Asansör Sektörünün Sorunları Atso’da Masaya Yatırılıyor

ATSO 21. Grup Meslek Komitesi’nin desteğiyle Akdeniz Asansör ve Yürüyen Merdiven Sanayici ve İşadamları Derneği ve İl Bilim Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü işbirliği ile “Asansör Denetimleri ve Uygulamadaki Sorunlar ve Çözüm Önerileri Değerlendirme Toplantısı” yapılacak.
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) 21. Grup Meslek Komitesi’nin desteğiyle Akdeniz Asansör ve Yürüyen Merdiven Sanayici ve İşadamları Derneği ve İl Bilim Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü tarafından 22 Ekim 2014 Çarşamba günü “Asansör Denetimleri ve Uygulamadaki Sorunlar ve Çözüm Önerileri Değerlendirme Toplantısı” yapılacak. ATSO Meclis Salonu’nda 10.00 - 16.30 saatleri arasında gerçekleştirilecek toplantı tüm asansör sektörü üyelerine açık olarak gerçekleştirilecek.
ATSO Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Barut, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, 05.11.2011 tarih ve 28106 sayılı Resmi Gazete‘de yayımlanan "Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" hükümlerince bina yöneticilerinin, asansörlerin yılda en az bir kere kontrolünü yaptırmakla yükümlü olduğunu, belediyelerin de 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren, sınırları içerisindeki her asansörün yılda bir kez A tipi muayene kuruluşu tarafından kontrol edilmesini sağlamaktan ve yıllık kontrolün yapılıp yapılmadığını denetlemekten sorumlu kılındığını bildirdi.
Sektörde yılda ortalama 25-35 bin asansör ve 3 bin yürüyen merdiven kurulumu yapıldığını belirten Barut, “Sektör 400 binin üzerinde asansörün işletme süreçlerinde gerçekleştirilen bakım ve onarımda kullanılan malzeme, cihaz ve ekipmanlarla birlikte yaklaşık 1 milyar dolarlık bir ekonomik hacme sahiptir” dedi. Yürüyen merdivenlerin tamamına yakını ile kurulumu gerçekleştirilen asansörlerin yaklaşık yüzde 12‘sinin ithal olduğunu vurgulayan Barut, “Yerli marka ile kurulumu gerçekleştirilen asansörlerin yüzde 8‘i ise ithal kompenentlerden oluşmaktadır. Dışa bağımlılığın daha da azaltılması için finansman, kalifiye işgücü ve Ar-Ge desteklerinin artırılması, yerli malzeme üretim ve kullanımının teşvik edilmesi gerekmektedir” diye konuştu.
Barut, şunları kaydetti;
“Asansör periyodik kontrollerinin ne yazık ki bütün ülkeyi tam kapsamamasından dolayı, gözetim ve denetimi gibi konulardaki sorunlar ise sürmektedir. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TSE, Meslek Odaları, üretici firmalar, mühendisler, akademisyenler ve diğer kuruluşların, sürecin bütününde mühendis istihdamı ve meslek odalarının rolleri başta olmak üzere sağlayacağı aktif destek, bu sorunların çözümünde önemli bir rol oynayacaktır. Ülkemizde asansör faciaların yaşanmaması için, insanımızın can ve mal güvenliği açısından son derece önemli olan yasa ve yönetmeliklerin bir an önce çalışanların, Bilim insanlarının, sendikaların ve meslek örgütlerinin içinde yer alacağı bir mekanizma ile çözmek mümkündür. Denetimler konusunda görevlerini yapmayan, birbirinden haberi olmayan, meslek odalarının raporlarını, bilim insanlarının söylediklerini dikkate alan bir anlayışla sürdürülmesi gerekmektedir. Aksi takdirde insanlarımız hayatlarını kaybetmeye ve bu tür kazalar yaşanmaya devam edecektir.”

Haberleri