ADSYB’DEN TARIM SİGORTALARI KONUSUNDA ÇİFTÇİLERE UYARI

Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Sorumlu Müdürü Bilal Kıvrak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından, Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) kapsamında sigorta yaptıran ve hasar tespit edilen çiftçilere yapılacak olan yardımlar konusunda bilgi verdi.
Çiftçilerin, yetiştiricilerin bu yardımlardan faydalanabilmesi için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın çiftçi kayıtlarına, kayıtlarını yaptırmaları ve hali hazırda var olan kayıtlarını ise güncellemeleri hususunda uyarıda bulundu.
Tarım Sigortaları 2015 yılı uygulamalarının yer aldığı “Tarım Sigortaları Havuzu Tarafından Kapsama Alınacak Riskler, Ürünler, Bölgeler ve Prim Desteği Oranlarına İlişkin 2014/7093 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’nın 31 Aralık 2014 tarih ve 29222 sayılı (4’üncü Mükerrer ) Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini belirten Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Sorumlu Müdürü Bilal Kıvrak, buzağılarda da sigorta kapsamına alınma yaşının 1 yıldan 8 güne düşürüldüğünü söyledi. Kıvrak, “Bu karar kapsamında; Bitkisel ürünler için dolu ana riski ile birlikte; fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel ve su baskını ek riskler dolu paketi halinde; bu sayılan risklere ilave olarak,isteğe bağlı olmak üzere açık alanda yetiştirilen meyveler için don riski, ayrıca meyve bahçeleri ile bağlarda dolu ağı ve örtü sistemleri için dolu paketindeki riskler ve dolu ağırlığı riski Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı çiftçilerin, mevcut bilgileri dikkate alınarak, Tarım Sigortaları Havuzu tarafından teminat kapsamında değerlendirilecek” dedi.
Üretici ve yetiştiricilerin TÜRKVET kayıtlarını her sene güncellemesi gerektiğini de kaydeden Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Sorumlu Müdürü Bilal Kıvrak, “Süt ve erkek besi sığırları ile erkek ve dişi mandalar için ölüm riski, ilgili genel şartlar, tarife ve talimatlar kapsamında Veteriner Bilgi Sistemi (TÜRKVET) çiftçi kayıtları dikkate alınarak teminat altına alındı. Ayrıca, Büyükbaş hayvanların sigortaya kabul yaşı 8 güne, Küçükbaş hayvanlar için sigortayı kabul yaşı 3 aya indirildi. Devlet sigorta prim desteğinden yararlanacak çiftçilerin, 5488 sayılı Tarım Kanununda belirttiği şekilde, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın çiftçi kayıtlarına kayıtlı olmaları yasal bir zorunluluktur. Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvan Hayat Sigortasında TÜRKVET çiftçi kayıtları dikkate alınmaktadır. Ayrıca üreticilerin TÜRKVET kayıtlarını her sene güncellemeleri gerekmektedir. Tarım Sigortası yaptırmayan çiftçiler, 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu kapsamında, tabii afetlerden zarar gören çiftçilere Yapılacak Devlet yardımlarından istifade edemeyeceklerdir” dedi.

Haberleri