Aihm Kararı Tunceli’de Olumlu Karşılandı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Türkiye’de Alevilere ayrımcılık yapıldığına hükmetmesi nüfusunun tamamına yakını Alevi olan Tunceli’de sevinçle karşılandı.
AİHM Türkiye’deki cemevleriyle ilgili önemli bir karar aldı. AİHM, Alevilere ayrımcılık yapıldığına hükmederken, açıklanan karar nüfusunun tamamına yakını Alevi olan Tunceli’de gerek vatandaşlar gerekse de Alevi dedeleri tarafından olumlu karşılandı. Mehmet Yüksel isimli vatandaş, AiHM’in kararının olumlu olduğunu belirterek, "Bireyin özgür olabilmesi, inancıyla, kimliğiyle, cinsiyetiyle, derisinin rengiyle akla gelebilecek tüm özgürleri yaşaması gerekir. Tunceli de yüzde 90’ını Alevi olan bir kent. Bu kentte insanların inancını özgürce yaşayabilmesi için devletin mutlaka gerekli adımları atması gerekiyor" dedi.
Uğur Hasdemir isimli vatandaş da Alevilerin yüzyıllar boyunca ezildiğini ve haklarını alamadığını, AİHM kararın bu anlamda olumlu ve güzel olduğunu söyledi. Zülfikar Can isimli vatandaş ise, "Kararın ardından artık Alevi insanlar ezilmekten kurtulacaksa çok iyi bir karardır” şeklinde konuştu.
Nebahat Güyüldar isimli vatandaş, devletin ve insanların bu karara destek vermesini beklediklerini kaydederek, “Bir Alevi, bir Tuncelili olarak kararı son derece olumlu buldum" diye konuştu.
ALEVİ DEDELERİ DE KARARDAN MEMNUN
Tunceli Hacı Bektaş-ı Veli Kültürünü Yayma ve Yardımlaşma Cemevi Başkanı ve Alevi Dedesi Ali Ekber Yurt da, "Görüştüğümüz ve aldığımız bilgilere göre o kararda kesinlik arz eden bir durum var. Burada devlet altı ay içerisinde cemevlerini ibadethane olarak kabul etmek ve bu konuda gerekli yasal adımları hayata geçirmek durumunda. Yapmadığı takdirde Avrupa Birliği’nden ihraç gibi sonuçlar ortaya çıkabilir" şeklinde konuştu.
Kararı sevinçle karşıladıklarını dile getiren Yurt, "Çünkü Alevilerin tarihsel süreç içerisinde başları hep diktir. Mücadelesini, kavgasını hep demokratik bir ortamda hiçbir canı incitmeden bir burun dahi kanatmadan bugüne kadar insancıl bir şekilde vermiştir. Bundan sonra da öyle vermek istiyor. Kararın hukuksal zeminde çıkması ve hak arama yolunda bu kadar güzel, demokratik bu kararın insan haklarına bağlı şekilde sonuçlandırılması bizler için gerçekten sevindiricidir. Artık bu noktadan sonra Türkiye Cumhuriyetini yöneten hükümetten bu yönde adımlar atmasını istiyoruz. En kısa sürede cemevleri ibadethanedir şeklinde Türkiye Cumhuriyeti yasalarına da bunu koymasını sabırsızlıkla bekliyoruz" ifadelerini kullandı.
18 yıldan bu yana hiçbir karşılık beklemeden cemevinde hizmet yürüttüğünü belirten Alevi dedesi Hayrettin Meriç ise, "Karardan çok mutlu oldum. Buraya gelen bütün Sünni kardeşlerimize de devlet adımlarına da bunu beklediğimizi söylüyorduk. Alevi toplumu olarak kutsal kitabımız Kuran-ı Kerim’de de anayasamızda da eşitlik var deniyor. Eğer eşitlik varsa bu sağlanmalı" dedi.
AİHM’deki dava, Cem Vakfı tarafından 2010’da açılmıştı.
Alınan kararın ardından mahkeme, Türkiye’nin atacağı adımlar hakkındaki açıklamayı gelecek 6 ay içinde bekliyor.

Haberleri