10 bin yıllık kültür ve medeniyet şehri Aksaray 16-19 Ekim 2014 tarihleri arasında İstanbul Feshane’de gerçekleştirilecek olan Tanıtım Günleri’ne hazırlanıyor.
İlki geçen yıl Ankara’da yapılan ve bu yıl İstanbul’da ikincisi gerçekleştirilecek olan tanıtım günleri organizasyonu Aksaray Valiliği, Aksaray Belediyesi, Aksaray Sanayi ve Ticaret Odası, Aksaray Ticaret Borsası, İstanbul Aksaraylılar Yardımlaşma Derneği, Aksaray Üniversitesi, Aksaray Ziraat odası, Kaymakamlıklar, Belediye ve sivil toplum kuruluşları ile tüm Aksaraylı hemşehri kuruluşların destek ve işbirliği ile yapılıyor. Gelişen sanayisi, tarım ürünleri ve kültür turizm özellikleri ile Orta Anadolu’nun yükselen yeni değeri olan Aksaray, Ihlara Vadisi, yeraltı şehirleri, kervansarayları, Anadolu Aslanı Malaklı Köpekleri, antik kentleri, termal merkezleri ve yöresel figürleriyle sizleri 16 Ekim 2014 Perşembe günü saat 11.00’de İstanbul Feshane Fuar ve Kongre Merkezi’nde açılışı gerçekleştirilecek olan Aksaray Tanıtım Günleri’ne bekliyor.
Konuya ilgili bilgi veren İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Doğan, “Aksaray uzun tarihi geçmişi, zengin kültürel mirası, muhteşem doğası ve büyük manevi mihmandarlarıyla kültür ve medeniyet alanında Orta Anadolu’nun parlayan yıldızıdır. Aksaray, ekonomik gelişme ve sosyal ahengin yanında, Ihlara Vadisi, Peribacaları, Hasandağı, Tuz Gölü, Narlıgöl gibi harikulade tabii güzellikleri, kaya oyma mimari yapıları, yeraltı şehirleri, kervansarayları, cami, türbe ve tarihi şahsiyetleri ile aynı zamanda turizm alanında da Kapadokya Bölgesinin en gözde şehirlerden biridir. Bulunduğu coğrafyanın dokusu ve kültürel mirasını en güzel şekilde yansıtan Aksaray’ın tarihi serüveni, M.Ö. 8500’lerde Aşıklı Höyükte başlamış; Hitit, Pers, Roma, Bizans, Selçuklu, Karaman, Osmanlı gibi güçlü medeniyetleri görerek Cumhuriyet dönemine kadar gelmiştir. Onlarca medeniyetin tarihi birikimini yaşatarak günümüze kadar getiren Aksaray, özellikle Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde stratejik öneme haiz olmuş, Anadolu Selçuklu Devletinde ikinci payitaht işlevi görmüş, Osmanlı iskan sisteminde de en çok istifade edilen şehir olmuştur. Dar’ül İlm, Dar’üs Süleha isimleriyle anılan Aksaray’dan Fatih döneminde İstanbul’a göç ettirilen birçok alim ve sanatkar, İstanbul şehrinin teşekkülünde birinci dereceden rol oynamış, Piri Mehmet Paşa, Zenbilli Ali Cemali ve daha pek çok büyük şahsiyet Osmanlı Devletinde önemli görevler üstlenmişlerdir” dedi.