Ankara’da Geleneksel Türk Okçuluğu Semineri

Çubuk İlçe Kültür Komisyonu ve Altın Yay Okçuluk Derneği tarafından düzenlenen Geleneksel Okçuluk Semineri’nde katılımcılara geçmişten günümüze geleneksel okçuluk hakkında bilgiler verilirken, seminere katılanlara atış talimi de yaptırıldı.
Seminere Çubuk Belediye Başkanı Tuncay Acehan, Belediye Başkan Yardımcısı Şükrü Acıelma, İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat Aslan, İl Milli Eğitim Koordinatörü Yahya Irmak, AK Parti İlçe Başkanı Av. Baki Demirbaş ve her yaştan çok sayıda vatandaş katıldı. Çubuk Belediyesi Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi’nde Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Altan Çetin ve Altın Yay Okçuluk Derneği Başkan Yardımcısı Dr. Adem Yılmaz tarafından verilen seminerde, Türkler’de ok ve yayın önemi, okçuluğun tarihi, okçuluğun dinimizdeki yeri ve önemi, ok, yay, kemankeş, zihgir, okçuluk edep ve ahlakı gibi konular ile tarihimizdeki önemli okçular hakkında sinevizyon eşliğinde bilgi verildi.
Okçulukla ilgili 40’tan fazla hadis bulunduğunu anlatan Pof. Dr. Altan Çetin, bu tür etkinliklerin Türk kültürünün daha iyi anlaşılması adına çok önemli olduğunu söyledi. Yay ve okun nasıl yapıldığı, hangi malzemelerin nasıl kullanıldığı hakkında bilgi veren Çetin, geleneksel okçuluk ile modern okçuluğun çok farklı olduğunu ifade etti. Ok ve yayın Türk tarihinin her sahnesinde olduğunu aktaran Çetin, “Atalarımız tarihleri boyunca 350 gram ağırlığına sahip en hafif, en küçük ancak en güçlü yayları olan kompakt kullandılar. Osmanlılar’ın kullandığı bu küçük yaylar sayesinde atların üzerinde çeviklik kazanmışlardır. Bu sayede tarihimizdeki savaşların çoğunda başarı elde etmişizdir. Bu hafif ama güçlü kompakt yaylar sayesinde dünyanın tarihi şekillenmiştir” dedi.
Çetin, örnekler vererek ok ve yayın Türk tarihinin her alanında ve her sahnesinde bir izi olduğunu belirtti. Sevgili Peygamberimizin okçuluk eğitimini her zaman teşvik ettiğini kaydeden Çetin, “Sevgili Peygamberimiz, bir babanın çocuğuna öğretmesi gereken hususlar arasında okuma yazmayı, yüzmeyi ve okçuluğu, atıcılığı zikretmiştir. Bu tavsiyeleri okçuluğa dini bir hüviyet kazandırmış ve Ashab-ı Kiram çocuklarına uçlarına çekirdeği çıkarılmış hurmalar takmak suretiyle ok alıştırmaları yaptırmaya başlamıştır. Bu, Ashab-ı Kiram içinden Sad bin Ebu Vakkas gibi muhteşem okçular yetişmiştir. Sevgili Peygamberimiz, ’İnsanoğlunun gamını, kederini en iyi dağıtan şey okçuluktur’ buyurmuştur. Günümüzde insanların stresle mücadele etmekte zorlandığı şu ortamda bunun çok önemli bir alan olduğunu belirtmek istiyorum” diye konuştu.
Osmanlı’da peygamber sevgisinin çok farklı olduğunu dile getiren Çetin, "Türkler’de özel bir peygamber sevgisi var. Osmanlılar, oku ve yayı adeta peygamber emaneti gibi görmüş. Okçuluk talimine abdestsiz ve iki rekat namaz kılmadan başlamamışlardır” dedi.
Ok, yay ve zihgirin yapılışıyla ilgili bilgi veren Dr. Adem Yılmaz ise, yayın ve okun nasıl tutulması gerektiği, nasıl taşınacağı ve okun hedefe nasıl atılması gerektiğini uygulamalı olarak gösterdi.
