Ahşap Fuarına İha’dan Canlı Yayın Desteği

İhlas Haber Ajansı (İHA) ve TGRT Haber, Kastamonu Ahşap Fuarı’na canlı yayın desteği verdi.
Bu yıl Kastamonu Valiliğinde 4’üncüsü gerçekleştirilen Kastamonu Ahşap Fuarı, vatandaşların yoğun ilgisini görüyor. Birçok firmanın hiçbir yerde görülmemiş el emeği göz nuru eserlerini sergilediği Ahşap Fuarında İhlas Haber Ajansı (İHA) ise, canlı bağlandı gerçekleştirdi. İhlas Haber Ajansı (İHA), 2 saat boyunca canlı verdiği Kastamonu Ahşup Fuarı’nın açılış görüntüleri Türkiye genelinde cep telefonlarından, televizyonlardan, internet sitelerinden ve sosyal paylaşım sitelerinden canlı olarak izlendi.
Ayrıca canlı yayın esnasında TGRT Haber televizyonu da bir bağlantı gerçekleştirdi. TGRT Haber’de İhlas Haber Ajansı (İHA) Zonguldak Bölge Müdürü Refik Fidan’ın konuğu ise Vali Şehmus Günaydın oldu. Fidan’ın sorularını cevaplandıran Vali Şehmus Günaydın, İhlas Haber Ajansı ve TGRT Haber ailesine canlı yayın yaparak Kastamonu Ahşap Fuarı’na verdikleri destekten ötürü teşekkür etti.
Kastamonu’nun buram buram tarih kokan bir şehir olduğuna dikkat çeken Vali Günaydın, “Ahşap, Kastamonu tarihinde çok önemli bir yer tutuyor. Özellikle konuklarımızda ve camilerimizde ahşap işçiliğini gördüğünüz zaman bu söylediklerimizin ne kadar anlamlı ve önemli olduğunu bir kez daha ortaya çıkmış oluyor. Şöyle bir örnek vermek istiyorum. Bizim çivisiz cami dediğimiz Mahmutbey Camimiz yaklaşık 1366 yılında inşa edilmiş ve ahşap aksamında tek bir çivi kullanılmadan o zamanki teknoloji ile inşa edilmiştir. Bu camimiz, günümüze kadar gelen şaheser bir eserdir. Bu eserimiz Dünya Kültür Miras Listesi’nin ön listesine girmiştir. Bu, şehrimizin tarihi açısından, ahşabın tarihi açısından ve şehrimizin turizm açısından son derece önemlidir. Ayrıca ilimizde yaklaşık 1268 tane tarihi konak mevcuttur. Bu konaklarımızın tamamında ahşabı görüyorsunuz, ahşap işçiliğini görüyorsunuz. Bunun dışında orman varlığı olarak da Kastamonu, Türkiye’nin en zengin ilidir. Yaklaşık 186 milyon metreküp ile ahşap alanında Türkiye’de ilk sırada geliyor. Tabii ki biz, ahşabın ekonomiye daha fazla katkı verebilmesi için 4 yıldır böyle bir fuar düzenliyoruz. Her geçen yıl fuarımıza katılım giderek artıyor, büyük ilgi görüyor. Burada ahşap ustalarının alın teriyle ortaya koydukları eserleri sergileme imkanı buluyoruz. Bunun dışında ahşabın kullanıldığı diğer eserleri, örneğin mutfak tezgahlarını görüyoruz. Fuarımız, gerçekten Türkiye’nin dışına da ünü taşan markalarımız var. İhracat gerçekleştiren firmalarımız bulunuyor. Bu yüzden Ahşap Fuarı, hem Kastamonu ekonomisine, hem de ülke ekonomisine önemli katkılar sunuyor” dedi.
Kastamonu’nun özellikle ahşap konusunda dünya ile rekabet edebilmesi için kendisini mutlaka yenilemesi gerektiğini vurgulayan Vali Günaydın, “Yani yeni ürünler ortaya koymamız gerekiyor. Bugün Türkiye’nin tanınmış firmaları piyasaya sundukları ürünlerin birçoğunu daha önce uzak doğudan ithal ediyordu. Şimdi ise, ithal ettikleri bu ürünlerin birçoğunu ilimizde üreterek piyasaya sunuyor. Bu tabii ki de, küçükte olsa ülke ekonomisine ve ülke ticaretine önemli katkılar sunuyor. Biz, burada kalkınma ajansımızla, üniversitemizle ve bütün kurumlarımızla ahşapta daha iyi ürünler ortaya koyabilmek için piyasada tutulan daha iyi ürünler ortaya koyabilmek için çalışıyoruz. Bu çalışmalarımızı neticesini de alıyoruz. Daha önce fuarda sergilediğimiz bir ürünü üreten firmamızın şu anda 7-8 aylık siparişleri dolu. Yani bu örnek bile, bu fuarın ne kadar önemli ve amacına ulaştığının bir göstergesidir” diye konuştu.
