Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Alüminyum Test, Eğitim ve Araştırma Merkezi (ALUTEAM), Girişimci Alüminyum ve Sanayici İş Adamları Derneği (GALSİAD) ortak girişimi ve İstanbul Kalkınma Ajansı desteğiyle hayata geçirilen “Alüminyum Sektöründe Enerji Verimliliği ve Sera Gazlarının Azaltılması” Projesi açılış ve tanıtım toplantısı Haliç Yerleşkesi’nde gerçekleşti.
Bu proje ile alüminyum sektöründe ısıtma sistemlerinde oluşan enerji kayıp oranları tespit edilerek maliyetsiz veya en az maliyet ile enerji verimliliği sağlanması ve enerjinin verimsiz kullanılması ile oluşan sera gazı salınımının azaltılması amaçlanıyor.
ALÜMİNYUM SEKTÖRÜ İLE İŞBİRLİĞİ
Proje başlangıcından itibaren ALUTEAM ile çalışma yapılacak firmalar arasında gizlilik sözleşmesi ve çalışma protokolü imzalanacak. Ölçüm sonuçları sadece firma ile paylaşılıp genel değerlendirme firma ismi verilmeden sektörel analiz olarak sunulacak. Proje ortağı işletmelerde ölçümler, İstanbul Kalkınma Ajansı desteği ile gerçekleştirileceğinden firmalardan ücret talep edilmeyecek.
Projenin detaylarını paylaşan Proje Koordinatörü ve ALUTEAM Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ebubekir Koç, temel hedeflerini enerji maliyetinin ve sera gazı salınımının azaltılması, ürünlerin performanslarının arttırılmasına yönelik önlemler ve yeni ürün geliştirmek olarak sıraladı. Koç, ticari bir amaç gütmediklerini, amaçlarının üniversite ve ülke kalkınmasına destek olmak olduğunu belirtti.
Proje teknik danışmanı ve GALSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hüseyin Karabacak yaptığı konuşmada, Avrupa pazarında ülke olarak öne çıkmamız için verimlilik üzerinde durulması gerektiğinin altını çizdi.
GALSİAD Başkanı Celalettin Kırboz ise küreselleşen dünyada Ar-Ge’nin önemine değindi. Her firmanın içerisinde AR-GE bulundurmasının zor olduğunu, müşterek AR-GE imkânlarını sektörünün kullanımına açmanın daha kolay bir yol olduğunu belirterek sektör desteğinin bu gibi çalışmalarla devam edeceğini vurguladı.
Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fevzi Yılmaz enerji verimliliği üzerinde durdu ve “Enerjiyi israf etmek, sera gazı salınımında önlem almamak, başka kıtalardaki insanları da etkileyeceğinden küresel kul hakkıdır” dedi. Kapitalist ekonominin savurganlık politikalarından vazgeçilmesi gerektiğini söyleyen Yılmaz, “Bu savurganlığa kimse müsaade etmemelidir” diye konuştu.
Toplantıya katılan firma temsilcilerinden Akif Çergel, enerji verimliliğinin artırılması konusunda böyle bir çalışmaya ihtiyaç olduğunu dile getirdi. Bir başka firma temsilcisi Rüstem Öcal ise “Bu projeyle iyi bir adım atılmış olacak. Üniversitenin böyle bir projeyi sunması sektör ve ülke için çok önemlidir” dedi.
Toplantıya katılan firmalar sunumun ardından ALUTEAM’ı ziyaret etti ve teknik bilgi aldı.