İstanbul Gelişim Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhami Çolak, kaçak elektrik kullanımının akıllı şebekeler sayesinde ortadan kalkacağını söyledi.
İstanbul Gelişim Üniversitesi, tarafından düzenlenen ‘Dağıtık Şebekeler, Akıllı Şebekeler, Süper Şebekeler Çalıştayı’ 22-23 Ocak tarihlerinde İstanbul Gelişim Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Abdulkadir Gayretli ve İstanbul Gelişim Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhami Çolak başta olmak üzere çok sayıda önemli ismin katılımıyla gerçekleşti. 11 farklı ülkeden bilim insanlarının katıldığı çalıştayda internet üzerinden katılan isimler, kendi ülkelerindeki akıllı şebeke çalışmalarından bahsetti. Çalıştayın sonuç raporunun ilk maddesinin kaçak elektrik kullanımı olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. İlhami Çolak, “Kaçak elektik ya da kayıp kaçak dediğimiz oranın azaltılması ancak akıllı şebekelerle mümkündür. İnsanların herhangi bir şekilde hangi yöntemi kullanırlarsa kullansınlar, kaçak yapamayacakları bir sistemi ortaya koymak akıllı şebekelerin bir özelliğidir. Şu anda yüzde 10’nun üzerinde olan akıllı kaçak oranımızı şebekelerden sonra daha aşağılara çekeceğiz” diye konuştu.
Elektrik enerjisini kaçak olarak kullanan veya faturasını ödemeyen kişilerin elektrik enerjisinin kesilmesini doğru bulmadığını belirten Prof. Dr. İlhami Çolak, “İstanbul Gelişim Üniversitesi olarak akıllı şebekeler üzerine iki günlük bir çalıştay düzenledik. Bu çalıştayda dünyada akıllı şebekelerle ilgili yapılan çalışmalardan örnekler vererek ülkemizde yapılacak çalışmalara ışık tutmak istiyoruz. Çalıştayda, elektriğin üretiminden dağıtımına kadar geçen tüm sürecin temiz, güvenilebilir ve sürdürülebilir bir şekilde tüketiciye aktarılmasıyla ilgili konuları görüşüyoruz. Akademiden ve endüstriden insanlar burada bir araya geldi. Elektrik enerjisi bir insanın hava ve su gibi günlük ihtiyacı olan bir enerjidir. Herhangi bir nedenden dolayı insanların bu ihtiyaçları ortadan kaldırmak ve insanları enerji kullanamaz hale getirmek çok doğru bir yaklaşım değildir” ifadelerini kullandı.
İstanbul Gelişim Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Abdulkadir Gayretli, “Bu çalıştaydaki amacımız üretimden tüketime varıncaya kadar yeni oluşumlar içerisine girmek. Bakanlığımız da bu konuya sıcak baktı ve çalıştayımıza teşrif etti. Önemli olan tüketicileri bilinçlendirmek ve üretim safhasında da ülkemize katkı sağlamak. Globalleşen dünya içerisinde dünya lideri olmaya namzet olan Türkiye’nin enerjisini kendisinin üretmesi ve halkına ucuza vermesi gerekiyor. Enerji her geçen gün pahalılaşıyor. Bu da bizim açığımızı ve dışa bağımlılığımızı gösteriyor. Biz de Gelişim Üniversitesi olarak ‘Dışa bağımlılığı nasıl yok edebiliriz, yeni enerji sistemlerini nasıl oluşturabiliriz, asgari seviyede kullanımı nasıl tedarik edebiliriz ve kaçakları nasıl önleyebiliriz?’ konuları üzerine çalıştayı organize ettik” şeklinde konuştu.