Anfaş Otel Ekipmanları Fuarı

Antalya Fuarcılık İşletme ve Yatırım AŞ (ANFAŞ) tarafından organize edilen 26. Uluslararası Konaklama ve Ağırlama Ekipmanlar İhtisas Fuarı (ANFAŞ Hotel Equipment), 21-24 Ocak tarihlerinde Antalya’da gerçekleştirilecek. Fuarda 400’ün üzerinde firmanın 3500 ürün sergileyeceği ve 2 milyar dolarlık ticaret hacmi beklendiği kaydedildi.
ANFAŞ Hotel Equipment’ın basın toplantısı Akra Barut Otel’de yapıldı. ANFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Çalık, fuarın bu yıl yüzde 26 büyüme kaydettiğini belirterek, Türkiye, Antalya ve turizm konaklama sektörüne hayırlı olmasını diledi. Fuarın 35 bin metrekarelik alanı kapsayacağını ifade eden Çalık, 35 binin üzerinde ziyaretçi, beklediklerini belirtti. Sektörün hızlı gelişimi ve geniş ürün yelpazesi ile fuarın her geçen yıl ziyaretçi sayısını yükselttiğine dikkati çeken Çalık, “Bu kapsamda otellerin üst düzey yöneticileriyle özel görüşmeler gerçekleştirilecek. Fuara bir çok önemli otellerin yetkilileri, restoran ve kamu kurum kuruluşların temsilcileri de katılacak” dedi.
YABANCI YATIRIMCILARDAN BÜYÜK İLGİ
Yabancı katılımcılarında fuara büyük ilgi gösterdiğini dile getiren Çalık, “Gürcistan, Bakü, Arnavutluk, Makedonya, Kosova, Sırbistan, Bosna Hersek,İran, Irak, Kıbrıs’tan çeşitli heyetler ikili iş görüşmeleri ve alımlar gerçekleştirecek. Fuarda, Uluslararası Altın Kep Aşçı Yarışması, Housekeeping Olimpiyatları gibi sektörel yarışmaları da düzenlenecek” diye konuştu. Fuar alanının artık yetersiz kaldığını aktaran Çalık, “15 yıldır aynı alanı kullanıyoruz, artık bu alanlar yetmiyor, yeni alanlara ihtiyacımız var. 40 bin metrekare fuar alanımız var, 60 bin metrekareye çıkarmayı planlıyoruz. Kapalı otopark da yapacağız. Büyümeye ihtiyacımız var. Bu yıl gayrimenkul, mermer, hayvancılık ve süt endüstrisi, zemin ve halı fuarı yapacağız. Bu fuarlar ölü sezonda Antalya’ya büyük katkı sağlayacak. Fuarcılık sektörünü daha da geliştireceğiz” dedi. Çalık, İstanbul’da yapılacak olan EMITT 2014 turizm fuarı ile fuarlarının aynı tarihe denk gelmesiyle ilgili olarak ziyaretçi açısından bir etkilemenin olabileceğini söyledi.
YABANCI KONUKLARLA İKİLİ GÖRÜŞMELER YAPILACAK
ANFAŞ Otel Ekipmanları Direktörü Arzu Yüngül ise fuar kapsamında yabacı misafirlerle ikili görüşmeler gerçekleştirileceğinin altını çizdi.İran, Gürcistan, Fransa, Katar’dan gelen katılımcıların önemli alımlar yapacağını ifade eden Yüngül, “TSK 100, polis moral evleri 35, öğretmenevleri 15 kişilik ekipleri ziyaret gerçekleştirecek. Tüm Restoranlar, Lokantalar ve Tedarikçiler Derneği de Türkiye’nin her yerindeki sektör profesyonellerinden oluşan üyeleriyle fuara grup ziyareti gerçekleştirecek” dedi.
