Abd Ticaret Odası Yurtdışındaki İkinci Ofisini Türkiye’de Açtı

ABD Ticaret Odası’nın Brüksel’in ardından yurt dışındaki ikinci bölgesel ofisi İstanbul’da açıldı. Açılışta konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Ülkelerimizin liderlerinin tanımladığı model ortaklığın iktisadi boyutunu kuvvetlendirmek istiyoruz" dedi.
ABD Ticaret Odası’nın Brüksel’in ardından yurt dışındaki ikinci bölgesel ofisi İstanbul’da açıldı. Açılışa Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da katıldı. Açılışta konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk-Amerikan ilişkilerinin ekonomik boyutu her zaman öncelikleri olduğunu belirterek "Bu yöndeki ihtiyacı 2001 yılından beri sürekli olarak vurguluyoruz. İkili ticaret ve yatırım ilişkilerinin kapsamını genişletmek ve iş hacmini büyütmek istiyoruz. İlişkileri inovatif adımlarla derinleştirmek istiyoruz. Aynı zamanda, başta bölgemiz olmak üzere, üçüncü ülkelerde yeteneklerimizi birleştirmek istiyoruz.Kısaca, ülkelerimizin liderlerinin tanımladığı model ortaklığın iktisadi boyutunu kuvvetlendirmek istiyoruz. Bu doğrultuda, TOBB ve ABD Ticaret Odasının, muadil iki kuruluşun, ikili ilişkileri geliştirme vizyonu örtüşünce, son iki yılda birlikte somut adımlar atmaya başladık. Bu etkinliklerimize, Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakan Yardımcımız Sayın Ali Babacan, ABD Ticaret Bakanı Sayın Penny Pritzker, bugünde Sayın Bakanımı Cevdet Yılmaz katılarak bize destek verdiler" dedi.
Türkiye’deki yatırım ortamını, yatırım fırsatlarını ABD firmalarına anlattıklarını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "ABD’nin değişik eyaletlerindeki iş yapma fırsatlarını bizim firmalarımıza anlattık. ABD’den Türkiye’ye çok sayıda üst düzey ABD firması yöneticilerini getirdik. Dolayısıyla, 2012 yılı Aralık ayında imzaladığımız mutabakat zaptı kapsamını aşan çok sayında ortak faaliyet gerçekleştirdik. Bu faaliyetleri, Türkiye ve ABD’de başkentlerinin dışına taşıdık. ABD’yi eyalet eyalet ele alarak çalıştık. Ankara, İstanbul, New York, Atlanta, Washington, San Fransisco, Los Angeles, Seatle, Chicago ve Ürdün’de ortak etkinlikler düzenledik. İş dünyamızın gündeminde olan TTIP konusunda birlikte çalışıyoruz. Türkiye için hayati önemi olan AB-ABD Trans Atlantik Ticaret ve Yatırım Anlaşmasını ikili ilişkilerimiz için fırsata nasıl dönüştürebileceğimiz konusunda birlikte çalışıyoruz.Orta Doğu Ticaret Merkezi Teknoloji toplantısını yarın yine İstanbul’da düzenliyoruz. ABD, Türkiye ve bölgemizdeki ülkelerden çok sayıda temsilci iki gün boyunca, teknoloji alanındaki işbirliğini tartışacak" dedi.
Açılışın ve imza töreninin son iki yılda başardıklarının üzerine inşa edildiğini belirten TOBB Başkanı, desteklerinden dolayı Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a tüeşekkür ederek "Bundan sonraki süreçte de bizimle birlikte olmanız ve bize destek vermeye devam etmenizi Türk özel sektörü adına rica ediyoruz" ifadelerini kullandı.
