Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul, Afşin-Elbistan A Termik Santrali ile Afşin-Elbistan Linyitleri (AEL) Kömür İşletmesi’nin ERG Elektrik’e devri konusunda yaptığı açıklamada, imzalanan baz sözleşmesinin nihai karar anlamına gelmediğinin altını çizerek, “Devir için köprünün altından çok su akması gerekiyor. Devri öngören bakanlar kurulu kararı artık zaman aşımına uğramıştır. Bizce artık geçersizdir. Yanlış kararda ısrar edilirse, sendika olarak sonuna kadar mücadele ederiz” diye konuştu.
Geçtiğimiz günlerde Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) ile ERG Elektrik firması arasında imzalanan baz sözleşmesi ve devir sürecine ilişkin olarak işçileri ve kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla bölgeye gelen Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul, Afşin-Elbistan A Termik Santrali ile Afşin-Elbistan Linyitleri (AEL) Kömür İşletmesi’nin özelleştirilmesine 20 yıl önce de karşı olduklarını, 20 yıl sonra bugün de aynı duruşu sergilediklerini söyledi.
Maden-İş Sendikası Elbistan-Afşin Şube Başkanı Adil Bölükbaşı ve yönetim kurulu üyeleri ile birlikte Afşin-Elbistan Linyitleri (AEL) Kömür İşletmesi’nde sabah mesaisi öncesinde işçilere hitap eden Genel Başkan Akçul, “Bu özelleştirmeye ülkemiz, milletimiz, bölgemiz ve üyelerimizin çıkarları açısından şiddetle karşıyız ve bu devre karşı da demokratik tepkimizi ortaya koyarız” dedi.
Afşin-Elbistan A Termik Santrali’ni ERG-Verbund’a devreden bakanlar kurulu kararının üzerinden tam 7 hükümetin işbaşına geldiğini hatırlatan Akçul, “Hiçbir hükümet bunu devretmedi. 7 hükümetin yapmadığı bu devri bugünkü hükümetin de yapacağına inanmıyoruz” şeklinde konuştu.
"BAZ ANLAŞMASI SADECE BAŞLANGIÇ ANLAMINA GELİYOR"
EÜAŞ’la ERG Elektrik firması arasında devre ilişkin olarak imzalanan baz anlaşmasının başlangıç anlaşması anlamına geldiğini kaydeden Akçul, şöyle konuştu:
“Bir baz anlaşması var. Baz anlaşması başlangıç anlaşması anlamına geliyor. Bu nihai bir anlaşma değil. Nihai kararın verilmesi için 20 yılda meydana gelen değişikliklerin güncellenmesi gerekiyor. Onu da TETAŞ Genel Müdürlüğü ile yapacaklar. Asıl mesele ondan sonra başlayacak. İlk adım atılmış oldu. Bizim anladığımız baz anlaşması ile mahkemeyi kazanan şirketle görüşme başladı. Bir çerçeve anlaşması var ortada. Kesinleşmesi için köprülerin altından çok su geçmesi gerekiyor. Birçok engellerin aşılması gerekiyor. Fiyatların, tarifelerin yeniden güncellenmesi lazım. İleriye dönük işletmenin, firmanın sorumluluklarının şarta bağlanması, çalışan işçilerinin durumlarının netlik kazanması gerekiyor. 7 hükümet ve 20 sene geçmiş. 20 yıl önceki şartların bugüne uydurulması gerekiyor. 4 yıl önce söylenen şeyden farklı olan tek şey baz anlaşmasının imzalanmış olması. Bu, devir gerçekleşecek anlamına gelmiyor. Hala tarafların yerine getirmesi gereken birçok konu var. Şartlar ağır olduğu için yerine getirilmesi çok zor. Bunun kamuoyu ile en azından taraflarla paylaşılması lazım. Bizimle paylaşılması gerekiyor. Görüşmelerin adım adım bizimle paylaşılmasını talep ediyoruz.”
"BAKANLAR KURULU KARARI ZAMAN AŞIMINA UĞRADI, BİZCE GEÇERSİZ"
20 yıl önce alınan devir kararının bugün uygulamasının pratikteki zorluklarını anlatan ve söz konusu bakanlar kurulu kararının zaman aşımı dolayısıyla geçersiz olduğunu savunan Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul, “Afşin-Elbistan A Termik Santrali ve kömür sahasının ERG Elektrik’e verilmesini öngören bakanlar kurulu kararı artık zaman aşımına uğramıştır. Bizce artık geçersizdir. TEAŞ, Afşin-Elbistan A Termik Santrali ve kömür sahasının ERG Elektrik’e devrine kamu, devlet zarara uğruyor diye karşı çıkmıştı. Şimdi aynı tavrı EÜAŞ’tan bekliyoruz. O zamanki bürokrasi, devleti zarara uğratan bu devri imzalayıp milletin vebalini almak istememişti. Bugün de, şirketle görüşmeler yürüten EÜAŞ’ın, TEAŞ adı altındayken gösterdiği duyarlılığı devam ettirmesini bekliyoruz” dedi.
