Muğla Orman Bölge Müdürü Mustafa Kara 2014 yılı değerlendirme toplantısı düzenledi. Toplantıya Vali Amir çiçek de katıldı. Bilgilendirme toplantısında ‘Alev Savaşçıları’ olarak adlandırılan ve yangınlarda kritik müdahaleler yapan yangın işçilerine gösterdikleri başarı nedeniyle teşekkür plaketi verildi.
DUMAN AVCILARI 24 SAAT GÖREV BAŞINDA
Muğla Orman Bölge Müdürlüğü Ula Helikopter Pisti hizmet binasında gerçekleştirilen 2014 yılı değerlendirme toplantısında konuşan Muğla Orman bölge Müdürü Mustafa Kara, 2014 yılı içinde 319 adet orman yangınında toplam 719 hektar alanın yangını belirtti. Kara, “Muğla Orman Bölge Müdürlüğümüzün 10 yıllık dönemde ortalama yıllık yangın oranı 317, yanan saha miktarı ise 863 hektardır. Orman yangınlarında yanan alanlar yıl içerisinde doğal veya işçilerimiz ve vatandaşlarımız kanalı ile tekrar fidan dikimi yapılarak yeşillendiriliyor. Muğla ve Aydın’daki ormanlarımız 24 saat süre ile ‘Duman avcısı’ dediğimiz hassas kameralar kanalıyla sürekli gözetim altında tutuluyor. Orman Bölge Müdürlüğü olarak sadece orman yangınları ile mücadele kapsamında hizmet vermiyoruz. Ekonomik değeri olan üretim ve satış çalışmalarımız da devam ediyor. Bunun yanında sosyal proje olarak verdiğimiz hizmetlerimiz de sürüyor. Muğla bir turizm kenti olmasının yanında ormanlık alanlarda önemli hayvansal üretim alanlarına da sahip. Bunlardan birisi arıcılık faaliyetidir. Muğla çam balı üretimine katkı vermek için 800 hektar alanı Basralı çam alanı ilan ettik. Bunun yanında Basranın olmadığı dönemlerde arıcılarımızın diğer illere gitmesini önlemek ve ekonomik olarak kazançlarını arttırmak için ‘Bal Ormanları’ projesi de hayata geçirildi. Ekonomik değeri olan endemik bitkilerimiz var. Bu bitki türleri de ormanlık alanlarda yetişmesi nedeniyle ekonomiye kazandırılıyor” dedi.
ORMAN KÖYLÜSÜNE ORKÖY KREDİSİ
Bölge Müdürü Kara, orman köylüsünün kalkınmasına yönelik yapılan çalışmalar hakkında da bilgi verirken, “Orköy Şube Müdürlüğümüzde 2014 yılında 95 aileye 950 bin lira fenni arıcılık kredisi, 178 aileye 2 milyon 675 bin lira süt sığırcılığı kredisi olmak üzere toplam 273 aileye 3 milyon 625 bin lira kredi desteği sağlandı. Yine 2014 yılında Muğla ve Aydın illerinde silvikültür, ağaçlandırma ve üretim faaliyetleri kapsamında 41 Orman Köylerini Kalkındırma Kooperatifine, 12 bin 600 orman köylüsüne 56 milyon 897 bin 877 lira gelir sağlanmalarına katkı verildi” dedi.
ORMANLAR KORUNARAK EKONOMİYE KATKI SAĞLAMALI
Muğla Valisi Amir Çiçek, Muğla’nın önemli bir bölümünün ormanlık alan olması nedeniyle orman alanlarının korunmasının ilk şart olduğunu söylerken, “Orman yangınları bakımından Muğla Orman Bölge Müdürlüğü en başarıl iller arasında. Yanan sahaları havadan gezme imkânım oldu. Özellikle yangın mevsiminde özveri ile çalışan yangın işçilerinin gösterdikleri cesaret ve kritik müdahalelerden dolaylı plâket verilmesini ben istedim. Ormanlarımız hem ilimiz, hem ülkemiz açısından önemli. Fakat ormanları olduğu gibi korumak yerine, koruyarak ekonomik değerleri harekete geçirebiliriz. Ormanlarımızı koruyarak üretime katmak zorundayız” dedi.
ALEV SAVAŞÇILARINA PLAKET
Muğla Orman Bölge Müdürlüğü bünyesinde görev yapan yangın söndürme işçisi ve iş makinesi operatörlerinden oluşan 7 kişiye Milas Ören yangınında kritik müdahalelerde bulundukları için plaket verildi. Vali Amir Çiçek tarafından plaket ile ödüllendirilen işçilerin yangının büyümesini engelledikleri ve canlarını ortaya koyarak iş makineleri ile alevlere karşı mücadele ettikleri açıklandı.