Antalya’da, 2012-2014 yılları arasında uyuşturucudan hayatını kaybeden kişi sayısı 49 olarak açıklandı. Yıllara göre bu rakam 2012 yılında 25, 2013 yılında 18, 2014 yılında 6 olurken, Antalya Emniyet Müdürlüğü’nün uyuşturucuyla mücadelesi dört koldan devam ediyor.
SON ALTI AYLIK DÖNEMDE OLAYLAR
Antalya İl Emniyet Müdürlüğü’nün çalışmalarında 2014 yılının son 6 aylık döneminde sentetik bonzai olayları ile ilgili verilerine göre, Mart ayında 1 olayda 13 kişi yakalanırken, 9’u tutuklandı. Bu olayla ilgili 22 gram uyuşturucu ele geçirildi. Nisan ayında 2 kişi yakalanarak tutuklanırken, 1.699 gram uyuşturucu ele geçirildi. Mayıs ayında 1 olayla ilgili yakalanan 3 kişiden 2’si tutuklandı ve 1.202 gram uyuşturucu ele geçirildi. Haziran ayında da 2 olayda 2 kişi yakalandı ve 6 gram uyuşturucu ele geçirildiği belirtilirken, Ağustos ayında da 1 olayda 3 kişi yakalanıp 2’si tutuklandı ve 4.215 gram uyuşturucu ele geçirildi.
MÜCADELE DEVAM EDİYOR
Antalya İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nün madde kullanımı ile ilgili bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları kapsamında farkındalık oluşturmak için tiyatro gösterileri ve doğa yürüyüşleri yapıldığı, hazırlanan afiş, broşür ve logolarla konuya dikkat çekildiği belirtildi.
Güvenli Hayat ve Güvenli Gelecek İçin Çocuk ve Gençler Sosyal Koruma Programı (ÇOGEP) kapsamında hazırlanan Bir Bağımlı Bir Hayat isimli projenin, Asayiş Daire Başkanlığı Proje Değerlendirme Kurulu tarafından onaylanarak 07.03.2013 tarihinde uygulanmaya başlandığı ve 2013 yılı sonuna kadar devam ettiği bildirildi. Projenin faaliyet özeti şöyle sıralandı:
”Belediyelere bağlı meslek eğitim kurslarına ASMEK’lerde toplam 1500 kişiye, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Sosyal Sorumluluk Proje Grubu başta olmak üzere Akdeniz Üniversitesi öğrencileri ve öğretmenlerine, İl Müftülüğe bağlı din görevlilerine ve öğrenci velilerine ‘Uyuşturucu Maddeler, Uyuşturucu Maddelerin Zararları, Tedavi Yöntemleri, Yasal Boyutu” konularında seminer verilmiştir. İl Milli Eğitim Müdürlüğünün belirlediği Antalya’nın farklı semtlerinden 28 rehber öğretmenin bilgi ve becerilerinin artırılarak önleme faaliyetlerine daha etkin bir şekilde katılımının hedeflenmesi amacı ile pilot uygulama olarak Madde Kullanımı ile Mücadele Temel Eğitim Programına TUBİM tarafından katılımları sağlanmış; kurs sonrası İl Milli Eğitim personeli ‘Uyuşturucu Madde ve Madde Bağımlılığı’ konusunda öğrencileri bilgilendirmek ve bilinçlendirmek üzere ilimize dönerek öncelikli gördükleri riskli okullarda eğitimlere başlamışlardır.”
