Dünyada uyuşturucuya karşı mücadelesi ile bilinen ve 142 ülkede örgütlü olan Adsız Narkotikler (Narcotics Anonymous-NA) Diyarbakır’da etkin bir çalışma başlatmak üzere madde bağımlıları ile bir araya geldi.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Amed Madde Bağımlıları ile Mücadele Platformu’nun davetlisi olarak Diyarbakır’a gelen Türkiye temsilcisinin içerisinde olduğu üç Adsız Narkotikler üyesi uyuşturucuya karşı mücadele yöntemlerini anlattı. Adsız Narkotikler daha sonra toplantılarını sadece bağımlı kişiler ile gerçekleştirerek Diyarbakır’da Adsız Narkotikler grubu oluşturmanın ilk adımını attı.
Sümerpark Ortak Yaşam Alanı Tigris resepsiyon salonunda düzenlenen toplantıya Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı, Amed Madde Bağımlılığı ile Mücadele Platform bileşenleri ve bir grup üniversite öğrencisi genç katıldı.
Konukları ve katılımcıları Kürtçe selamlayarak konuşmasına başlayan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı, yönetim olarak madde bağımlılığına karşı etkin bir mücadele içerisinde olacaklarını söyledi. Konuşmasında, Diyarbakır’da kapsamlı bir alan araştırması için hazırlık çalışmalarının sonuna gelindiğini ifade eden Anlı, 10 bin 357 kişi ile yapılacak anketin sonunda hem merkez hem ilçelere dönük bilimsel sonuçlar elde edileceğini belirtti. Maddeye karşı mücadele kapsamında Adsız Narkotikler’in Diyarbakır’da başarılı olacaklarına inandıklarını belirten Anlı, Büyükşehir Belediyesi olarak kapılarının her türlü desteğe açık olduğunu söyledi.
Aktarımlarını sunumlar şeklinde yapan Adsız Narkotikler, 11. maddeleri gereği basın, radyo ve gazete gibi söyleşilerde adsızlıklarını korumak üzere görüntülerinin mozaiklenerek yayınlanmasına izin verdiklerini bildirdi.
Adsız Narkotikler’i kar amacı gütmeyen uluslararası toplum tabanlı bir organizasyon olarak tanımlayan üyeler, 1953 yılından beri faaliyetlerini sürdürdüklerini aktardı. Türkiye dahil 142 ülkede gruplarının olduğunu ve “On iki basamak” adlı program rehberliğinde düzenli toplantılar gerçekleştirdiklerini ifade eden NA üyesi, programı iyileşmek isteyen uyuşturucu bağımlılarının birbirleri ile yardımlaşarak maddeden uzaklaşmayı sağlaması olarak değerlendirdi.
“MADDE BAĞIMLILIĞI SADECE BİR HASTALIKTIR”
Adsız Narkotikler’in tamamının geçmişte uyuşturucu madde kullananlardan oluştuğunun dikkat çekildiği aktarımda, bağımlılığı salt bir hastalık olarak gördüklerini ve bunun için de birbirlerini destekleyerek maddeden uzak kalmayı başardıkları belirtildi.
Düzenli olarak belirlenen gün ve saatlerde yapılan toplantılarda üyelerin bir araya geldiğini ve oluşturulan samimi ortamlarda uyuşturucu olmadan yaşamayı ve iyileşmeyi birbirlerine öğrettiğini ifade edildi. Sadece uyuşturucuyu bırakmak isteyen kişilerin katıldığı bu toplantılarda iyileşme sürecinde bağımlılık sorununa odaklanıldığının belirtildiği aktarımda, “Adsızlık, toplantılarda eşitlik ortamın oluşmasını destekler. İyileşme mesajının daha önemli sayılması ve güvence altına alınmasını sağlar” denildi.
Tamamen bağımlı üyeler tarafından bağışlanan yardımlarla finans ihtiyaçlarının karşılandığı, üye olmayanların katkılarını etik olarak kabul etmediklerine dikkat çekilen aktarımda, kişisel bir iyileşme için güvenilir bir çevreyi böylece oluşturabildikleri vurgulandı. Türkiye’de şu anda 7 gruba sahip olduklarını ve İstanbul, Ankara, Muğla ve Antep illerinde toplantılar gerçekleştirdiklerini, diğer illerden kişilerinde skypee üzerinden kendilerine ulaştıklarını belirtti. Adsız Narkotikler’in asla bir dini organizasyon olmadığını, hiçbir inanç sisteminin dayatmadıklarını, günlük yaşama uygulanabilecek ruhsal ilkeleri öğrettiklerinin belirtildiği aktarımda, “Bağımlılar birbirlerinin iyileşmesine yardım ederler. Daha deneyimli üyeler (rehberler) yeni katılan üyelerle bireysel olarak çalışırlar” ifadelerine yer verildi. “On iki basamak” programını Adsız Narkotikler’in özü olarak değerlendirildiği aktarımda, “Bağımlılar bu talimatları izleyerek ve diğer üyelerle yakın bir çalışma yürüterek uyuşturucuyu bırakmayı ve günlük yaşamın zorluklarıyla baş etmeyi öğrenirler” denildi. Merkezden hazırlanan materyalleri faaliyet yapılan ülkelerin dillerine çevrildiğini ve materyallerinin 65 dilde hazırlandığına dikkat çekilen aktarımda, ayrıca madde bağımlılığına ilişkin dünyadaki bazı istatistiklere yer verildi. Adsız Narkotikler olarak hazırladıkları sunumlarla konferanslar, toplumu bilinçlendirme toplantıları, telefon hizmetleri, hastane ve kurumlara dönük çalışmaların yanı sıra konu ile alakalı devlet kurumları, yerel yönetimler, eğitim kurumları, sağlık kuruluşları ve sivil toplum kuruluşları ile temas kurmaya önem verdikleri belirtildi.
BAĞIMLILAR İLE İLK TOPLANTI
Diyarbakır’da olmaktan büyük bir heyecan duyduklarını ve çalışmalarının Diyarbakır’da kendileri açısından da büyük bir deneyim olacağını söyleyerek konuşmalarını tamamlayan üyeler, soru ve cevap bölümü ile toplantılarını tamamladı. Öğleden sonra sadece bağımlı olan kişiler ile bir araya gelen üyeler, toplantı sonrasında artık Diyarbakır’da mevcut grup ile çalışmalarını büyüterek sürdüreceklerini aktardı.