Adli Tıp Kurumu'nun iki ayrı raporunda sanık Kestanlıoğlu'nun suça karşı cezai sorumluluğu bulunmadığı yönündeki kararını dikkate alan mahkeme, sanığın tahliyesine karar verdi, ancak serbest bırakılması yerine akıl hastalarına özgü güvenlik önlemleri çerçevesinde hastaneye sevkini kararlaştırdı.
Bakırköy 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen karar duruşmasına, tutuklu sanık Derya Kestanlıoğlu ile Avukatı Zeynel Öztürk katıldı.
ADLİ TIP KURUMU'NDAN İKİ RAPOR ALINDI
Mahkeme Başkanı Metin Özkan, Adli Tıp Kurumu 4. İhtisas Kurulu'nun 22 Ocak 2016 tarihli raporu ile sanık Kestanlıoğlu'na, cezai sorumluluğunu ortadan kaldıracak şekilde 'Psikotik özellikli depresyon' tanısı konulduğunu belirtti.
Adli Tıp Kurulu 4. İhtisas Kurulu'nun ayrıca 21 Mart 2016 tarihli bir rapor daha düzenleyerek gönderdiğini belirten Başkan Özkan, bu raporda da sanığın yine cezai sorumluluğunu ortadan kaldıracak derecede 'Postpartum psikoz' tanısı konulduğunu ifade etti. Bu raporda, ?Sanığın suçu işlediği sırada fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını idrak etme ve bu fiil ile ilgili olarak davranışlarını yönlendirme yeteneğini ortadan kaldıracak boyutta akıl hastalığının etkisi altında olduğu" tespitine yer verildiği belirtildi.
'DOKTORLAR AKIL HASTALIĞINDAN BAHSEDİYORLAR'
Raporlarla ilgili sözleri sorulan Derya Kestanlıoğlu, ?Beni Adli Tıp Kurumu'na sevk ettiler. Orada 5 gün kaldım. Doktorlar muayenemi yaptılar. Doktorlar bir akıl hastalığından bahsediyorlar. Benim buna bir diyeceğim yoktur" dedi.
Esas hakkındaki mütalaası sorulan duruşma savcısı Hüseyin Yıldız, gelen raporların sanığın hastalığın etkisi altında suçu işlediğini gösterdiğini belirterek, ceza verilmesine yer olmadığına karar verilmesini istedi.
Kararını açıklayan mahkeme, Adli Tıp Kurumu'nun her iki raporunda da sanığın suçu işlediği sırada hastalığın etkisi altında bulunduğu yönünde tespitte bulunduğunu gerekçesiyle sanık hakkında, ?Ceza verilmesine yer olmadığına" karar verdi.
Sanığın tahliyesine de karar veren mahkeme, sanığı serbest bırakmadı. Mahkeme, ?Akıl hastası olduğu anlaşılan sanığın serbest bırakılmayarak cezaevinden alınıp yüksek güvenlikli bir sağlık kurumunda koruma ve tedavi altına alınmasına, buna göre Bakırköy Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'ne sevk edilmesine" karar verdi.
Mahkeme, sanık Kestanlıoğlu'nun oğlunu öldürdükten sonra yazdığı, ?Seni çok seviyorum oğlum" cümlesi ile başlayan not kağıdının delil olarak saklanmasına hükmetti.
İDDİANAMEDEN
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, şüpheli Derya Kestanlıoğlu'nun 22 Ocak'ta 7 aylık oğlu Kerem Kestanlıoğlu'nu evinin banyosunda bulunan küvete doldurduğu suyun içine bıraktığı belirtilerek, ?Şüpheli, öz oğlu olan Kerem Kestanlıoğlu'nu küvete koyarak, banyodan ayrıldığı ve ölmesini beklediği" bilgisine yer veriliyordu.
Şüpheli Kestanlıoğlu'nun bir süre sonra banyoya gidip oğlunun öldüğünü anladıktan sonra küvetten çıkardığı belirtilen iddianamede, sanığın ?Yakın akrabayı kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması isteniyordu.