Akbank’ın Dokuz Aylık Net Karı 2 Milyar 416 Milyon Lira Oldu

Akbank’ın, dokuz aylık konsolide net kârı 2 milyar 416 milyon TL oldu.
Akbank’ın, dokuz aylık konsolide net kârı 2 milyar 416 milyon TL oldu. Bankanın 2014 yılı ilk dokuz aylık finansal sonuçlarını değerlendiren Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, “Ekonomimiz ilk 6 ayda yıllık bazda yüzde 3.3 oranında büyüdü. Bu büyümeyi de sağlıklı ve sürdürülebilir şekilde gerçekleştirdi. Birçok ülkenin büyüme hızının düştüğü dikkate alındığında, Türkiye’nin bu büyüme hızı oldukça iyi. Sermaye yapısı güçlü, sağlam ve likit bankacılık sektörümüz sağladığı finansman kaynaklarıyla ülkemizin büyümesini desteklemeyi sürdürdü. Akbank olarak bu dönemde geçtiğimiz yılsonuna kıyasla aktiflerimizi yaklaşık yüzde 10 büyüterek 214 milyar TL’nin üstüne çıkardık. Ayrıca aynı dönemde, nakdi ve gayrinakdi kredilerimizle ekonomimizin büyümesine sağladığımız desteği yüzde 11’in üstünde bir büyümeyle 165 milyar TL’nin üstüne yükselttik.” dedi.
Akbank’ın yılın ilk 9 ayında 3 milyar 102 milyon TL brüt kâr elde ettiğini açıklayan Binbaşgil, “Brüt kârı üzerinden 686 milyon TL vergi karşılığı ayıran bankamızın konsolide net kârı 2 milyar 416 milyon TL oldu.” dedi.
Binbaşgil, Türkiye’nin yatırım, üretim ve ihracat odaklı bir büyüme modeline odaklandığını vurgulayarak, “Bu modelin merkezinde KOBİ’lerimiz ve şirketlerimiz bulunuyor. KOBİ’ler ve şirketlerimiz işlerini büyüttüğü, uluslararası piyasalarda rekabet gücünü ve pazar paylarını artırdığı ölçüde ekonomimizi daha da ileriye taşıyacak. Bu kapsamda onlara ayrı bir önem veriyoruz. Orta, Küçük, Mikro ölçekli işletmeler ve Kurumsal kredilerimiz yoluyla reel sektöre sağladığımız desteği 91 milyar TL’si nakdi kredi olmak üzere toplamda 122 milyar TL’nin üstüne çıkardık.” dedi.
Büyürken finansal sorumluluklarını koruduklarının altını çizen Binbaşgil, makro ihtiyati tedbirlere paralel reel sektöre yönelik kredilerin bireysel kredilere oranla çok daha iyi geliştiğini, kredi kartları kredilerinde ise planlı bir küçülme gerçekleştiğini söyledi.
Akbank’ın sektördeki en düşük takipteki kredi oranlarından birine sahip olduğunu vurgulayan Binbaşgil, “3. çeyrek sonu itibarıyla takipteki kredi oranımız yüzde 1.7 seviyesinde bulunuyor.” dedi. Takipteki kredi karşılıklarına da değinen Binbaşgil, Akbank’ın genel kredi karşılıkları da dikkate alındığında takipteki kredilere yüzde 181 oranında karşılık ayırdığının altını çizdi.
Tasarruf bilincini tabana yaymaya yönelik çalışmalarının bankanın mevduatına olumlu yansımasından memnuniyet duyduklarını söyleyen Binbaşgil, “Mevduat Birikim Hesapları ile her ay yaklaşık 200 bin müşterimiz Akbank’ta düzenli birikim yapıyor. Toplam mevduatımız yüzde 8’in üstünde bir büyümeyle yaklaşık 122 milyar TL’ye yükseldi.” dedi.
Uzun vadeli ve uygun maliyetli finansman olanaklarıyla dış ticaret işlemlerinin daha da büyümesine katkı sağladıklarını hatırlatan Binbaşgil, “Mart ayında yaklaşık 1.4 milyar dolarlık yılın ilk sendikasyon kredisini aldık. Bunun yanında, Haziran ve Temmuz’da yaklaşık 1.3 milyar dolar tutarında seküritizasyon işlemini de gerçekleştirdik. Son olarak geçtiğimiz Ağustos’ta 1.5 milyar dolar büyüklüğündeki sendikasyon işlemimizi tamamladık. 18 ülkeden 44 bankanın katılımıyla sendikasyonda önemli bir başarıya imza attık.” dedi.
Akbank’ın başarılarının yurtdışında takdir görmeye devam ettiğini söyleyen Binbaşgil, “Brand Finance tarafından gerçekleştirilen ‘Dünyanın En Değerli 500 Banka Markası-2014’ araştırmasında üst üste 3. defa ‘Türkiye’nin En Değerli Banka Markası’ olduk. Ayrıca dünyanın en değerli banka markalarının bulunduğu sıralamada 94. sırada yer alarak önemli bir başarıya da imza attık. Diğer yandan Euromoney ve EMEA Finance Akbank’ı ‘Türkiye’nin En İyi Bankası’ seçti. Akbank Direkt Mobil, Barselona’da gerçekleştirilen Mobil Dünya Kongresi’nde ‘Dünyanın En İyi Akıllı Telefon Uygulaması’ olarak seçildi. Bu ödülü alan ilk Türk bankası olduk. Mobilite konusunda iddialıyız ve dünyadaki en iyi bankalardan biriyiz.” dedi.

Haberleri