"20 YIL ÖNCEKİ ŞARTLARLA BUGÜNKÜ ŞARTLAR AYNI DEĞİL"
Akçul, “Bugün, bu işletmenin işletme hakkının devrine ilişkin Bakanlar Kurulu kararının üzerinden tam 20 yıl geçmiştir. Bizce, artık bu devir kararı kesinlikle zaman aşımına uğramıştır. 20 yıldan bugüne kadar 7 hükümet geçmiştir. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı değişmiştir. Devir kararı alınan santral ve kömür sahası bugünkü santral ve kömür sahasından çok farklıdır. Enerji üretim maliyetleri, sahanın yapısı vb. her şey çok değişmiştir. Bu nedenle artık 1995 yılında alınan Bakanlar Kurulu kararı zaman aşımına uğramıştır. Bilindiği gibi, 6552 sayılı yasada üzerinden 5 yıl geçen özelleştirmelere ilişkin yargının vereceği iptal kararlarının uygulanmayacağı, yani, özelleştirilen işletmenin devredilen firmalardan geri alınamayacağı düzenlemesi getirildi. Yani, özelleştirmelerde yargı kararı adeta zamanaşımına uğratılıyor. Bu yaklaşımdan gidersek, 20 yıl önce alınan ve uygulanmayan özelleştirme kararının, 20 yıl sonra nasıl uygulaması, yani devri yapılabilir ki? Özelleştirmeyi iptal eden kararlar 5 yıl zamanaşımına tabiiyken, özelleştirmeye ilişkin olan ve uygulanmayan kararlar nasıl 20 yılda zamanaşımına uğramaz ki” ifadelerini kullandı.
"DEVİR, DEVLETİMİZE VE BÖLGE HALKINA BİR ŞEY KAZANDIRMAYACAK"
Afşin-Elbistan A Termik Santrali ve AEL Kömür İşletmesi’nin devri ile devletin ve bölge halkına bir şey kazandırmayacağını vurgulayan Akçul, şöyle devam etti:
“Türkiye Maden İşçileri Sendikası olarak, biz bu özelleştirmeye 20 yıl önce karşıydık ve mücadele ettik. Söz konusu dönemde şaibeleri günlerce gazete ve televizyonlarda ortaya konulmuş olan bu özelleştirme ile devletin, milletin, enerji sektörünün ve bölge halkının kazanacağı hiçbir şey yoktur. Tersine, geçmişte TEAŞ raporunda belirtildiği gibi bölge, enerji sektörü ve devletimizin kaybedeceği çok şey vardır. Çünkü, bu bir rant aktarımı olacaktır. Devletimiz milyarlarca dolar kaybedecek, işletmenin bölgeye girdisi azalacaktır. İnanıyoruz ki, Tansu Çiller’in Başbakanlığı döneminde, 20 yıl önce alınan ve işin sahipleri tarafından da doğru bulunmadığı için uygulanmayan bu devir yine uygulanamayacaktır.”
"SONUNA KADAR MÜCADELE EDERİZ"
Akçul, açıklamasını şöyle tamamladı:
"Bu özelleştirmeye ülkemiz, milletimiz, bölgemiz ve üyelerimizin çıkarları açısından şiddetle karşıyız ve bu devire karşı da demokratik tepkimizi ortaya koyarız. Biz, Türkiye Maden İşçileri Sendikası olarak 1993 yılında Afşin-Elbistan A Termik Santrali ve bu santrali besleyen kömür sahası işletme hakkı devri yoluyla özelleştirme sürecine sokulduğunda bölgedeki ülkesini seven, milletin çıkarlarını her şeyin önünde tutan bütün sivil, demokratik oluşumlarla birlikte, hukuki, siyasi ve kitlesel demokratik bir mücadele ortaya koymuştuk. Bugün de meşru, demokratik ve kitlesel mücadele hakkımızı sonuna kadar kullanacağız. Bu bölgenin havasını, suyunu koklayan herkesin, sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin, sendikaların, siyasilerin bu bölgeye sahip çıkması gerekmektedir. Ama 20 yıl öncesinin, zamanaşımına uğramış yanlış kararının uygulamasında ısrar edilirse, sendika olarak, geçmişte olduğu gibi, bu özelleştirmeye karşı bölge halkıyla, duyarlı, milletine, devletine sahip çıkan oluşumlarla birlikte mücadelemizi ortaya koyarız."