Agü’den Akıllı Rektörlük Binası

Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) Sümer Kampüsü’nün restorasyon çalışmalarının 1. etabı ve Türkiye’de benzeri olmayan, sıradışı bir mimari tasarımla inşa edilen akıllı rektörlük binasının yapımı tamamlandı. Bina, yağmur suları gibi atık suların geri dönüşüm ile yeniden kullanılmasını sağlayacak sistemlerden, ısı tasarrufu sistemlerine kadar bir çok özellik taşıyor.
AGÜ Sümer Kampüsü restorasyon çalışmalarının 1. etabı tamamlandı. 20. yüzyılda Türkiye’nin ekonomik ve endüstriyel kalkınmasında öncü rolü üstlenen, 340 dönüm açık alan ve 80 dönüm kapalı alan ile alanında Türkiye’nin en büyük yeniden işlevlendirme projesi olan AGÜ Sümer Kampüsü’nün 1. etap çalışmaları kapsamında, ilginç ve sıradışı mimari ile inşa edilen akıllı rektörlük binasının yapımı da sona ererek kullanıma hazır hale geldi.
Üniversitenin eğitim, kültür ve sosyal merkezi olarak hizmet verecek olan, akıllı rektörlük binasında idari birimleri, akademisyen odaları, sınıflar, kütüphane, çok amaçlı salon ve araştırma laboratuvarları, öğrenci merkezleri yer alıyor.
Binanın güneybatı cephesi, derslikler, laboratuvarlar ve ofislerin güneş ihtiyacını kontrol edebilecekleri bir güneş kırıcı sistem yer alıyor. Yapının bütün cepheleri, yerleşkedeki mevcut dokulardan biri olan cam-doğrama sisteminden oluşuyor. Enerji tasarruflarına öncelik verilen akıllı binada, yağmur suları gibi atık suların geri dönüşüm ile yeniden kullanılmasını sağlayacak sistem bulunuyor. Çok yönlü merkezi bir kamera ağına sahip güvenlik sistemleri ile donatılan binanın havalandırma sistemi tam panel sistemiyle gerek otomatik gerekse manuel olarak kontrol altında tutulabiliyor.
Tamamında, tasarruf sağlanması amacıyla led aydınlatma sistemlerinin kullanıldığı binada ayrıca, ısı geri kazanım cihazları ile ısı tasarrufu yaptıracak, güneş ışığının binaya çok fazla geçmesine engel olan “Sunguard” olarak adlandırılan camlar kullanılıyor. Toplam 16 bin 740 metrekare kapalı alana sahip bina, bünyesinde ayrıca bin 80 metrekarelik, içinde sosyal mekanların yer aldığı bir oranjeri binasını da barındırıyor. Binanın çevresinde yaklaşık 30 bin metrekarelik peyzaj alanı yer alıyor. Tarihi değerlerin korunmasına büyük önem veren ve toplumsal çıktıyı önemseyen AGÜ için hem bir kamu görevi, hem de bir prestij olan proje kapsamında yapılan akıllı binanın elektrik ve elektronik sistemleri ile diğer tüm donanımları kullanım öncesi test edildi.
Rektörlük binasının yanısıra üniversitenin eğitim, kültür ve sosyal merkezi olarak da hizmet verecek olan bina, test sırasında ışıl ışıl, göz kamaştıran görüntülere sahne oldu.
Gerek kampüs, gerekse akıllı bina, cumhuriyet döneminin ilk ve en büyük sanayi kuruluşlarından Sümerbank Bez Fabrikası’nın atıl tesislerinden dönüştürülmesiyle geçmişi ve günümüzü bir arada barındırıyor. AGÜ Sümer Kampüsü’ne renk katacak bina, ekim ayında yapılacak akademik yıl açılışı ile hizmete sunulacak.

Haberleri