Antalya Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt, biyolojik ve kimyasal kirlenmenin had safhada olduğunu ileri sürdüğü Karacaören barajının Antalya için su rezervi olarak görülmesinin anlaşılır bir durum olmadığını belirterek, "Bakanlık tarafından hazırlanan projeden hemen vazgeçilmelidir" dedi.
Antalya Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt, uzmanların tarımda kullanılmasının bile sağlık açısından önemli sakıncalar doğuracağı yönünde uyarılarda bulunduğu Karacaören barajındaki kirli suyun, Antalya’ya içme suyu olarak getirilmeye çalışıldığını belirterek, "Antalya ve Antalyalılar; sırf proje maliyeti ucuz diye Karacaören’in pisliğini ve zehirini içmeye mahkum edilemez. İhalesi gerçekleştirilen ve önümüzdeki günlerde uygulamaya yönelik adımlar atacağına dair duyumlar aldığımız bu projeden hemen vazgeçilmelidir" dedi.
KİRLİLİK DEVAM EDİYOR
Karacaören barajındaki kirliliğin önlenmesine yönelik bir takım tedbirlerin alınmakta olduğuna dair söylemlerin pek inandırıcı olmadığını ileri süren geçen yıl büyük oranda yaşanan balık ölümlerinin de bunun bir kanıtı olduğunu iddia eden Semanur Kurt, "Böylesine kirlenen ve aynı zamanda cıva gibi ağır metalleri içermekte olan bu suyun tam olarak arıtılamayacağı da konunun uzmanlarınca ifade edilmektedir. Söz konusu projeden vazgeçilmesi için başta Antalya Büyükşehir Belediyesi ve AK Partili milletvekilleri olmak üzere herkes üzerine düşeni yapmalıdır. Aksi taktirde bunun vebali çok büyük olacaktır. Turizmdeki önemli katkısının yanı sıra Türkiye’de devlete borcu olmayan ender illerden olan Antalya’nın gelecekteki içme suyu ihtiyacının giderilmesine yönelik hazırlanacak projeler, maliyetinin düşüklüğüne göre değil, sağlıklı ve uzun süreli olmasına yönelik değerlendirilmelidir. Antalya’ya da, kenti yönetenlerde de bu yakışır" diye konuştu.
TEMİZ VE VERİMLİ OLMALI
Antalya’nın gelecekteki içme suyu ihtiyacının giderilmesinde önemli bir kaynak olarak görülen, ancak proje maliyeti yüksek olacağı nedeniyle askıya alınan Oymapınar barajının yeniden gündeme getirilerek tartışılması gerektiğine de işaret eden Antalya Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt, şunları söyledi:"Bu kaynağın Antalya’nın 2070 yılına kadar içme suyu ihtiyacını karşılayacağı belirtilmektedir. Kaldı ki buradan getirilecek su Antalya’ya cazibeyle akacağından günümüzde su tüketim fiyatını önemli miktarda etkilemekte olan elektrik enerjisine de pek ihtiyaç duyulmayacaktır. Başka alternatifler de varsa bunlar mutlaka değerlendirilmeli, ancak bu kaynağın temiz ve verimli olmasına mutlaka özen gösterilmelidir."
KİRLETİCİ UNSURLAR
Antalya Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt, Karacaören Barajındaki kirlilik sebebini şöyle anlattı: "Isparta’daki işletmelerin atık suları ve mermer işletmeleri gibi birçok endüstriyel tesisin de deşarjları Sav Deresi (Isparta Çayı) ile Karacaören1 ve 2 Barajları rezervuarlarına ulaşmaktadır. Baraj rezervuarını besleyen kaynaklardaki bu kirletici unsurlar nedeniyle, özellikle son yıllarda rezervuar alanındaki su kalitesinde bozulmalar tespit edilmiştir. Karacaören’deki başlıca kirletici unsurlar olarak Balık çiftlikleri, Isparta Belediyesi Atıksu Arıtma Tesisi, Isparta Deri Organize Sanayi, Mermer İşletme Tesisleri, Yerleşim Yerleri, Meyve Suyu Fabrikaları ve-Tarımsal Faaliyetler öne çıkmaktadır."
Yıllık 98 milyon metreküp civarında tüketimin olduğu Antalya’da içme suyu yer altı kaynaklarından temin ediliyor. En büyük 3 kuyu olan Duraliler’den saniyede 2 bin 700, Boğaçay’dan 570, Termesos’tan 995 litre su çıkıyor. Kuyu sularının 2017’ye kadar Antalya’ya yeteceği hesaplanıyor. Açılacak ek kuyularla bu sürenin 2020 yılına kadar uzatılabileceği ifade ediliyor.
Karacaören’den ise Aksu çayına yılda 1 milyar metreküp su akıyor. Bu miktarın 150 milyon metreküpünün Antalya’nın içme suyu olarak kullanılması planlanıyor. Karacaören’in 2047’ye kadar Antalya’nın ihtiyacını karşılayacağı belirtiliyor.