Mecidiyeköy’de bir rezidans inşaatının asansöründe meydana gelen faciada 10 işçinin hayatını kaybetmesiyle ilgili adliyeye sevk edilen şüpheliler ifade verdi. Asansör firmasının sahiplerinden Orhan Demirel, verdiği ifadede, Torunlar İnşaat’a 6 adet asansör verdiklerini, kullanımından kendilerinin sorumlu olmadığını belirterek, “Eğitim almayan bir personelin asansörü kullanması yasaktır. İş güvenliği ve tedbirlerin işveren tarafından alınması gerekir” dedi.
10 inşaat işçisinin ölümüyle sonuçlanan asansör faciası soruşturmasında mahkemeye sevk edilen 6 şüpheliden 4’ü ‘taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermek’ suçlamasıyla tutuklandı.
Mahkeme tarafından serbest bırakılan şüphelilerden Torunlar İnşaat’ın muhasebe müdürü Metin Karakoç, ifadesinde 15 yıldır bu firmada çalıştığını belirtti. Karakoç, şantiyelerle ilgisi olmadığını, şantiye binasına 3 yıldır bir kere dahi gitmediğini söyledi. Karakoç, “Zaten şantiye sahasına ilgili personel bizi sokmaz. Olayın teknik boyutunu da bilmem" ifadelerini kullandı.
‘’TORUNLAR İNŞAATA 6 ADET ASANSÖR VERDİK’’
Mahkemenin serbest bıraktığı diğer şüpheli asansör firmasının sahiplerinden Orhan Demirel, Torunlar İnşaat’a 6 adet asansör verdiklerini ancak kullanımından kendilerinin sorumlu olmadığını belirtti. Demirel, ifadesinde ‘’Eğitim almayan bir personelin asansörü kullanması yasaktır. İş güvenliği ve tedbirlerin işveren tarafından alınması gerekir. Aylık kontroller asansör firması tarafından yapılır. Tutanakta asansörler teslim edilirken bir kullanım manueli ve bir de bakım manueli verilir. Çünkü operatörün gözle yapması gereken haftalık raporlarını tutup bir yerde arşivlemesi gerekir. Bunun yanında aylık bakımlar şirketimizin taahhüdü altındadır" dedi.
“OLAYDA SORUMLULUĞUMUZ YOKTUR”
Oluşabilecek arızaların 24 saat içinde Torunlar İnşaat tarafından kendilerine iletilmesi gerektiğini belirten Demirel, arızanın iletilmesi halinde kendilerinin de 12 saat içinde müdahale etmeleri gerektiğini anlattı. Demirel, "Ancak Torunlar bizi arayıp 12 saatlik müdahale süresinin böyle bir projede kendilerini geciktireceğini mümkün ise mesai saatleri içerisinde personel gönderip gönderemeyeceğimizi sordu. Biz de kabul ettik. Kazayla ilgili sorumluluğum yok. Bu yaklaşık 9 aydır kullanılmaktadır. Makine mühendisleri odası tarafından her üç ayda bir kontrol yapılmaktadır. Dolayısıyla sorumluluğumuz yoktur” şeklinde ifade verdi.
Mahkeme tarafından tutuklanmalarına karar verilen 4 şüpheliden asansör firmasının imalat sorumlusu Önder Türksoy, savunmasında firma tarafından kendisine verilen görevler sonucu hareket ettiğini kaydetti. Türksoy ‘’Arızalara ve montajlara teknik elemanların yönlendirilmesinden sorumlu yum. Kaza günü kaza yerinde değildim. Olayı telefondan öğrendim. Bir kusurum olduğunu düşünmüyorum" dedi.
Tutuklanan Adem Akyıldız da, olayın gerçekleştiği saatte mesaisinin bittiğini ve şantiye dışında olduğunu belirterek suçsuz olduğunu öne sürdü.
“SUÇSUZUM”
Tutuklanan bir diğer isim Turgay Dalgıç, olayın yaşandığı gün saat 15.30’da düşen asansör ile 31’inci kata çıktıklarını belirtti. Diğer asansörün arızalı olduğunu kaydeden Dalgıç, “Aynı asansörle geri indik. Bizden sonra asansör düşmüştür. Suçsuzum” dedi.
Tutuklananlardan Torunlar İnşaat’ın Proje Müdürü Murat Aytimur, mahkeme ifadesinde, saha işlerine bakan başka görevlilerin olduğunu kendisinin genelde ofis işleri ile uğraştığını söyledi. Asansör ile ilgili bir denetleme yetkisinin bulunmadığını ifade eden Aytimur, asansörün kontrol görevinin şantiye şeflerine ait olduğunu belirterek, asansörün bakım ve onarımının Geda Majör firmasına ait olduğunu savundu.
Mahkeme, proje müdürü Murat Aytimur, bakım tamir ve onarımdan sorumlu Adem Akyıldız ve Turgay Dalkıç, imalat ve teknik sorumlu olan aynı zamanda Akyıldız ile Dalkıç’ı görevlendiren Önder Türksoy’un kazada sorumlu ve kusurlu oldukları gerekçesiyle tutuklanmasına karar verdi. Mahkeme kararında, ön bilirkişi raporunda bilirkişilerin de aynı görüşte olduğunu belirtildi.