ÖĞRENCİLERE TİYATRO OYUNU
Proje kapsamında İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün belirlediği okullardaki 2000 lise öğrencisine “Sahte Cennetteki Sessiz Çığlık” isimli madde karşıtı bir tiyatro gösterimi sunulduğu da belirtilirken, proje görsellerinin (logo, afiş, broşür, kartvizit) tasarımı ve bastırılması ile madde bağımlılığını önleme konusunda slogan taşıyan kalem, anahtarlık, not defteri, ajanda, mouseped, tişört, şapka gibi materyallerin dağıtıldığı bildirildi. vww.antalvamaddemucadele.com adlı web sitesi aracılığıyla da madde önleme konusunda bilgilendirici çalışmalar yayınlandığı kaydedildi.Hazırlanan proje görsellerinin polis merkezi amirliklerinde, otobüs duraklarında, muhtarlıklar, toplu taşıma araçları ve bilboardlarda sergilendiği ifade edildi.
DOĞA YÜRÜYÜŞÜ İLE FARKINDALIK
Önemli bir sorun olan madde bağımlılığı konusuna dikkat çekip sağlıklı yaşam bilinci aşılamak amacı taşıyan 500 kişinin katıldığı Doğa Yürüyüşü gerçekleştirildiği, yürüyüşte madde bağımlılığını önleme konusunda bastırılmış tişört ve şapkaların dağıtıldığı belirtildi.
21 BAĞIMLI BALIKLI RUM HASTANESİ’NE GÖNDERİLDİ
Proje süresi boyunca emniyet tarafından belirlenen 13-25 yaş arası 21 madde bağımlısının İstanbul Özel Balıklı Rum Hastanesi’ne gönderildiği, istekli olan 7 kişinin meslek edindirilmesi ile ilgili çalışmalar yapıldığı ifade edildi. Tedavisini tamamlayarak rehabilitasyon hizmetinden yararlanmak isteyen 16 kişinin Özel Antalya Terapi Merkezi’ne yönlendirildiği kaydedildi. Madde Kullanımı ile Mücadele Büro Amirliği’ne gelerek müracaatta bulunan 350 madde bağımlısı hasta ve ailesine “Uyuşturucu Madde Kullanımının Zararları, Tedavi Yöntemleri ve Yasal Boyutu” konularında bilgilendirme yapılarak danışmanlık hizmeti almaları sağlandığı bildirildi.
2014 YILI ÇALIŞMALARI
2014 yılı ilk 8 ayı itibariyle Madde Kullanımı ile Mücadele Büro Amirliği’nin yaptığı çalışmalar şöyle açıklandı:
"Madde Kullanımıyla Mücadele Büro Amirliğimize müracaatta bulunan 245 madde bağımlısı hasta ve ailesine Uyuşturucu Madde Kullanımının Zararları, Tedavi Yöntemleri ve Yasal Boyutu konularında bilgilendirmeler yapılarak danışmanlık hizmeti almaları sağlanmış ve tedavileri için ilimiz Akdeniz Üniversitesi Alkol ve Madde Bağımlılığı Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğüne (AMBAUM) yönlendirilmişlerdir. Eğitim Tugay Komutanlığı ve Hava Meydan Komutanlığındaki er ve erbaşlara, öğrenci velilerine, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan memurlara, üniversite ve meslek yüksekokulu öğrencilerine, çeşitli dernek ve sivil toplum kuruluşu üyeleri olmak üzere toplam 8.780 kişiye Madde Bağımlılığı, Madde Bağımlılığının Zararları, Korunma Yolları, Tedavi ve Yasal Boyut ile ilgili seminer yapılmıştır. ‘Ramazan Şenlikleri’ kapsamında ise Antalya İl Emniyet Müdürlüğümüze ait kurulan standa bilgilendirme amaçlı ’Aileler için rehber’ ve ‘Gençler için rehber’ el ilanı ve broşürlerimiz ailelere ve gençlere dağıtımı sağlanmıştır."
Çalışmalar kapsamında ayrıca, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü-Şehirler ve Kültürler Projesi kapsamında Adana’dan Antalya’ya değişik tarihlerde gelen genç gruplarına da ‘Madde Bağımlılığının Zararları ve Bağımlılıktan Korunma Yolları’ ile ilgili eğitim verilerek hazırlanan broşürlerin dağıtıldığı bildirildi.