Nüfusunun yüzde 80’inin tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığı Aksaray’da tarım ve hayvancılık her geçen gün hızla gelişirken, sivil toplum örgütleri de yaptıkları çalışmalar ile ürün kalitesini artırarak üreticilere destek oluyor.
Hayvancılığın gelişmesinde üreticilere her alanda destek olan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, yaptığı projeler ve hizmetler ile hem üreticiye destek oluyor, hem de Aksaray’ın tarım ve hayvancılığına katkıda bulunuyor.
Aksaray’da hayvancılık alanında birlik olarak yaptığı çalışmaları anlatan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bekir Kayan, amaçlarının kaliteyi artırmak ve üreticiye kazanç sağlamak olduğunu söyledi. Üreticileri geliştirmek adına yapılan hizmetlerde sperma çalışmaları yaptıklarını da belirten Başkan Kayan, “Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ıslah amaçlı bir birlik. Bu birliğin amacı daha kaliteli hayvanlar üretmek, üreticilere daha verimli süt elde etmelerini sağlamak, boğalar, spermalar kullanarak üreticilerin daha ileriki noktalara gelmesini sağlamak. Aksaray’da son bir yılda 65-70 bin buzağı oluşmuştur. Bizim aldığımız sperma sayısı ise 75 bin adettir. Gen Türk spermalarını kullanıyoruz. Bizim ülkemizin kendi ürettiği boğaların spermalarıdır ve kalitesinden de şüphemiz yoktur” dedi.
"HAYVAN SAYIMIZ 117 BİNDEN 220 BİNE ÇIKTI"
Hayvan sayısının artırılmasıyla ilgili ciddi çalışmalar yaptıklarını belirten Başkan Bekir Kayan, “Bunun karşılığında Aksaray’daki hayvan sayısı 117 bin civarındaydı. Şu anda 220 bin civarında. Biz bunların yanında üreticilere birçok hizmeti veriyoruz. Mesela küpeleme hizmeti de vermekteyiz. Küpeleme hizmeti kısacası hayvanların kimliğidir. Bunun amacı da genetik ıslahı doğru bir şekilde kimliklendirip üreticiye sunuyoruz” dedi. Üye sayısının da ciddi anlamda artış gösterdiğini söyleyen Başkan Kayan, “Bunun dışında yönetime geldiğimiz günden beri bizim üye sayımız bin 200 idi, şu anda 2 bin civarında. Kooperatiflerle birlikte 3 bin 200 üyemiz oldu. Bu demektir ki, hizmet verebiliyoruz. Eğer bir yerde hizmet var ise orası büyüyor demektir. Biz hizmet verdiğimize inanıyoruz” şeklinde konuştu.
"2 ŞUBE SAYISINI 4’E ÇIKARDIK"
Üreticilerin daha iyi ve zahmetsiz hizmet almalarını sağlamak için şube sayısını artırdıklarını belirten Başkan Kayan, “Bunun yanında ayrıca biz göreve geldiğimizde 2 adet şubemiz vardı. Birlik üyelerimize hizmeti ayaklarına götürmek için Güzelyurt ve Ağaçören’e 3’üncü ve 4’üncü şubelerimizi açtık. Vatandaşımız daha iyi hizmet alsın, oralardan Aksaray’a kadar gelip yorulmasın diye bu şubelerimizi açtık. Buna bağlı olarak üreticilerimize daha iyi hizmet verebilmek için artırdık. Araç sayılarımızı da artırdık. Örneğin sahada küpeleme yapan 13 adet aracımız var. Aksaray’ın genelinde küpemele işlemi yapılıyor” dedi.
"ÜRETİCİLERİMİZİN SÜTÜNÜ DAHA İYİ FİYATLARA PAZARLIYORUZ"
Başkan Kayan, birlik olarak üreticilerin sütlerini pazarladıklarını belirterek, “Daha önce damızlık birliği üzerinden süt pazarlama işine girdik. Bunda da başarılı olduk. Kendi üyelerimizin sütlerini daha iyi fiyatlara, daha uygun koşullarda, kalitede pazarlamasını yapıyoruz. Şu anda günlük 60 ton, aylık bin 8 ton bir süt pazarlaması yapıyoruz. Bununla birlikte üyelerimizin isteği doğrultusunda yem pazarlama işine girdik. Üyelerimiz toplu yem alınması için bize geldi. Firmaları belirledik ve teklifler aldık. Bunları değerlendirip 3 ulusal bir firma konusunda karar verdik. Anlaşmalar yaptık ve üyelerimize piyasa fiyatlarının 7-8 lira altında, karlılık oranı daha yüksek olarak almalarını sağladık” ifadelerini kullandı.
"SÜT ANALİZ LABORATUARI ÜRETİCİYE DESTEK OLACAK"
Birlik olarak süt analiz laboratuarı kurduklarını belirten Başkan Kayan, “Biz süt analiz laboratuarını kurarken üyelerimizin ekstra 50 bin lira destek almasını sağlamak amaçlı böyle bir yola girdik. Şu anda bakanlığımız laboratuarı onayladı, akreditasyon işlemleri devam ediyor. Bundan sonra da nasip olursa bakanımız gelecek ve açılışı yapacağız. Buradaki amaç üyelerimizin daha kaliteli süt elde etmelerini sağlamak. Bununla birlikte de kaliteyi artıran üreticilere 50 bin lira ekstra destek verilecek. Bundan faydalanacak hayvan sayısı ise 10 baş ve üzeri işletmelerde. Bunun hesabını çıkardığımızda da Aksaray’da bundan faydalanacak hayvan sayısı aşağı yukarı 25 bin. 25 bini 50 binle çarptığımızda 1 Trilyon 250 Milyar gibi Aksaray’a bir girdi sağlayacak. Bu Aksaray ekonomisi için mükemmel bir rakam. Aynı zamanda da Aksaray’ın süt kalitesini artırmış olacağız” dedi.
"ÜRETİCİLERİMİZ SAHİPSİZDİ"
Aksaray’da hayvan üreticilerinin sahipsiz olduğunu belirten Başkan Kayan, “Üreticilerimiz sahipsizdi. Sahiplenen yoktu. Şuna dokunmayalım, buna dokunmayalım hikayeleri vardı. Kimse elini sıcak sudan soğuk suya sokmuyordu. Biz geldik ve üreticilerimizin daha fazla para kazanması için elimizi taşın altına soktuk ve şu anda da üreticilerimiz çok güzel bir süt fiyatları ile çalışıyor, çok da güzel paralar kazanıyor. Çünkü biz bunun için çalıştık. Biz bunu ekip olarak yaptık. Son bir senede süt fiyatlarımız hiç gerileme yapmadı. Sürekli olarak yükseldi" şeklinde konuştu.