın iline özgü birçok yerel ürüne yüzde 50 hibe desteğinin önü açıldı.
Aydın il için yerel ürün listesi kapsamı genişletilerek, Yerel Ürünlerin ve Mikro İşletmelerin Geliştirilmesi tedbiri kapsamında desteklenen ürünler artırılarak revize edildi. Daha önce yerel ürünler kapsamında sadece "İncir, zeytin, zeytinyağı, kestane, bal kabağı, tahin, tahin helvası, çilek, şeftali, narenciye, nar, cin mısırı (patlak mısır), çam fıstığı, kabak tatlısı, yuvalama, paşa böreği, prina yağı, kuru prina, prina tozu ve suyu” gibi ürünler yer almaktaydı.
AB Komisyonuna sunulan Aydın iline ait içerisinde birçok yerel ürünün yer aldığı liste komisyon tarafından onaylanarak destek kapsamına alındığı belirtildi. Bu konuyu oldukça önemsediklerini ifade eden Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Aydın İl Koordinatörü Erhan Çiftçi, "AB komisyonunca sunulan yerel ürün listemizin onaylanmasıyla Aydın İline ait birçok ürün destek kapsamına alınmıştır. Yerel ürün listesinin genişletilmesi desteklenen ürünlerinin sayısının arttırılması, hem üreticiler hem de kent ekonomisi adına önemli bir gelişmedir. TKDK olarak yerel ürün listesi içerisinde yer alan ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi gibi işlemlerde kullanılacak makina ekipman ve inşaat desteği verilmektedir. Yatırımcılarımız ciddi projelerle bizden alacakları destekler ile işletmelerini büyütme imkanına kavuşabilir. Tüm vatandaşlarımızı bu desteklerde faydalanması için kurumumuza bekliyoruz” dedi.
“AYDIN YEREL ÜRÜN LİSTESİ”
Açıklamasında Aydın’ın yerel ürün listesini de açıklayan Çiftçi, “Çilek, vişne, Şeftali, incir, üzüm, kayısı, elma, erik, dut, karadut; taze paketlenmiş ve işlenmiş ürünleri (kurusu, marmelatı, reçeli, pekmezi, meyve suyu, sucuk, pestil, konsantresi), Domates, kereviz, bezelye, bamya, enginar, fasulye, patlıcan, biber, kabak, salatalık, kornişon, kapari, börülce, bakla, mısır; taze paketlenmiş ve işlenmiş ürünleri, (kurusu, konservesi, turşusu), toz biber, pul biber, karabiber ve benzeri kurutulmuş baharatlar ile kekik, nane, papatya, ıhlamur, adaçayı, defne yaprağı, zencefil, ardıç, biberiye, melisa ve benzeri aromatik bitkiler; işlenmiş paketlenmiş ürünleri, aromatik bitkisel yağları, bitki suları, bitki çayları ve şekerleri, üzüm pekmezi, üzüm şırası, üzüm sirkesi, üzüm şarabı, koruk ekşisi, koruk suyu, üzüm çekirdeği tozu, kuru üzüm, sade kuru incir, kuru incir dolması, çikolata kaplı kuru incir, incirden mamul şekerli ürünler (reçeli, marmelatı, döneri, ezmesi, cezeryesi), zeytin, Çizik siyah ve yeşil zeytin, çürütme siyah zeytin, kırma zeytin, kokteyl zeytin, salamura zeytin, zeytin ezmesi, zeytin tatlısı, zeytin reçeli, tüketime hazır, paketlenmiş yerel yemek ve tatlılar (yuvarlama, keşkek, zeytinyağlı sarma ve dolma çeşitleri, su böreği, aşure), hazır çerezlik, paketlenmiş ürünler (yer fıstığı, ceviz, badem, fındık, patlamış mısır, kabak çekirdeği), süzme yoğurt, tulum peyniri, kesik, çökelek, tereyağı, köy peyniri, yayık ayran, mantar ve çeşitleri; taze paketlenmiş, kurutulmuş ürünleri, turşusu, salatası ve konserveleri, Narenciye; taze paketlenmiş, işlenmiş ürünleri (reçeli, suyu, konsantresi, kurusu),
Tatlı maya ekmeği, tatlı maya simidi, bazlama, gözleme, çörek ekmeği, prina yağı, prina ürünleri, kestane ve mamulleri, çine köftesi, deve sucuğu, nar, nar suyu, nar ekşisi, nar çekirdeği, tahin, tahin helvası, susam helvası, doğal kaynak suyu, köy yumurtası, kestane balı, künar, zeytinyağı sabunu gibi ürünler bu kapsamda yer almaktadır” dedi.
"DESTEK ALANLARI"
Operasyonel binalar ve üretim tesislerinin inşası, modernizasyonu veya genişletilmesi, yerel ürünlerin ve tarımsal ürünlerin üretim ve paketlenmesine özel ekipman satın alınması, paketleme tesislerinde fiziksel yatırımlar ve ekipman alımı, fabrika satış mağazası veya tanıtım stantları kurulması da dâhil, yöresel ürünlerin tanıtım ve pazarlamasına yönelik yatırımlar, destek alanları içinde olduğu her bir proje için uygun yatırımların toplam değerine yönelik alt ve üst limitlerin 10 bin ile 400 bin avro arasında değiştiği ve toplam yatırımın yüzde 50’sinin hibe olarak verileceği belirtildi.
"KİMLER BAŞVURABİLİR"
Bu tedbirin faydalanıcılarının kamu tüzel kişilikleri hariç, ulusal kanunlarca tanınmış gerçek ve tüzel kişiler olduğunu kaydeden TKDK Aydın İl koordinatörü Erhan Çiftçi, "50 kişiden az çalışanı istihdam eden veya yıllık cirosu veya bilançosu 8 milyon TL’yi aşmayan mikro ve küçük ölçekli zanaatkârlar ve işletmeler, ulusal vergi sistemine kayıtlı olmalıdır. Başvuru sunulduğunda faydalanıcılar 65 yaş üzerinde olmamalıdır. Bu tedbirin amacı yerel mikro işletmelere Türk Patent Enstitüsü tarafından verilen Coğrafi İşaret Sertifikasına sahip ürünlere öncelik tanınarak, geleneksel ve özgün yerel tarım (gıda ve gıda olmayan) ürünleri ile geleneksel el sanatlarının değerlendirilmesi ve/veya işlenmesi için destek sağlanmasıdır" dedi.

Haberleri