Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 90. yıldönümü çerçevesinde Ankara Üniversitesi’nde “Tarihte ve Günümüzde Nahçıvan” paneli düzenlendi.
Ankara Üniversitesi Rektörlüğü 100. Yıl Salonu’nda gerçekleştirilen panele, Azerbaycan Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Faig Bağırov, Ankara Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Berahitdin Albayrak ve Ankara Üniversitesi Eski Rektörü Prof. Dr. Cemal Taluğ’un yanı sıra öğrenciler katıldı.
Oturum başkanlığını Atatürk Üniversitesi’nden Prof. Dr. İbrahim Ethem Atnur’un yürüttüğü panelde, Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi Nahçıvan Şubesi’nden Doç. Dr. Emin Arif Şıhaliyev, Nahçıvan Devlet Üniversitesi’nden Doç. Dr. Elçin Zamanov, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nden Dr. M. Rıza Heyet ve Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nden İlhan Aslan konuşmacı olarak yer aldı.
“AZERBAYCAN VE TÜRKİYE TEK BİR GÖVDEYE SAHİP ULU BİR ÇINARIN FARKLI KOLLARI”
Panel öncesi açılış konuşması yapan Ankara Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Berahitdin Albayrak, Nahçıvan’ın jeopolitik önemini vurgulayarak, “Zaman zaman Sovyetlerin zaman zaman Ermenistan’ın tecavüzlerine maruz kalmış bir coğrafya. Nahçıvan bizler için çok önemli bir coğrafya. Coğrafi konumu itibariyle geçiş noktasında. Azerbaycan ve Türkiye kökleri geçmişe dayanan tek bir gövdeye sahip ulu bir çınarın farklı kolları” diye konuştu.
“NAHÇIVAN ERMENİ MİLLİYETÇİLERİ İÇİN HER ZAMAN ÖNCÜL HEDEF”
Azerbaycan Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Faig Bağırov ise panel öncesi yaptığı konuşmada, Nahçıvan’ın Azerbaycan Türklerinin en eski yurt yerlerinden biri olduğuna dikkat çekerek, “Nüfusunun yüzde 99’u Azerbaycan Türkü olan bölgenin üniter yapılı Azerbaycan Cumhuriyeti bünyesinde özerk yönetime sahip olması hep merak edilmektedir. Türkiye’nin Türk dünyasına açılan tek kapısı konumundaki Nahçıvan’ın işgal edilmesi Ermeni milliyetçileri için her zaman öncül hedeflerden biri olmuştur” ifadelerini kullandı.
Nahçıvan’ın kurtuluşu için verilen mücadelelerin ve Nahçıvan’ın jeopolitik öneminin tartışıldığı panelde, Nahçıvan’ın kültürel konumu ve Sovyetler Birliği’nin çökmesinin Nahçıvan’a etkileri konuşuldu.