Türk-Amerikan ilişkilerinde çok sayıda resmi platform olduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu, " Kamu kurumlarımız muhtelif vesilelerle bir araya geliyor. İktisadi konular dahil, her türlü konu gündeme getiriliyor. Ancak, TOBB ve ABD Ticaret Odasının tesis etmiş olduğu bu işbirliği çerçevesi, tümüyle özel sektör kuruluşlarının girişimidir. Kendi ülkelerinde en güçlü iki muadil iş dünyası kuruluşunun ortak çabasıdır. Çalışmalarımız, İş dünyasına dönük ve iş odaklıdır.ABD Ticaret Odasının İstanbul’da ofis açma fikri de bu işbirliğimiz kapsamında gelişti. İşbirliğimiz şimdi ofis açma noktasına geldi. Türkiye’deki iktisadi ve siyasi istikrar ortamından daha çok ABD firmasının istifade etmesini bekliyoruz. Zira ABD 16 trilyon dolar milli gelir ile dünyanın en büyük ekonomisidir. Aynı zamanda 2,3 trilyon dolar ithalat ile dünyanın en büyük ikinci pazarıdır. 317 milyonluk nüfus ile de dünyanın en kalabalık 3. ülkesidir. ABD dünya ithalatının da yaklaşık yüzde 12’sini gerçekleştiriyor. Yani küresel ticaretteki her 8 doların 1’i ABD’den geliyor.
Peki satın alma gücü bu kadar büyük bir piyasada Türkiye ne kadar pay alıyor? Ülkemizin ABD pazarından aldığı pay yalnızca binde 3’dür ve ABD’nin ithalatında 41. sıradayız. Türk tüccarı ve sanayicisi bir türlü ABD pazarına erişememiştir. İşte bu sorunu da çözmek yolunda, bugün önemli bir adım atıyoruz. ABD artık 10 bin kilometre ötede değil, İstanbul’un merkezinde olacak. Eksikliğini gördüğümüz bir diğer konu, ABD’den gelen doğrudan yatırımların son derece düşük kalışıdır. Bu yıl ilk 9 ayda Türkiye’ye 5,6 milyar dolar doğrudan yabancı sermaye geldi. ABD’nin payı sadece 160 milyon dolar. Yani binde 3. Bu ofis, Türkiye’nin ABD’li küresel şirketlerin yatırım radarına girmesini de sağlayacaktır. ABD Ticaret Odası ofisi, sadece Türkiye için değil bölgemizdeki diğer ülkeleri de hizmet alanına dâhil edecek. Bu ofis, ABD Ticaret Odasının Brüksel’deki ofisinden sonra açtığı ikinci ofistir. Sadece bu bile önümüzdeki dönemde ABD-Türkiye ilişkilerinin, ABD’li küresel şirketler nezdinde ne kadar önemli görüldüğüne işarettir. AB ile ABD arasındaki TTIP müzakerelerinde Türkiye’nin de yer almasına yönelik olarak ABD nezdinde yapacağımız lobi çalışmalarında da bu ofis bizlere büyük fayda sağlayacak" dedi.
Türkiye-ABD ilişkilerinin, Türkiye ekonomisinin teknolojik altyapısının güçlendirilmesi ve bu çerçevede ortaya çıkacak niteliksel dönüşüm için çok önemli olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Biz Rahmetli Özal’ın liderliğinde, sanayimizi dışarı açtık. İyi de oldu. Şimdi sıra kapalı kalan diğer alanlarda ne yapacağımızı belirlemeye geldi. ABD Ticaret Odası-TOBB işbirliği bu çerçevede önemlidir. Bu çerçevede, kısa süre sonra, birlikte hazırladığımız raporu da tartışmaya sunacağız. Türkiye Cumhuriyetimizin yüzüncü yılı için ciddi bir vizyon geliştirildi. Ekonomide, sosyal hayatta, eğitimde, kültür ve sanatta önemli hedefler belirlendi. Bu hedeflerin başarılması sürecinde, ABD iş dünyası için ciddi fırsatlar var. Bu fırsatlardan istifade edilmesi, ikili ekonomik ilişkilerimizi bir üst düzeye taşıyacaktır. İlişkilerimiz sınıf atlayacaktır. Birlikte çalışmak ve bunu başarmak istiyoruz" dedi.

Haberleri