Alternatif Enerjili Araç Yarışlarında İstanbul Üniversitesi’nden Çifte Zafer

İstanbul Üniversitesi, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunca (TÜBİTAK) düzenlenen Alternatif Enerjili Araç Yarışları “hidromobil” ve “elektromobil” kategorilerinde iki birincilik elde etti.
İstanbul Üniversitesi, Elektromobil klasmanının yanı sıra Formula G klasmanına başarısını daha önce defalarca kanıtlayarak bir marka haline gelen SOCRAT ve Hidromobil klasmanına HİDROİST’14 araçları ile katıldı. Yarışlarda her üç klasmana da katılan İstanbul Üniversitesi, otomotiv mühendisliği alanında ne kadar başarılı olduğunu da göstermiş oldu.
TÜBİTAK Alternatif Enerjili Araç Yarışları 16-17 Ağustos 2014 tarihlerinde, 62 takımdan oluşan yaklaşık bin 800 öğrencinin katılımıyla Kocaeli Körfez Yarış Pisti’nde gerçekleştirildi. 1.950 metrelik Kocaeli Körfez Yarış Pisti’nde iki gün süren yarışlarda İstanbul Üniversitesi iki kategoride birinci oldu. Formula G kategorisinde 21, Hidromobil kategorisinde 10 ve Elektromobil kategorisinde 25 araç yarışa katıldı.
Yarışların ikinci gününde İstanbul Üniversitesi hidrojenli aracı “Hidroist’14” ve elektrikli aracı YEREL T1 (Tecrübe 1) modeli “damalı bayrağı ilk gören araçlar olarak büyük bir başarıya imza attı. Formula-G 2014 yarı finalini pistin en hızlısı olarak tamamlayan İÜ Güneş Enerjili Arabası SOCRAT ise finalde şanssız bir şekilde kaza geçirerek yarış dışı kaldı.
Özverili çalışmalarından dolayı öğrencilerini kutlayan İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, bu yıl yeni arabalarıyla yarışa katılan üç ekibi de canı gönülden tebrik ederek, İstanbul Üniversitesi ailesine kazandırdıkları başarıdan dolayı gurur duyduğunu ifade etti. Bu yıl ilk defa düzenlenen “elektromobil” kategorisindeki ilk şampiyonluk ile tarihe geçen Yerel ekibinin geleceğin otomobili yolunda büyük umut vadettiğini söyleyen İÜ Rektörü Prof. Dr. Söylet, İÜ Bilimsel Araştırmalar Proje birimine, proje danışmanı öğretim üyelerine ve emeği geçenlere teşekkür etti.
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İKİ DALDA ŞAMPİYON
Elektromobil kategorisinde performans ödülleri enerji tüketimleri değerlendirilerek belirlendi. Bu dalda İstanbul Üniversitesi birinci, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ikinci, Dokuz Eylül Üniversitesi ise üçüncü oldu. İlk kez düzenlenen elektromobil yarışında, 30 turu verilen 60 dakika dolmadan başarılı bir şekilde tamamlayan tek takım olan YEREL T1, toplamda 1388 Wh enerji harcadı. Teknik kontroller esnasında enerji verimliliği açısından YEREL T1 ekibine dezavantaj sağlayan 10 cm’lik fazla uzunluktan dolayı 500 Wh’lık ceza verildi. Bu kategoride aldığı en büyük cezaya rağmen YEREL T18112 puan ile birinci oldu.
Hidromobil kategorisinde performans ödülleri de hidrojen tüketimleri değerlendirilerek belirlendi. İstanbul Üniversitesi bu kategoride de birinci olurken, Uludağ Üniversitesi ikinci, Kırıkkale Üniversitesi üçüncü oldu. HİDROİST’14, verilen 40 dakika dolmadan 10 turda 66.20 litre hidrojen gazı harcayarak yarışın en verimli aracı oldu ve ilk kez bu klasmanda birinciliği elde etti.
Formula G kategorisinde performans ödülünü Sakarya Üniversitesi kazanırken, İstanbul Teknik Üniversitesi ikinci, Trakya Üniversitesi ise üçüncü oldu. 16 Ağustos Cumartesi günü yapılan Formula G yarışına oldukça hızlı bir şekilde ve açık ara lider olarak başlayan SOCRAT, 5. turun başında iken henüz 2. turunun başında olan, oldukça yavaş hareket edebilen ve ne yazık ki öncesinde sıralama turuna bile girememiş Celal Bayar Üniversitesi’nin aracında gerçekleşen salıncak kırılması nedeni ile gerçekleşen spin yüzünden bu araçla çarpıştı. Her iki aracın pilotu da kazadan yara almadan kurtuldu. SOCRAT, aracının elektriksel donanımında kazadan dolayı oluşan hasar nedeniyle yarışa devam edemedi.