Kastamonu’nun Kasaba köyünde bulunan Mahmutbey Camisinin yaklaşık 650 yıl önce yapıldığını ve caminin bütün aksamında tek bir çivi dahi kullanılmadığına işaret eden Vali Günaydın, “Bu yüzden 650 yıl önceki teknoloji ile ortaya konulan bir eser, günümüze kadar gelmiş ve UNESCO’da bunu Dünya Kültür Miras Listesi’nin ön listesine almıştır. Yani, dünyada turizmde bir noktaya gelmek istiyorsanız mutlaka ortaya koymanız gereken, dünyaya sunmanız gereken eserlerinizin olması gerekiyor. Mahmutbey Cami, bizim eserlerimizden sadece bir tanesidir. Seyahat acentelerinin ve tur operatörlerinin tur düzenleyecekleri yerleri önceden bu Dünya Kültür Miras Listesine bakarak belirliyorlar. Bu ilimiz açısından son derece önemli bir olaydır. Burada da yoğunlukla ahşap kullanıldığı için ahşabında önemi burada ortaya çıkıyor. Baktığınız zaman ahşap süslemeleri, kökboyaları orijinalinde olduğu gibi duruyor. Bu yüzden mutlaka bu camimizin görülmesi tavsiyesinde bulunuyorum. Çünkü gerçekten geldiklerinde zevk alacakları, iyi ki geldik diyebilecekleri bir eserdir” şeklinde konuştu.
Kastamonu’da yaklaşık 3 ay önce göreve başladığını belirten Vali Şehmus Günaydın, “Kastamonu, büyük bir potansiyele sahip bir vilayettir. Bakır madenlerimiz var, kömürümüz var, mangalımız var, denizimiz var, yaylalarımız var, kayak tesislerimiz var. Bugün Ilgaz’da kış ayı boyunca doluluk oranı son derece yüksek olan kayak tesislerimiz bulunuyor. Bunun dışında Ilgaz Dağına usta kayakçılarında kayabileceği yeni bir kayak tesisi yapıyoruz. İnşallah bu tesisimiz, bu sezona yetişecektir. Bu yüzden kayakseverleri mutlaka Ilgaz’ın doyumsuz güzellikleri arasında gelip kayak yapmak isteyenlere her türlü valiliğimiz olarak imkanı sunmaya hazırız. Kayakseverlerin de buradan çok memnun bir şekilde ayrılacağını da belirtmek istiyorum” ifadelerini kullandı.
“Ahşap, Kastamonu tarihinde çok önemlidir” diyen Vali Günaydın, şunları kaydetti: “Bizlerin, konakları, ibadethaneleri, kamu binaları olsun ahşap sanatının her türlü güzelliklerini gösteriyor bizlere. Bunun yanında Kastamonu, birçok güzelliğiyle de ön plana çıkıyor. Kastamonu, evliyalar şehri, şehitler şehri olarak biliniyor. Biz, bütün bu olaylar çerçevesinde Kastamonu’yu değerlendiriyoruz. Bugün birçok insanın bilemediği Kastamonu Pastırması var. Kastamonu Pastırması, bugün Türkiye’de çok önemli bir yere sahiptir. Bunun tanıtımını çok fazla yapamadığımız için fazla bilinmiyor. Bundan sonra inşallah yapılacak tanıtımlarla Kastamonu’da da çok güzel pastırma yapıldığını öğrenecekler. Bunun dışında çekme helvamız bulunuyor. Bunların bizler, hepsini Kastamonu’nun bir potansiyeli olarak görüyoruz ve bunları birlikte değerlendiriyoruz. Ahşabı, tarihi ve kültürel yapıları, turizm potansiyeli ile değerlendiriyoruz. Burada Şeyh Şabanı Veli Hazretleri’nin türbesi bulunuyor. Buraya inanç turizmi kapsamında her hafta yaklaşık 20 bine yakın insan geliyor. Buda Kastamonu’nun inanç turizmi açısından yine son derece önemli bir şehir olarak karşımıza çıkıyor. Bu yüzden Kastamonu’da bu tarihi bütünlük içerisinde ahşap, tarih boyuncu var olmuş, bundan sonrada var olmaya devam edecek, bizlerde buradaki ustalarımızla, firmalarımızla hem ülke içerisine hem de ülke dışında rekabet edebileceğimiz ürünler ürütmeye çalışacağız. Bizler, kendilerine her türlü teknolojik yardımı ve bürokratik yardımı yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz. Burada yaklaşık 40 firmamız ürünlerini sergiliyor. El emeği göz nuru ile ortaya koydukları eserler, gerçekten görülmeye değer. Ülkemizin hangi köşesinde olursa olsunlar, ahşapla ilgilenenler zaman ayırıp bu fuarı mutlaka görmelerini tavsiye ediyorum. Burada çok önemli eserlere tanıklık edecekler, çok önemli eserler göreceklerini belirtmek istiyorum. Ayrıca Kastamonu, tarihi ve doğal güzellikleri ile de zaten görülmeye değer bir şehirdir. Şimdiye kadar ulaşım konusunda bir takım sıkıntılarımız vardı. Bunları da çok şükür aştık, Havalimanımız artık faaliyette. Bugün İstanbul’dan Kastamonu’ya gelmek istediğiniz zaman 1 saatlik bir uçak yoluculuğu ile Kastamonu’ya ulaşabiliyorsunuz. 2015 yılının sonlarına doğru inşallah Ilgaz Tüneli de tamamlandığı zaman Ankara’dan Kastamonu’ya 1,5 saatlik bir karayolculuğu ile ulaşabileceksiniz. Bu yüzden Kastamonu’nun güzelliklerini görme noktasında ulaşım engeli de yakın bir zamanda tamamen ortadan kalkmış olacak”
Canlı yayında TGRT Haber ekranlarından tüm Türkiye’ye seslenen Vali Günaydın, Kastamonu’nun marka bir şehir olduğunu ve mutlaka görülmesi gerektiğini ifade ederek, şöyle konuştu: “Bütün vatandaşlarımızın Kastamonu’yu görmeleri konusunda tavsiyede bulunuyoruz”

Haberleri