FUAR TARİHLERİ
Antalya Vali Yardımcısı Recep Yüksel de önümüzdeki yıllarda fuarın fiziksel kapasitesinin artırılması yönünde yönetim çalışmalarını yapmaya devam ettiğini bildirdi. Anadolu’da bir çok fuar girişiminin olduğunu işaret eden Yüksel, “Kimi kurumsallaşmış düzeyde. Bazen moda eğilimi ile ilçelerde değişik illerde yapılıyor. Bu girişimi yapanlar şunu görüyor; çok ciddi emek, güven istiyor. Alıcı ile satıcıyı geniş anlamda bu atmosferde buluşturmak kaynak olduğu kadar insan emeği anlayışı güven istiyor. Kurumsallaşmak bu anlamda kolay değil. Anadolu kentlerin kurumsallaşmayı başaran fuarlar için söylüyorum. Hem merkezi idarelerin hem de sektörün kurum ve kuruluşların önemsemesi gerekiyor. İstanbul gibi yerlerde düzenlenen fuarlar 1-0 önde başlıyor, Anadolu illerinde düzenlenen daha çok çaba harcaması gerekiyor" dedi.
Yüksel sözlerini şöyle sürdürdü:
“Önümüzdeki hafta 22 Ocak’ta İstanbul’da EMiTT Fuarı düzenlenecek. Girişimde bulunduk. Tarihi kaydırmaları konusunda başarılı olamadık .21 Ocak’ta Antalya’da, 22 Ocak’ta İstanbul’da bu bizi de sektörü de yoruyor. Bu tür konulara da önem dikkat etmek gerekiyor. Tarihin değiştirilmesi noktasında valilik olarak biz girişimde bulunduk. TOBB’a fuar başvurusunda bulunduklarında Antalya ile çakışırız, herhangi bir fuarla çakışırız diye dert etmemişler. Yurt dışındaki fuarları düşünmüşler. Emitt genellikle Şubat ayında oluyor. Burası da Ocak ayında oluyordu. Şubat ayındaki fuarı neden Ocak ayına çektiler anlamadım. Katılımcıyı çok etkilemeyebilir ama buna rağmen insanlar bölünecek. Onlar da bu saatten sonra yapabileceğimiz yok dediler. Onlar fuar tarihin açıkladıktan hemen sonra başvurduk, yanlış yapıyorsunuz diye. Bunu 2016 yılı planlamasını yaparken bizim buradaki hassasiyetimizin görsünler diye. Biz ülke olarak öne çıkmaya çalışıyoruz. Fuarcılıkta tanıtımda Türkiye iyi olacak. Birbirimizin ayağını çekmeye çalışırsak iyi ya da kötü niyetle kötü niyet var demiyorum varsa hoş olmaz. Bilinsin 2016 yılında dikkat edilmesi temennimiz.”
OTELLERDE YENİLENME ŞART
Profosyonel Otel Yöneticileri Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ethem Hakan Durukan ise yenilenmesi gereken otellerin varlığına dikkat çekerek, "Antalya’da turizmin 80’lerde başladığını düşünürseniz, 30-35 yıllık mazisi olan bir sektör. Belek bölgesindeki otellerin içinde neredeyse yüzde 50’si yenilen dönemine girdi. Her şey dahil, misafiri tamamen içinde tutan sistemde yıpranma payı 5-6 yıldan sonra başlıyor. En yenisi 7 yıllık mazisi olan bir otelde bile yenilenme dönemi başlamıştır demektir. Bu açıdan bu fuarın önemli olduğunu düşünüyorum. 5 yıllık mazisi olan bir otelin de cildi yenilenmeye ihtiyacı var. Trendi yakalamak istiyorsanız, otelinizi ayakta tutmak istiyorsanız, 5-6 milyon dolar kadar maliyet gerektiriyor. Belek’te 7-8 yıllık mazisi olan otellerde yenilenme ihtiyacı var. Biz Avrupa ile dünyanın diğer ülkeleriyle yarışıyoruz. Bizim en kötü otelimiz Avrupa’daki otellere 5 basar, bizi kimse geçemez, bu şartlarda bile ekonomik şartlarda bile bizi turizmimiz daha iyidir” diye konuştu.

Haberleri