Diş Hekimi Emre Harbalioğlu, ağız kokusunun açlık, böbrek yetmezliği, diyabet(şeker hastalığı), karaciğer, mide, bademcik ve diş rahatsızlıklarından kaynaklanabildiğini söyledi.
Medical Park Samsun Tıp Merkezi Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği’nden Dt. Emre Harbalioğlu “ağız kokusu” hakkında bilgi verdi. Dt. Harbalioğlu, “Ağız kokusu (halitozis) toplumda birçok kişinin yaşadığı ve çözüm bulmaya çalıştığı bir rahatsızlıktır. Bunun birçok sebebi olabilir. Açlık, böbrek yetmezliği, diyabet(şeker hastalığı),karaciğer, mide, bademcik ve diş rahatsızlıkları gibi birçok etken olabilmektedir” dedi.
Ağız ve diş sağlığına bağlı etkenler hakkında bilgi veren Dt. Emre Harbalioğlu, “Ağız kokusuna ağzımızdaki bakteriler sebep olmaktadır. Bu bakterilerin artıkları olan sülfürlü bileşikler kötü kokuya neden olur. Bununla birlikte diş çürükleri, dişeti hastalıkları, eski protezler gibi faktörleri de sıralayabiliriz. Dişler ağzın yaklaşık olarak yüzde 25’ini kaplar. Dişlerimizi fırçalasak bile bakteri plağını tam olarak temizleyemeyiz. Bu nedenle diş ipi ve diş fırçası kullanımı sınırlı bir ağız temizliği sağlamaktadır” diye konuştu.
Dt. Emre Harbalioğlu şu bilgileri verdi: “Ağız gargaraları da ağız hijyeninde büyük önem taşımaktadır. Dil yüzeyi oldukça pürüzlü yapıdadır ve bakterilerin yaşamasına elverişli yapıdadır o yüzden dil yüzeyini de fırçalamayı unutmamalıyız. Ayrıca ileri derecede dişeti rahatsızlığına sahip olan kişilerde temizlenemeyen alanlar vardır. Derin diş eti cebi olarak adlandırılan alanlar da kötü kokuya sebep olabilmektedir. Bu nedenle bu rahatsızlığa sahip kişilerin en kısa sürede diş hekimine başvurmaları gerekmektedir. Bununla beraber bol sıvı tüketimi, lifli gıda tüketimi de yarar sağlamaktadır. Düzenli diş hekimi kontrolleri ile problemler erkenden fark edilip olası ciddi sorunlar oluşmadan tedbir alınmalıdır.”
Özellikle ağız kokusu sorununu yaşamak istemeyenlerin neler yapması gerektiğine değinen Dt. Harbalioğlu, “Diş problemleri ile ilgili ağız muayenesi yapılması gerekmektedir. Koku testi yaptırmalıyız. Ağız kokusuna neden olacak gömülü ve sorunlu dişler çekilmelidir. Kötü koku içeren gıdalar tüketmemeliyiz” şeklinde konuştu.
22-27 Kasım’ın Ağız ve Diş Sağlığı Haftası olduğunu hatırlatan Dt. Emre Harbalioğlu, dişlerin gün içerisinde birçok olumsuz etken ile karşılaştığını, düzenli bakım ve doktor kontrolü ile dişlerin sağlığının korunabileceğini sözlerine ekledi.