Anadolu Üniversitesi Ar-Ge ve İnovasyon Koordinasyon Birimi Teknoloji Transfer Ofisinin (ARİNKOM TTO) düzenlediği, “Anadolu Üniversitesi Teknoloji Transferi ve Bilginin Ticarileşmesi Kapasitesi Analizi Projesi Açılış Toplantısı” Öğrenci Merkezi Salon 2009’da yapıldı.
Açılış toplantısına, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Savaş Koparal, ARİNKOM TTO Proje Yöneticisi Prof. Dr. Ersan Pütün ve ARİNKOM TTO Danışmanı Mahmut Kiper katıldı.
Anadolu Üniversitesinin, “Teknolojinin transferi ve bilginin ticarileştirilmesi alanındaki potansiyelini” ortaya koymak ve gerçekleştirilecek çalışmalarda yol haritasını oluşturmak amacıyla, üniversite adına ARİNKOM TTO tarafından düzenlenen toplantıda, öğretim üyelerine kurum içi analiz çalışması hakkındaki bilgiler aktarıldı.
Toplantıda konuşan Rektör Gündoğan, ARİNKOM TTO’yu, üniversite ile sektör arasında arayüz oluşturan önemli bir kurum olarak gördüklerini söyledi. Gündoğan, “Üniversitemiz TÜBİTAK ile Bilim ve Sanayi Bakanlığı tarafından yapılan “Girişimcilik ve Yenilikçilik Endeksi”nde son yıllarda tırmanış içerisinde. Bu yıl üniversitemiz ilk 50 üniversite içerisinde zaten vardı. Hedefimiz ilk beşe girmek. Hedefimizi başarabilmenin en önemli merkezlerinden birisi, kuşkusuz Teknoloji Transfer Ofisimiz. Ofisimiz hızlı bir faaliyet içerisine girdi. Bilgilendirme toplantılarına özellikle tüm birimlerimizin katılmasını istiyorum ve bu katılımları önemsiyorum. Bütün öğretim üyelerimizin yapacağı çok şey var. Özellikle üniversitemizin, rektörlüğümüzün bu toplantılara verdiği önemi vurgulamak istedim” dedi.
“BİLGİNİN SEKTÖRE VE KULLANICISINA HİZMET EDEBİLMESİNDEKİ EN BÜYÜK KRİTER YİNE BİLGİNİN YERLEŞMESİ”
Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Savaş Koparal ise, üretilmiş olan bilginin sektöre ve kullanıcısına hizmet edebilmesinin ölçülmesindeki en büyük kriterin, bu bilginin yerleşmesi olduğunu ve bilginin satılmasının ölçüsünün değil, bilginin değere dönüşmesinin ölçüsünün "ticarileşme" kelimesi için kullanıldığını belirtti.
“GİRİŞİMCİLİK VE YENİLİKÇİLİK KÜLTÜRÜNDE 1. SIRADAYIZ”
"ARİNKOM TTO ve Çalışma Alanları" konulu sunumu gerçekleştiren ARİNKOM TTO Yöneticisi Prof. Dr. Ersan Pütün de, ARİNKOM TTO’nun 2014 yılında yapmış olduğu çalışmaları anlattı. Pütün, “TÜBİTAK Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi, ‘Girişimcilik ve Yenilikçilik Kültürü’ göstergesinde Anadolu Üniversitesinin devlet ve vakıf üniversiteleri arasında 1. sırada yer aldığının altını çizdi. Ayrıca ARİNKOM TTO, faaliyet alanı çalışmalarına ek olarak daha verimli hizmet verebilmek adına üç çalışma grubu belirlemiş ve çalışmalarına başlamıştır. Bunlar ilk olarak önümüzdeki günlerde yapacağımız kurum içi analizi, ikincisi bölge analizi ve son olarak kurumsallaşma faaliyetleridir” diye konuştu.
Konuşmalar sonunda ARİNKOM TTO Danışmanı Mahmut Kiper, 2 hafta sürecek olan analiz çalışmalarında yapılacak toplantılar ile ilgili öğretim üyelerinden gelen soruları yanıtladı. Toplantı fuaye alanında verilen kokteyl ile sona erdi.