Şüpheli Ölümler ve Mağdurlar Derneği Başkanı Oktay Can, son günlerde 3 askerin daha yaşamını yitirdiğini belirterek, Milli Savunma Bakanlığı ailelere değer verecekse, soruşturmaların sil baştan yapılması gerektiğini kaydetti.
Tunceli’nin Hozat ilçesinde 6 yıl önce vatani görevini yaparken intihar ettiği öne sürülen er Murat Oktay Can’ın babası Oktay Can’ın, oğlunun intihar etmediğini ispat emek için Şüpheli Ölümler ve Mağdurlar Derneği adı altında diğer aileler ile birlikte hukuk mücadelesini sürdürüyor.
Kepez ilçesindeki evinde basın açıklaması yapan Oktay Can, dernek olarak hiçbir ailenin çocuğunun askerde yaşamını yitirmemesi için mücadele verdiklerini ifade ederek, Milli Savunma Bakanı, Genelkurmay daire başkanları, Kara Kuvvetleri komutanları, Jandarma Genel komutanlarıyla görüştüklerinde bu noktada önemli önlemlerin alındığının kendilerini söylendiğini bildirdi.
Ama alınan önlemlere rağmen İstanbul, Kocaeli ve Kütahya’da 3 askerin yaşamını yitirdiğini aktaran Oktay Can, “Başbakandan defalarca randevu istemelerine rağmen bu acılı ailelere randevu verilmedi. Meclis başkanından randevular istedik, komisyonlar kurulmasını istedik. Anne, babaların dinlenmesini, askeri savcılıkların kaldırılmasını istedik. Mecliste soru önergeleri verildi. Yasa teklifleri verildi. Bu ailelerin şehitliklerinin verilmesi için. Ne yazık ki meclis başkanlığının raflarında kaldı, yasalaşmadı. Bunların ardından 100 aile biz vatandaşlıktan çıkma kararı aldık. Milli Savunma Bakanı ailelere verdiği sözleri yerine getirmedi. Ailelere avukat verileceği söyleniyor. Ailelerin çoğu davaları kaybetti. Eğer avukat verilecekse sil baştan soruşturmaların yapılmasını istiyoruz” diye konuştu.
DAVA ÇAMAYAN AİLE İKİ KATI
Muş’un Hasköy ilçesinde 2 yıl önce vatani görevini yaptığı jandarma karakolunda piyade tüfeğinden çıkan kurşunla yaşamını yitiren er Uysal Doğan’ın babası ve dernek başkan yardımcısı Rıza Doğan, “Derneklerine kayıtlı 120 aile bulunuyor. Devletin resmi kaynaklarında bizim gibi aile sayısı bin 221. Ama dava açamayan aileler bunun iki katı. Şüpheli şekilde çocuk ölmüş ama buna kaza denilmiş. Aileler maaş bağlanarak dava kapatılmış. Biz o nedenle zaman aşımının kaldırılmasını istedik. Bizim gibi mağdur aileler, dava açmak için bir ayı geçirmeyeceksin yoksa dosya kapanıyor” dedi.
ÇOCUKLARIMIZ SAHİPLENİLMİYOR
Rıza Doğan, tüm çabalarına rağmen devletten bir adım dahi atılmadığını belirterek, “Sorumluluğu kabul etmeyen bir devlet çocuklarımızı askere almasın. Bu konuda sorumlu olan devlettir. Tüm tedavilerin ardından çocuklarımız askere alınıyor. Bugün devlet hiç çocuklarımızı sahiplenmiyor. Biz çocuklarımızı askere sağlam göndermişiz, ölü almışız. Bu konuda devletin tek bir adım atmaması, hiçbir sorumluluğu kabul etmemesine üzülüyoruz. Çocuklarımızın psikolojisi bozukta komutanların hiç mi bozuk değil. Tüm karalama kampanyası ailelere yapılıyor. Mecliste komisyon kurulup ailelerin mutlaka dinlenmesini, adil yargılama yapılmasını ve çocuklarımızın ölmemesini istiyoruz” dedi.