Antakya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kuseyri, önlem alınmadığı takdirde pamuk ekiminin artık nostalji olacağını belirtti.
ATB Başkanı Kuseyri, yaptığı açıklamada, pamuk ekimi yapan çiftçilerin zor durumda olduğunu belirterek yetkilileri pamuk üretimi yapan çiftçilere destek vermeye çağırdı.
REKOLTE YÜZDE 30 DÜŞTÜ
Geçen yıla oranla bu yıl pamuk rekoltesinde yüzde 30’luk bir düşüş yaşandığını aktaran Kuseyri, “Türkiye’nin önemli pamuk üretim merkezlerinden Amik Ovası’nda gecen yıl 110 bin dekar pamuk ekilmişti. Bu yıl ise pamuk ekim alanlarında kuraklıktan dolayı verim azaldı. Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığı, susuzluk ve kuraklığın etkisiyle pamukta Amik Ovasında rekolte çok düşmüştür. Türkiye’de ise bu sezon pamuk ekim alanları, çiftçinin yeniden beyaz altına dönmesiyle yüzde 20-25 oranında artmışken Çin’in pamuk alımını azaltmasıyla meydana gelen arz fazlası, fiyatları düşürmüştür. Türkiye, yerli üretimin giderek azalması nedeniyle tükettiği pamuğun yarısından fazlasını ithal etmektedir. Pamuk ithalatının yarısından fazlası ise bilindiği üzere ABD’den yapılmaktadır. Ancak artan pamuk ihtiyacının karşılanması için ithalat yerine yerli üretimin arttırılması gerekmektedir” dedi.
FİYAT DÜŞTÜ, ÇİFTÇİ PERİŞAN
Bu sezonda pamukta beklenen hasadın gerçekleşmediğini dile getiren Kuseyri, “Ancak hasat zamanı arz fazlasının ortaya çıkması ve dünya fiyatlarındaki düşüş, fiyatları üreticinin zarar edeceği seviyelere taşımıştır. Üstüne Amik Ovasındaki çiftçilerimizin kuraklık nedeniyle pamukta düşük rekolte alması bu sezon zor günler yaşayan pamuk üreticisi çok zor duruma düşürmüştür. Eğer hızlı tedbirler alınamazsa üreticiler pamuk üretiminden yine vazgeçmeye ve pamuk ekmemeye başlayacaktır.” uyarısında bulundu.
FİYAT ARTIŞI ÇİFTÇİYİ YANILTTI
Geçen yıl pamuk fiyatlarında yaşanan artışa bağlı olarak Amik Ovasında pamuk ekim alanının yüzde 25 arttığını, ancak bu yıl düşen fiyatlar nedeniyle çiftçiyi sancılı bir sürecin beklediğini kaydeden Kuseyri, şöyle devam etti:
“Geçen sezon 4,15 TL olan lif pamuğu, yeni sezona 3,60 TL’den başlayan fiyatlarla başlamıştır. Geçen yıl kütlü pamuğun kilosunun 1,6-1,7 lira; presli pamuğun ise 4 liradan alıcı bulması, üreticiyi bu sene pamuğa yönlendirmişti. Yüksek fiyatın etkisiyle Amik Ovasında pamuk üretim alanları ve rekoltesinde yüzde 20-25 oranında artış meydana gelmişti. Ekim alanı ve ürün miktarının artması, bu yıl maalesef üreticiye yaramamıştır. Halihazırda kütlü pamuğun kilosunun 1,3-1,32 lira; preseli pamuğun ise fiyatının 3,00 lira olması, kilo başına 0,55 lira desteğe rağmen üreticiyi kurtarmamıştır.”
Geçen yıl oluşan fiyatların yanı sıra 0,50 lira olan destek priminin bu yıl 0,55 liraya yükseldiğini ifade eden Kuseyri, pamuğa ödenen primin 75 kuruşa çıkarılmasını gerektiğini söyledi.
GELECEK YIL ÜRETİM YÜZDE 50 AZALIR
Kuseyri açıklamasına şöyle devam etti:
“Destek primi 5 kuruş, maliyetler ise yüzde 10-15 civarında artmıştır, fakat pamuk fiyatı maalesef geçen yıla göre yüzde 20-25 civarında düşmüştür. Fiyatlar toparlamazsa pamuk üretimi önümüzdeki yıl yüzde 50 aşağı düşecek gibi gözükmektedir. Sürdürülebilir pamuk üretimi için 55 kuruşluk prim miktarı ne teşvik edici ne de yeterli olmaktadır. Bu nedenle 2014 yılı mahsülü için üreticiye ödenen primin 70-75 kuruşa çıkarılması gerekmektedir. Petrol fiyatlarının 74 dolar seviyesine düşmesine rağmen, türkiye’de fiyatlar çok fazla değişmemiştir. Çiftçilerimiz için daha da önemlisi petroldeki ötv’nin kaldırılmasıdır. Ekimin tekrar devam etmesi için primler mutlaka artırılmalıdır. Dışarıdan gelen pamuğa kota konulmalıdır.”
ÜRETİMİN ARTIŞI İÇİN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Bir yıl boyunca alın teriyle üretim yapabilmek için çalışan çiftçilerin bu sezonda beklediklerini alamadıklarını anlatan Kuseyri, çözüm önerilerini şöyle sıraladı: "Pamuk fiyatları hızla düşmesiyle çiftçimiz pamuğunu satamamaktadır. Fiyat düşüklüğü sadece çiftçiye değil, maalesef ülkemize ve Hatay halkına tüm bölgelerimize yansımaktadır. Türkiye ve dünya için stratejik bir ürün olan pamuğun geleceği çok iyi durumda değildir. Amik Ovası’nda pamuk üretimi yapan çiftçilerimiz ‘beyaz altın’ diye bilinen pamuğun kendileri için artık bu sıfatını kaybettiğini söylemektedirler. Çiftçilerimizin yeniden pamuk üretimine yönelmesi için orta vadeli bir program geliştirilmelidir. Pamuk ekiminden vazgeçen çiftçilerimizin tekrar teşvik edilmesi ve pamuk ekiminin sağlanması için ana girdilerden biri olan mazotta ÖTV’nin kaldırılması gerekmektedir. Prim miktarları her yıl pamuk üretim maliyetlerine paralel olarak arttırılmalıdır. Yerli pamuk kullanan sanayicilerimiz desteklenmelidir. Gübre, ilaç ve makine başta olmak üzere üretim girdilerinin KDV oranları yüzde 1’e düşürülmelidir. Prim ödemeleri bir sonraki sezon pamuk Ekim ayında yapılmalıdır.”