Yarış sonunda TC Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, Yerel ve Hiroist’14 ekibini kutlayarak araçları yakından inceledi, öğrencilerden bilgi aldı. Bakan Işık, YEREL T1’i makam aracı yapmak istediğini söyleyerek ekipteki herkesi onurlandırdı. TÜBİTAK Başkanı Sayın Prof. Dr. Yücel Altunbaşak ise YEREL T1 ile kısa bir gezinti yaptı.
Elektromobil kategorisinde birinci, ikinci ve üçüncü takımlara ödüllerini Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık verdi. Hidromobil kategorisinde dereceye giren takımların ödülünü Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Formula-G kategorisinde dereceye girenlerin ödülünü TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak verdi.
Formula G, Hidromobil ve Elektromobil yarışların birinci takım 15 bin TL, ikinci takım 10 bin TL, üçüncü takım 7 bin 500 TL ödül kazandı. Yarışlara ilk kez katılan Güneş ve Hidrojen Enerjili araçlar için 12 bin 500 TL; elektrik enerjili araçlar için 25 bin TL hazırlık desteğinin yanı sıra, tüm takımlara, araçların piste ulaşımı için 5 bin TL yol desteği; Tasarım ve Özel Kurul ödülü olarak da 5 bin TL verildi.
TÜBİTAK Alternatif Enerjili Araç Yarışları’na katılan TC Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Artık yeni gelişen teknolojiyi Türkiye ıskalamamalı. Türkiye, mutlaka ama mutlaka hibrit ve elektrikli araç ki buna hidrojeni de dahil ediyorum, teknolojisine dayanan otomobil üretiminde hak ettiği yeri almalı” dedi.
Dünyada hızlı şekilde hibrit ve elektrikli araç teknolojisinin gelişim sürecinin yaşandığını vurgulayan Işık, bunların yavaş yavaş ticarileşmeye başladığını, artık pek çok ünlü markanın hibrit araçlarını piyasada görmeye başladıklarını dile getirdi. TÜBİTAK önderliğinde hibrit otomobillerin seri yerli üretimi konusunda önemli çalışma yaptıklarına dikkati çeken Işık, şu bilgiyi paylaştı:
“Elektrikli otomobilde birkaç bileşen var. Tasarım, elektronik donanım ve komuta kontrol mekanizmaları, yazılım, elektrik motorları ve özellikle batarya. Bu beş kritik alanı TÜBİTAK olarak mutlaka Ar-Ge yapılması gereken alanlar olarak belirledik. İnşallah yakında bununla ilgili TÜBİTAK’ta sistematik çalışma başlatacağız. Türkiye, kendi yerli otomobilini üretecek ve bunu 2020’den önce inşallah üreteceğiz. Bu yerli otomobilin de Ar-Ge’sini artık Türkiye’de biz yapacağız. Bugün imkânsızlıklar içinde bu kadar güzelliği başaran gençler, inanıyorum yarın kendi otomobilini üretmekte çok ama çok önemli roller üstlenecek.”
Yarışmalara Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zekeriya Özak, TÜBİTAK Başkanı Yücel Altunbaşak, TÜBİTAK Başkan Yardımcıları Prof. Dr. Abdullah Çavuşoğlu, Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu, Genel Sekreter Arif Koyuncu ve üst düzey yöneticiler katıldı.
YARIŞLAR ÜÇ DALDA YAPILIYOR
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Bilim ve Toplum Daire Başkanlığı, alternatif enerji kaynaklarına dikkat çekilmesi ve üniversite öğrencilerinin fikirlerinin üretime geçirilebilmesi amacıyla 2005 yılından bu yana Alternatif Enerjili Araç Yarışları düzenliyor. Elektrikli araç uygulamalarında dünya genelindeki gelişmeler göz önüne alınarak yarışmalara bu yıl, “Hidrojen” ve “Güneş” kategorilerine ek olarak, “Elektromobil-Batarya Elektrik Enerjili Araç Yarışı”da eklendi.
Bu yıl Hidrojen ve Güneş kategorilerine ek olarak, dünya genelindeki elektrikli araç uygulamalarındaki gelişmeler göz önünde bulunduruldu ve Elektromobil-Batarya Elektrik Enerjili Araç Yarışı yarışların kapsamına dahil edildi. Endüstriyel yönden uygulanabilirliği konusunda yeterince yenilik getirmeyen Formula G-Güneş Enerjili Araç Yarışları kategorisinin ise bu yıl 10. kez ve son defa düzenlenmesine ve 2015 yılı yarışları itibariyle kaldırılmasına karar verildi.

Haberleri