Asansör Faciasına İlişkin İddianame Tamamlandı

Mecidiyeköy’de 10 işçinin hayatını kaybettiği asansör faciasına ilişkin iddianame hazırlandı. İddianamede 4’ü tutuklu 25 şüpheli hakkında ’’taksirle ölüme sebebiyet vermek’’ suçundan 2,5 yıldan 22,5 yıla kadar hapis cezası istenirken, aralarında iş adamı Aziz Torun’un da bulunduğu 9 kişi hakkında takipsizlik kararı verildi.
Cumhuriyet savcısı Erdal Bağcı tarafından hazırlanan 31 sayfalık iddianamede 4’ü tutuklu 25 şüpheli hakkında ’’taksirle 10 kişinin ölümüne sebebiyet vermek’’ suçundan 2,5 yıldan 22,5’ar yıla kadar hapis cezası istenirken aralarında iş adamı Aziz Torun’un da bulunduğu 9 kişi hakkında takipsizlik kararı verildi.
İddianamede, inşaat şirketinin, Geda Major isimli asansör şirketi ile yatığı sözleşme gereği asansörlerin bakımlarını bu şirketin sorumluluğunda olduğu belirtildi. İddianamede, “Sözleşme gereği B blokta görevlendirilen Adem Akyıldız ile Turgay Dalkıç isimli şüphelilerin B bloktaki kurulu bulunan iş ve yük taşımakta kullanılan asansörün bakım, onarım ve tamir işlerinden sorumlu oldukları’’ ifadeleri kullanıldı.
Elde edilen delillere ve şüphelilerin savunmalarına göre Adem Akyıldız ile Turgay Dalkıç’ın asansör bakımı, kurulumu, arızalarının giderilmesi ile ilgili almış oldukları herhangi bir eğitim olmadığı belirtildi. Dalkıç ve Akyıldız’ın Geda Major isimli firmanın yetkilileri Önder Türksoy ile Orhan Demirel isimli şüpheliler tarafından görevlendirildiği belirtilerek, “Geda Major isimli asansör firması tarafından görevlendirilen Adem Akyıldız ile Turgay Dalkıç’ın asansör kurulumu, tamiri, onarımı gibi hususlarda eğitim alıp almadıkları, bu konuda ehil olduklarını kanıtlayacak herhangi bir belge yada sertifika olup olmadığı hususlarını araştırıp kontrol etmeden Torunlar GYO isimli firma tarafından bu görevlendirmeye olur verildiği’’ ifade edildi.
İddianamede, “Dosya kapsamına göre şüpheli Orhan Demirel’in Geda Major adlı asansör firmasının ortağı ve imzaya yetkili ve fiilen inşaatta vazife gören şahıs olduğu aynı şekilde Geda Major isimli asansör firmasında Önder Türksoy isimli şüphelinin de asansör sistemi ile ilgili üst düzey yönetici konumunda bulunduğu anlaşılmıştır” denildi.
İddianamede şüphelilerin sorumlulukları anlatılırken, “İnşaat işlerinden sorumlu ve taşeron firma ile kiralama sözleşmesini imzalayan ve kazanın olduğu B bloktaki görev ve olaylar ile ilgili emir ve talimatları veren Torunlar GYO Genel Müdürü Remzi Aydın, projedeki her türlü günlük işleri takip eden asansör işletimi ile ilgili talimatları veren proje müdürü Murat Aytimur, asansörün işletilmesinden doğrudan sorumlu olan Bünyamin Keskin ve projedeki tüm teknik işlerin takibini yapan ve denetlemesinden sorumlu teknik müdür Bahadır Uçar isimli şüphelilerin oldukları anlaşılmıştır’’ ifadelerine yer verildi.
İnşaatta 29 Mayıs 2014 tarihinde de bir asansör kazası yaşandığı ancak frenleme sistemi devreye girmese de işçilerin zarar görmeden kazayı atlattığı belirtildi. İnşaat firmasının ‘iş kazası iç bildirim formu’ incelendiğinde inşaatta bir yıl içinde 20 kez irili ufaklı iş kazalarının meydana geldiği ifade edildi.
İddianamede, inşaatta bir gün önce de asansör kazasının yaşandığı kaydedilirken, yapılan incelemeler sonucu sorumluların kazaların önceden önlenmesi konusunda ciddi çalışma içinde olmadıkları belirtildi. Asansör faciasının yaşandığı 6 Eylül 2014 günü sabahı da uzun süreli arıza yaşandığı, ancak bu arızanın nasıl ve ne şekilde giderildiği konusunun raporlanmadığı kaydedildi.
Asansör faciasına ilişkin soruşturmada Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, Yunus Emre Torun, Mehmet Torun, Lütfü Vardı, Abdülvahit Kaplan, Tuncer Akarçay, Haluk Okur, Bektaş Ateş ve Özmen Özmenoğlu hakkında ‘Taksirle 10 kişinin ölümüne sebebiyet vermek’’, “Yargı görevini yapanı etkileme’’ suçundan kovuşturmaya yer olmadığına dair ek karar verildi.

Haberleri