Kurban Bayramı’na sayılı günler kala kurban satış ve kesim yerleriyle ilgili çalışmalar da hız kazandı.
İlgili kurum ve kuruluşlar bayram öncesi çalışmalarını sürdürürken, Ankara İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhsin Temel konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Bütün Türkiye’de olduğu gibi Ankara’da da kurban yönünden bir sıkıntının söz konusu olmadığını belirten Temel, Ankara’da hayvan sayısında önemli artışlar yaşandığını ifade ederek, “Özellikle son beş yıl içerisinde küçükbaş hayvan sayısında yüzde 50’ye yakın, büyükbaş hayvan sayısında da yüzde 35 artış var. Şu anda Ankara’da 294 bin büyükbaş, 950 bin de küçükbaş hayvan var. Yeteri kadar hayvanımız var. Vatandaşlarımız kurban konusunda bir sıkıntı yaşamayacak” dedi.
Geçen yıl kurbanlıkların canlı kilogram fiyatının 11 TL olduğunu kaydeden Temel, bu yıl da fiyatların 12- 12,50 TL civarında olduğunu ve bu fiyatlarda seyretmesini beklediklerini söyledi. Kurban Hizmetleri Komisyonu’nun toplanarak gerekli kararları aldığını, belediye, emniyet, jandarma ve ilçe tarım müdürlüklerinin Kurban Bayramı süresince koordineli bir şekilde çalışmaları yürüteceklerini vurgulayan Temel, şunları söyledi:
“Ankara’ya giriş çıkışlarda kontrol noktaları oluşturduk. İlçelerde kurban satış ve kesim noktaları belirlendi. Şu an itibariyle 55 kurban satış yerimiz, 120’nin üzerinde de kesim yerimiz var. İlçe müdürlüklerimizde veteriner hekim ve veteriner sağlık teknisyenlerinden oluşan araçlı 30 ekip kurduk. Ekiplerimiz hazır kıta beklemektedir. Ankara’da İnşallah hiçbir problem yaşamadan Kurban Bayramı’nı eda edeceğiz. Bu konuda bütün tedbirlerimizi aldık.”
Ankaralılara kurbanlık satın alırken dikkat etmeleri gereken konularda da uyarılarda bulunan Temel, kurbanlık satış yerlerine giren hayvanların il, ilçe müdürlüklerinde ve belediyelerde görevli veteriner hekimler tarafından sağlık kontrolünden geçirilerek satış alanına alındığını hatırlatarak, Ankaralılardan kurbanlıklarını kurban satış yerlerinden veya ruhsatlı besihanelerden almalarını istedi. Temel ayrıca Ankaralılardan alacakları kurbanlıklara ait pasaportları ve veteriner sağlık raporunu da satıcılardan talep etmeleri gerektiğini vurguladı. Kurbanlık alırken erkek hayvanların tercih edilmesinin ülkemizdeki hayvan varlığının sürdürülmesi açısından büyük önem taşıdığının altını çizen Temel, şunları dedi:
“Gebe, gebe olmasa bile damızlık vasfı olan dişi hayvanlar, yeni yavrulamış hayvanlar, 2 yaşını tamamlamamış büyükbaş hayvanlar ile 1 yaşını tamamlamamış küçükbaş hayvanlar kurban edilmemeli. Bunun yanı sıra çok zayıf, hasta, ağız ve burun akıntısı olan, tüy ve kılları düzensiz ve mat, aşırı durgun ve çevreye duyarsız, yürüyemeyen ya da ayakta duramayan hayvanlar da kurbanlık olarak alınmamalı. Vatandaşlarımızın kurban keserken hem hayvan sağlığı hem de kendi sağlıkları açısından hijyen şartlarına uymaları da büyük önem taşıyor.”