Aort Damarı Yırtığına Dikkat

Yaşadığı şiddetli göğüs ağrısı nedeniyle hastaneye başvuran 24 yaşındaki genç, aort damarında yırtık tespit edilince Prof. Dr. Hüseyin Okutan tarafından gerçekleştirilen ameliyatın ardından yeniden sağlığına kavuştu.
Bir fabrikada işçi olarak çalışan 24 yaşındaki Ramazan Öncü, şiddetli göğüs ağrılarım sebebiyle hastaneye başvurduğunda aort diseksiyonu tanısı konulduğunu belirtti. Geçirdiğim başarılı operasyonla yeniden eski sağlığına kavuştuğunu söyleyen Öncü, “Yaşım genç ama hastalığın yaşı yok. Kişiler sağlıklarını ihmal etmemeli ve eğer rahatsızlarsa en kısa zamanda tedavi olmalı. Çünkü sağlık ihmale gelmez" dedi.
“BU TİP HASTALARIN YARISI 24 SAAT İÇİNDE ÖLÜYOR”
Medical Park Antalya Kalp Hastanesi Direktörü Prof. Dr. Hüseyin Okutan, “Aort yırtığı olan hastaların yüzde 25’i yani her 4 hastadan 1’i hemen ölüyor. Yaklaşık olarak bu hastaların yarısı da 24 saat içinde kaybediliyor. Ramazan Öncü’yü teşhisi konulur konulmaz acilen ameliyata aldık. Kalpten çıkan ana damarı, aort kapağıyla birlikte değiştirdik. Ayrıca beyine giden damarları da bununla beraber değiştirdik. Aortun çıkan, birinci ve ikinci bölümünün tamamı yapılan operasyonla değişti” şeklinde konuştu.
“UZUN BOYLU VE PARMAKLI İNSANLARDA YIRTILMALAR GELİŞEBİLİYOR”
Prof. Dr. Okutan, “Hastamız, son derece ağır bir kalp damar cerrahisi ameliyatı geçirdi. Çünkü bu tip operasyonlarda kalp ve dolaşımı tamamen durduruyoruz. Hastaları kalp ve akciğer cihazına bağlıyoruz” diye konuştu. Hastada ayrıca Marfan Sendromu denilen bir rahatsızlık daha bulunduğunu belirten Prof.Dr.Okutan, “Doğuştan destek dokularında zayıflıkla giden ana damarlarda yırtık, gözde birtakım rahatsızlıklarla birlikte görülüyor. Bu hastalar uzun boylu ve uzun parmaklı zayıf insanlar. Bu hastalarda aniden aort yırtılmaları gelişebiliyor. Nedeni de damarlardaki destek dokunun doğuştan zayıf olması” ifadelerini kullandı.

Haberleri