Ankara Üniversitesi Tarihi Binaların Korunması Amacıyla Kültür Yatırım Programları Açtı

İlk fakülteleri Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla kurulan Ankara Üniversitesi, bünyesindeki tarihi binaların korunması amacıyla ilk kez bu yıl kültür yatırım programları açtı. Tarihi fakülteler tescillenerek yasalarla güvence altına alındı.
Cumhuriyetin ilk üniversitesi olma özelliğini taşıyan Ankara Üniversitesi, topluma sunulan hizmetlerin yanı sıra bünyesindeki değerlere de ayrı bir hassasiyet göstermeye devam ediyor. Bu anlamda Ankara Üniversitesi’nin tarihi binalarına verdiği değer dikkat çekiyor. Cumhuriyetin ilk yıllarında Ankara’da yeterli devlet kurumunun olmamasına rağmen Ankara Üniversitesi’nin ilk fakülteleri Atatürk’ün talimatıyla açıldı. Bu fakülteler Ankara Üniversitesi’nin bir yandan ne kadar zengin olduğunu gösterirken, diğer yandan da korunması, tadilatı ve sürdürülebilirliği bağlamında ciddi bir sorumluluk getirdi. Ankara Üniversitesi, söz konusu binaların korunması amacıyla ilk kez bu yıl “kültür” başlığı altında yatırım programı açtı. Programla beraber üniversitedeki her türlü tarihi yapının envanteri çıkarıldı. Bu yıl Büyükşehir Belediyesi’ne devredilen İl Özel İdare’nin tarihi yapıların tadilatı amacıyla ayrılan kaynaklarından ilk kez Veteriner Fakültesi için kullanıldı.
Üniversitenin Veteriner, Ziraat, Dil ve Tarih-Coğrafya, Fen, Hukuk, Siyasal Bilgiler Fakülteleri ve Tıp Fakültesi Cebeci Hastanesi binasının korunması yasalarla güvence altına alındı. Her biri yapıldığı yılların özgün mimari özelliklerini gösteren bu binalardan öne çıkan detaylar şöyle:
“Dil ve Tarih, Coğrafya Fakültesi’nin binası yapımına 1938’in Nisan ayında başlandı. 1940’ın Ocak ayında tamamlandı. Planı ünlü Alman mimarı Bruno Taut çizdi. 1859’da İstanbul’da eğitime başlayan Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin (Mekteb-i Mülkiye) günümüzdeki binası yaklaşık bir yıllık bir çalışmanın ardından 1936’da bitirildi. Yapının mimarı, Avusturya kökenli İsviçreli mimar, kent plancı ve eğitimci olan Ernst Arnold Egli. 1933’te açılan Yüksek Ziraat Enstitüsü içinde yer alan Ziraat ve Veteriner Fakülteleri’nin binalarının ilk yerleşim planı ve bazı yapıları Baurat Naht isimli bir Alman mimar tarafından tasarlandı ve uygulandı. Mimar Naht, ücret anlaşmazlığı nedeniyle işi bırakıp ülkesine döndü. Ancak yerleşkenin tüm tasarım, uygulama ve kontrol sorumluluğu mimar Egli tarafından yapıldı. 1941-1943 yıllarında yapılan Fen Fakültesi’nin ana binaları ise, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca tarihi eser olarak korunan modern ve yeni bir mimari ile inşa edildi. Mimarı Sedad Hakkı Eldem ve Amin Onat. Hukuk Fakültesi’nin bugünkü binası da 1941-1946 yılları arasında inşa edildi. Yapının mimarı ve müteahhidi Abdullah Ziya Kozanoğlu. En belirgin özelliği geniş yeşil alanlar arasında yatay yerleşim göstermesi olan Tıp Fakültesi Cebeci Hastanesi, 1900’lü yılların başında askeri amaçlı inşa edildi. İrili ufaklı 36 binada hizmet veren hastane, Başhekimlik binası ve arkasında U biçiminde yer alan binalarla birlikte 2005’te Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından “koruma alanı” olarak belirlendi.”

Haberleri