“OKÇULUK AYNI ZAMANDA SPOR OLMAKLA BERABER MADDİ MANEVİ DEĞERLERİ DE VAR”
Günümüzde özellikle çocuklarda başlayan akıllı telefon, bilgisayar ve televizyon bağımlılığına dikkat çeken Çubuk Belediye Başkanı Tuncay Acehan, gençleri kötü alışkanlıklardan korumak için bazı sportif ve sosyal faaliyetleri teşvik etmek amacıyla çalışmalar başlattıklarını söyledi. Kendilerine bu konuda destek olanlara teşekkür eden Başkan Acehan, şunları söyledi:
“Bugün geleneksel Türk okçuluğu ile alakalı bir seminer ve gösteri izledik. Bu konuda bize destek olan hem Altan hem Adem hocalarıma ben çok teşekkür ediyorum. İnşallah Çubuk’ta hem geleneksel okçuluklu hem de olimpik anlamda okçuluk sporunu başlatmak üzere bir adım atmış bulunuyoruz. Bunlarla ilgili çalışmalarımız derinleşecek, ben diğer branşlarda da olduğu gibi Çubuklu özellikle öğrencilerimizin, gençlerimizin okçuluk üzerine bir gelişme sağlayacağına inanıyorum. Çubuk okçuluk sporunun ilerde adıyla anıldığı ilçelerden biri olacaktır ümidini taşıyorum. Ben bu konuda katkı veren özellikle bizim Cüneyit Küpeli başta olmak üzere kültür komisyonumuza teşekkürlerimi sunuyorum, hepsinden Allah razı olsun diyorum. Bizim çocukluğumuz bilgisayar başında geçmedi. Biz Tarkanlarla, Karaoğlanlarla, Malkoçoğlularıyla birlikte büyüdük. Benim ortaokul, lise yıllarında yaptığım oklar, yaylar vardı. Çok çalıştım o zaman, şimdi yabancılık çekmedim. Bende bu okçuluğu bizzat yapacağım onu söyleyeyim, bu çalışmalara katılacağım inşallah.”
Çubuk’ta hiçbir eğitim almadan çok iyi atış yapan kişileri gördüğünü kaydeden Altın Yaya Okçuluk Derneği Başkan Yardımcısı Dr. Adem Yılmaz ise, “Biz 2011 yılında kurulmuş bir derneğiz, amacımız Türk okçuluğunu Türkiye’de, dünyada ve Ankara’da özellikle tanıtmak, gençler arasında yaygınlaştırmak, sevdirmektir. Tarihimizle koparılmış olan bağlardan birini daha onarmaya çalışmaktır. Okçuluk aynı zamanda spor olmakla beraber maddi manevi değerleri de var, tarihsel kültürel boyutları var. Biz hepsini bir arada yaşatmaya çalışıyoruz. Şimdi bu bizim aşağı yukarı 15 veya 16’ıncı konferans verdiğimiz yer. Genelde kıyaslama yapacak olursak gençlerde acayip bir istek ve şevk gördüm. Mesela 7 kişi ilk defa ok atmalarına rağmen sanki bir yıldır atıyorlarmış gibi ok attı gençler. Yani bu şu demek çok iyi gözlemlemişler atmayı, içselleştirmişler konuyu, vücudu da uygun harika atış yaptılar. Büyüklerimizden de 5-6 tanesi inanılmaz derece yatkınlar. Ama bu şu anlama gelmesin bu ilk defa atmayı beceremedi, yani bazı eksiklikler var. Çünkü iyi gözlemlememiş olabilir, onlar okçu olmaz diye bir şey yok. Bu sonuçta talim gerektiren bir spor, bir aylık talimle normal bir insan kesinlikle iyi bir okçu haline gelebilir, korkacak bir şey yok. Tarihimizle barışmanın yollarından birisi. Çubuk için konuşacaksak ben Çubuk’ta pek çok köyü gezdim, okçu isimli, okçulukla alakalı birçok köy ismi var. Burası Ankara savaşının tarihin önemli olduğu noktalardan bir tanesi, Çubuklulara okçuluk yakışır” diye konuştu.
Çubuk İlçe Kültür Komisyonu ve Altın Yaya Okçuluk Derneği’nin düzenlediği konferansta okçulukla ilgili verilen bilginin ardından Çubuk Belediye Başkanı Tuncay Acehan ve seminere katılanlar atış talimi yaptı. Başkan Acehan, gösteri atışlarında attığı okları hedefe tam isabet ettirdi.

Haberleri