Ani İnme Olaylarına Tek Tanı Yöntemi "diffüzyon Mr"

Medicana International Ankara Hastanesi Radyoloji Uzmanı Prof. Dr. Barış Diren, ani inme olaylarında en erken ve en hızlı tek tanı yönteminin "Diffüzyon MR" adı verilen özel bir tetkikle mümkün olduğunu belirtti.
Medicana International Ankara Hastanesi Radyoloji Uzmanı Prof. Dr. Diren, inme yani ani felç ve tedavisine ilişkin bilgi verdi. İnme, dünya genelinde birinci ve Türkiye’de ise önde gelen sakatlık nedeni arasında yer alıyor. Yaş ilerledikçe artan inme riskinde, yaşam tarzı önemli rol oynuyor. Diyabet, sigara kullanımı, yüksek kolesterol ve aşırı kilo inmeye sebep oluyor.
İnme ve tedavisi hakkında bilgi veren Diren, "Kalp ve damar sisteminden kaynaklanan pıhtıların beyin damarlarını tıkayarak neden oldukları ’inme’ sonucunda gelişen kalıcı felçler yaşam kalitesini doğrudan etkileyen ciddi bir sağlık sorunudur" dedi.
Beyin hücrelerinin beslenmesinin bir pıhtıyla aniden bozulması, bu hücrelerin geri dönüşü olmayan ölümlerine ve sonuçta da hastada kalıcı felçlere neden olduğunu vurgulayan Diren, beyin hücrelerinin diğer organlarımızdan farklı olarak, beslenmede gelişen ani bozukluklara son derece duyarlı olduğunu belirtti.
Bir pıhtının bir beyin damarını tıkaması durumunda o damar tarafından beslenen hücrelerin kansız kalmaya dayanma süresinin bir kaç saat ile sınırlı olduğuna dikkat çeken Diren, "Tıkanmayı takip eden ilk dakikalardan başlayarak beyin hücreleri yaşamsal işlevlerini yavaş yavaş kaybetmeye başlamaktadır. Bu tür olgulara inme atağını takip eden ilk dakikalarda doğru tanı konabilmesi halinde uygulanabilecek özel tedaviler; kalıcı felçlerin oluşmasını engelleyebilmektedir. Ani inme olaylarında erken ve hızlı tanı özel donanımlı MR cihazları ile yapılan ’Diffüzyon MR’ adı verilen özel bir tetkik ile mümkündür ve beyin beslenmesindeki ani bozulmayı ilk dakikaları takiben ortaya koyabilen tek tanı yöntemidir. İlginç olan, ani inme olaylarında beyin hücrelerinde gelişmeye başlayan beslenme bozukluğu etkileri, normal MR tetkiklerinde görüntülenememekte ve yanıltıcı olarak ’normal’ olarak yorumlanabilmektedir" ifadelerini kullandı.

Haberleri