Akçaabat İlçesinin İçme Suyu Sorunu Çözülüyor

Trabzon’un Akçaabat ilçesinin içme suyu problemini ortadan kaldıracak olan Akçaabat Su ve Atıksu Projesi’nin yapım çalışmalarına başlandı.
Akçaabat ilçesinin Aykut Mahallesi’nde düzenlenen törenle çalışmalara start verilirken Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Akçaabat Belediye Başkanı Şefik Türkmen, Düzköy Belediye Başkanı Abidin Çelik, TİSKİ Genel Müdürü Recep Köksal ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri, Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) yetkilileri ve yüklenici firma olan MPE Mühendisliğin yetkilileri törende hazır bulundu.
Törende konuşan Akçaabat Belediye Başkanı Türkmen, Işıklar suyunu Akçaabat’a getirmek için çalışmalara ilk olarak 1994 yılında başlandığını kaydederken, “İlk etütleri o zaman yaptık. İller Bankası’na projesini yaptırdık. Ancak hayata geçiremedik. Bu bizim için bir sevdaydı. Işıklar’daki bu santralin suyu göze suyudur. Bu bölgede bu kadar debisi çok bir göze suyu yoktur. Bu proje için 2007 yılında AB’ye başvurduk. Şimdi gerçekleştiriliyor” dedi.
Akçaabat’ın su sorununun artık olmayacağını belirten Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, “Bu paranın yüzde 85’i, yani 21 milyon 91 bin 255 Euro’su AB hibesi olarak karşılanacak. Bu çok önemli bir miktar. Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin payı yüzde 9, yani 2 milyon 233 bin 191 Euro. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın katkısı ise yüzde 6, 1 milyon 488 792 Euro. İçmesuyu temini yapım ihalesi 26 Ocak 2014’te yapıldı ve çalışmalara başlandı. Atıksı yapım ihalesinin ise ihale dosyası hazırlanmakta. Yapım süresi 2017 yılı sonu. Akçaabat Belediyesi sınırları içinde yaşayan tüm vatandaşlarımız bu hizmetten yararlanacak” ifadelerini kullandı.
Proje kapsamında gerçekleştirilecek olan çalışmaları kamuoyuna aktaran Başkan Gümrükçüoğlu, “Buradaki temel faaliyetlerimiz, Işıklar’dan su kaynaklarının hidroelektrik santrali çıkışı su alma yapısının inşası. 21 km ana isale hattı yapımı ve 12,5 km depolar arası isale hattı yenilemesi. Yerel izleme sisteminin kurulması. 4 bin metreküplük yeni su deposu yapımı ve 8 bin 700 metreküplük muhtelif ebatlarda 11 adet su deposunun rehabilite edilmesi. Günde 18 bin metreküp kapasiteyle içmesuyu arıtma tesisinin yapılması ve 31 km şebeke yenilenmesi ve 12 km şebeke ilave edilmesi. Ayrıca atık su arıtma tesisinin yapılması, atıksu deşarj pompa istasyonun yenilenmesi ve kanalizasyon şebekesinin iyileştirilmesi. Yani bu iş dev bir proje. O bakımdan tüm bölge halkına, Akçaabat’ımıza, Trabzon’umuza ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyoruz. Burada çok güzel bir birliktelik görmekteyiz. Allah kazadan beladan korusun, en kısa sürede bu işin bitirilmesini nasip etsin” diye konuştu.
Törende gerçekleştirilen konuşmaların ardından çalışmalara kurban kesilerek başlandı. Işıklar suyunu Akçaabat’a getirecek olan ishale hattına ilk borular döşendi.

Haberleri