Açık Kalp Ameliyatı Korkusunu Küçük Kesi Yöntemi Yendi

Hipertansiyon rahatsızlığı olduğunu ve 30 milimetre çapında olması gereken aort damarının 9 milimetre olduğunu tesadüfen öğrenen 17 yaşındaki genç, Medical Park Antalya Kalp Hastanesi’nde olduğu TEVAR ameliyatıyla sağlığına kavuştu.
Staj için başvuru öncesinde yaptırdığı tetkikler sırasında hekimlerin tansiyonunu ölçmesiyle hipertansiyon rahatsızlığı olduğunu öğrenen 17 yaşındaki Hasan Kaya, daha sonra başvurduğu hastanede 30 milimetre çapında olması gereken aort damarının 9 milimetre olduğunu öğrendi. Kaya, Medical Park Antalya Kalp Hastanesi’nde olduğu TEVAR ameliyatıyla sağlığına kavuştu.
“DOKTOR BİLE TANSİYONUMA İNANAMADI”
Yapılan rutin muayenede büyük tansiyonunun 18, küçük tansiyonunun 8 çıktığı söyleyen Hasan Kaya, “Tansiyonumu ölçen doktor bile bu rakamı görünce inanamadı. Beş kez daha tansiyonumu ölçtü. Rakamdan emin olunca doktora başvurmamı tavsiye etti. Ben de hemen hastaneye başvurdum. İlaçlı tomografi çektiler. Her şey zaten tomografiyle ortaya çıktı. Doğuştan aort damarımda darlık tespit edildi. Buna bağlı hipertansiyonum varmış” dedi.
“AÇIK KALP AMELİYATI OLMAKTAN KORKTUM”
Yapılan tespitlerin ardından doktorların açık kalp ameliyatı olması gerektiğini söylediklerini belirten Kaya, şunları söyledi:
“Açık kalp ameliyatı olmam gerektiğini duyunca korktum. Raporlarımı alıp, doktor doktor gezdim. En sonunda Medical Park Antalya Hastanesi’nde bu ameliyatı olmak istedim. Çünkü kasıktan sadece küçük bir kesiyle yapılacaktı. Aort damarım 30 milimetreden 9 milimetreye kadar düşmüş. Hocam, bu damarı genişletti. Çok şükür ki küçük bir kesi olması iyileşme süremi de kısalttı. Ameliyattan sonra tansiyonum da normale döndü.”
“AORT DAMARINDA DOĞUŞTAN DARLIK TESPİT EDİLDİ”
Hasan Kaya’nın yaşadığı hipertansiyon rahatsızlığının nedeninin ana atar damarda doğuştan darlık olarak saptandığının altını çizen Medical Park Antalya Kalp Hastanesi Direktörü Prof. Dr. Hüseyin Okutan, “Bu darlık kan akışına önemli bir engel yarattığı için kalp, daha çok çalışmakta ve kalp büyümesiyle birlikte hipertansiyon ortaya çıkmaktadır. Bu hastalığın tedavisi normalde açık ameliyatla göğüs boşluğunun açılması ve daralmış bu bölümü yapay damarla değiştirmektir” şeklinde konuştu. Bu tip vakalarda ameliyatların göğüs boşluğunun 30 santimetre açılarak yapıldığını hatırlatan Prof. Dr. Okutan şöyle devam etti:
“TEVAR ameliyatı, en büyük kalp damar ameliyatlarından biridir. Son yıllarda geliştirilen kapalı ameliyat yöntemlerinden olan TEVAR yönteminde, kasıktan 4 cm kesi açılır. Bu kesiden stent graft denilen cihaz daralmış bölgeye yerleştirilir. Böylece darlık tamamen ortadan kaldırılır. Bu yöntemle hasta bir gün yoğun bakımda takip edilip, 6 saat sonra yürütülür. 3. günde de taburcu olur.”

Haberleri