Dünyanın en büyük mermer antik kentlerinden birisi olan ve Helenistik dönemden Cumhuriyet dönemine kadar insanların hala yaşamlarını sürdürdüğü ender antik kentlerden Stratonikeia’da organik meyve ve sebze pazarı kuruluyor.
Yaz sezonunda bir taraftan kazı çalışmaları yapılırken, diğer taraftan ziyaretçi akınına uğrayan Stratonikeia antik kenti her yıl binlerce yerli ve yabancı ziyaretçiyi ağırlıyor. Antik kentin girişinde bulunan Cami, kahve ve bazı binalar restore edilerek gelen ziyaretçilerin mola vermesini sağlıyordu. Ziyaretçi sayısındaki artış üzerine yörede bulunan köylü vatandaşlar ürettikleri organik ürünleri satarak ev ekonomisine katkı sağlıyor.
Son olarak Antik Tiyatroda düzenlenen Türk-Yunan Dostluk konserinde köylü vatandaşlar tarafından köy meydanında organik sebze ve meyvenin yanında mısır kaynatma, ev ekmeği, börek, çörek, zeytinyağı, bal, reçel ve el sanatları ürünleri satarak antik kente gece de hayat verdi. Yatağan Belediye Başkan Yardımcısı Tarcan Oğuz, antik dönemlerden günümüze kadar içinde hala yaşamın sürdüğü tek kent olan Stratonikeia’da geçmişte nüfusunun yaklaşık 100 bin olduğunu belirterek, “Bu antik kent bölgemizin en önemli tarihi değerlerini içinde barındırıyor. Her geçen yıl ziyaretçi sayısındaki artış bölge insanını da hareket geçirdi. Çevre köylerdeki vatandaşlarımız ürettikleri ürünleri burada pazarlama şansı yakaladı. Ormancı Türküsü’nün geçtiği Belen Kahvesi’nin restorasyonu Çaybükü (Gevenes) sakinlerine ekonomik olarak güçlendirdi. Stratonikeia antik kentindeki kazı çalışmaları da buradaki çevre köyleri harekete geçirdi. Yaz kış ziyaretçi akınına uğrayan Stratonikeia’da bundan sonraki yıllarda daha fazla etkinlik yaparak gece gündüz ziyaretçi çekmek için Belediye olarak çalışmalarımızı yoğunlaştırdık” dedi.