Arılar Pamuğa Küstü

Türkiye’de geçen yıllara kadar önemli bir bal üretim alanı olan pamuk tarlaları arılar için tehlikeli alanlar olmaya başladı.
Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeki Altın, binlerce kişinin geçim kaynakları arasında yer alan arıcılık ve bal çeşitlerinin tarımdaki bilinçsiz kimyasal ilaçlamalar nedeniyle SOS vermeye başladığını ve pamuk üretiminde kullanılan kimyasallar son kullanılan ilaçlı tohumlar nedeniyle arıların pamuğa konmaz olduğunu söyledi. Pamuk üretiminde kullanılan ilaçlar ve tohumlar nedeniyle arıların artık pamuk çiçeğine konmadığını konanları ise birçoğunun kovana ulaşmadan telef olduğunu belirten Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeki Altın, “Türk arıcısının artık tarla ve bahçelerde kullanılan kimyasal ilaçlarla başının derde girdi. Başta tarım teşkilatları olmak üzere çiftçi kuruluşlarına bu konuda defalarca yazı yamamıza rağmen tabiata zararlı kimyasallar kullanılmaya devam ediyor. Aslında doğal yaşam için arı önemli bir üçlüdür. Eğer bir bitki çiçeğine ilaçlama sonrası arı konmuyor ya da konduğunda arı zarar görüyorsa sorun var demektir. Bu gidiş bu şekilde devam ederse aynı zamanda polinasyonu sağlayan arılar yok olmaya yüz tutar. Çiftçilerimiz tarımın sigortasının arılar olduğunu bilmesini ve arılara zarar verecek kimyasallardan uzak durmasını istiyoruz” dedi.
Aydın Merkez, Söke, Yenipazar, Sultanhisar, Nazilli ve çevre ilçelerde önemli bir pamuk varlığı olmasına karşın pamuk balının tarihe karıştığını belirten Altın konuyla ilgili açıklamasında, “Bilinçsiz ve denetimden uzak tarımsal ilaçlama, doğal dengeyi yok etmeye başladı. Özellikle son yıllarda daha yoğun olarak kullanılan kimyasallar, birçok bal çeşidini de ortadan kaldırmaya başladı. Türkiye’deki bilinçsiz ve aşırı ilaçlama nedeniyle pamuğa konan arılar ölmeye başladı. İleriki yıllarda çok ciddi bir polinasyon sorunu yaşanmadan ilaçlama yapacak olan çiftçilerimizin bir gün önceden bağlı bulundukları tarım kuruluşlarına bilgi vermelerini istiyoruz. Aslında bu ilaçların arıya zarar vermeyen türleri de var. Buna rağmen bu ilaçları kullanacak olanlar hem arıcıların, hem ülkenin hem de kendilerinin menfaatleri gereği ne olur yetkililere haber versin. Bu sorun, ilk bakışta sadece arıcılık sektörünü ilgilendiriyor gibi görünse de dünyanın en hassas canlılarının başında gelen arıların bir çiçeğe konmaması büyük bir tehlikedir. Şu anda pamuk balı denen ürün yok oldu” ifadelerine yer verdi.

Haberleri