Ağrı’da yeni adli yılın açılışı dolayısıyla tören düzenlendi.
Abide Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtı’na Ağrı Başsavcılığı ve Ağrı Barosu’nun çelenklerinin sunulmasının ardından adliye binasında adli yıl açılış programı düzenlendi. Düzenlenen programa Ağrı Valisi Mehmet Tekinarslan, Ağrı Belediye Başkanı Sırrı Sakık, Ağrı Başsavcısı Sadi Doğan, Baro Başkanı Ali Artuk ile hakimler, savcılar ve avukatlar katıldı.
Adli yıl açılışında konuşan Ağrı Baro Başkanı Ali Artuk, yargının tüm unsurları ile birlikte önem atfedilen adalet anlayışının hayata geçirmesi ve bunun zemininin yaratılması Türkiye toplumunun en büyük beklentisi olduğunu söyledi. Artuk, “Bunu sağlamanın yolu da bazı spesifik soruşturma ve kovuşturmalarda siyasal alanı ile doğrudan ya da dolaylı irtibatını koparıp; siyasal alanın kendisini zapturapt altına alınmasına müsaade etmemesi ve hukukun üstünlüğü ilkesini hayat geçirmesidir. Siyasetin adliye koridorlarında dolaşmasına, bazı durumlarda vazife çıkarmasına yargının tüm unsurları şiddetle karşı çıkmalı ve herkesin adil yargılanma hakkının garantörü olunmalıdır. Savunmanın, iddianın ve karar mercilerinin bir bütün olarak bu konuda hassas olunması gerektiğini belirtmek isterim. Zira siyasallaşan bir yargının bütün sac ayakları ile birlikte sağlıklı ve adil bir yargılama yapamayacağı hepimizin kabulüdür” şeklinde konuştu.
"YEREL VE ULUSAL GÜÇLERİ GÖREVE DAVET EDİYORUZ"
Gazze, Şengal ve Mahmur’da yaşanan katliamlara değinen Artuk, “Demokratik sorunlarından geçmeden önce Ortadoğu coğrafyasını kan gölüne çeviren hastalıklı yaklaşıma, Şengal, Mahmur ve Gazze’de yaşanan katliamlara, insan hakları ihlallerine dikkatinizi çekmek isterim. Ortadoğu coğrafyasının yeniden dizaynı ve zengin yer altı kaynakların paylaşımı temelinde Şengal’de Ezidi inancına sahip Kürtlere, Şabak ve Kakai Kürtlerine, Süryanilere, Şii Arap ve Türkmenlerine ve diğer inanç ve mezhep gruplarına yönelik radikal suni örgütlerin gerçekleştirmiş oldukları saldırıları, katliamları asla kabul etmediğimizi ifade ederek; yerel ve ulusal demokratik güçleri göreve davet ettiğimizi belirtmek isteriz” dedi.
Çözüm sürecinin tüm aktörlerinin ve bileşenlerinin sürecin içerisinde olmasının barış ümitlerini artırdığını ifade eden Artuk, “Türkiye’nin en temel sorununun Kürt sorunudur. Gelinen aşamada Kürt sorununun güvenlikçi bir anlayış ile çözülemeyeceğinin anlaşılmış olması son derece önemlidir. Siyasal ve toplumsal olayların karşılıklı diyalog zemininde çözüm mecrasına sokulması gerektiğini bir kez daha ifade etmek isterim. Tüm aktörlerin ve bileşenlerin sürecin içinde olması barış ümitlerini arttırmakta ve Türkiye toplumunda haklı bir beklentiyi oluşturmaktadır. Bu beklentinin boşa çıkmaması ve annelerin, babaların, ailelerin barış şarkılarını hep birlikte seslendirdiği bir Türkiye özlemini bütün içtenliğimle belirtmek isterim” şeklinde konuştu.
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyeliği seçimlerine kısa bir süre kaldığını ifade eden Ağrı Cumhuriyet Başsavcısı Sadi Doğan, “Bu yıl içerisinde ve kısa bir zaman sonra yargı için çok önemli olan HSYK üyeliği seçimleri yapılacaktır. HSYK’nın ne kadar önemli bir kurum olduğunu 2010 referandumu öncesi ve sonrasında yaşanan hadiselerden rahatlıkla anlayabiliyoruz. Bu seçimlerin yargı içinde var olduğu artık gizlenemeyen ayrıştırmaları körüklemek yerine bir araya gelme, yargısal sorunların giderilmesine vesile gibi sonuçlar doğurmasını yargı mensupları ve ülkemiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum. Ben 2000 yılında mesleğe başladığımda bırakın birçok yerde müstakil adliye binası bulmayı daktilolara takacak kağıt bulamamaktaydık ve avukatlarımızdan bu kağıtları talep etmekteydik. Şimdi çoğu yepyeni adliye binalarında UYAP gibi tamamen kendi ürünümüz olan sistemle yargı faaliyetlerimizi çok hızlı bir şekilde yürütüyoruz. Bu bulunduğumuz adliye binamız artık ihtiyaçlarımızı karşılayamamaktadır. Ağrımıza yakışır yeni büyük bir adliye binamız için Valimizden, Belediye Başkanımızdan, milletvekillerimizden destek bekliyoruz” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından düzenlenen kokteyl ile program sona erdi.