Esenyurt’ta geçen çarşamba günü Suriye uyruklu bir kişiye ait döviz bürosunda Fas ve Filistin uyruklu kişiler arasında yaşanan kavgayla tekrar gündeme gelen sığınmacı ve yabancı uyruklu suç olaylarında, emniyet istatistik verilerine göre bir azalma saptansa da, İstanbul’da geçen yıl yaşanan her 5 gasp olayından birisi yabancı uyruklu kişiler tarafından gerçekleştirilmiş. Emniyet istatistik verilerine göre, geçen yıl günde ortalama 7 gasp olayının yaşandığı İstanbul’da, gerçekleşen 2 bin 483 gasp olayının yüzde 18.7’sini yabancı uyruklular gerçekleştirmiş.
SURİYE, AFGANİSTAN, PAKİSTAN
İstanbul’da, daha çok kendi aralarında birbirlerine yönelik suç işlediği belirlenen yabancı uyruklu kişilerin işlediği suçlarda ilk sırayı ise gasp ve fidye amaçlı adam kaçırma olayları almış. İkinci ve üçüncü sırada hırsızlık ve fuhuş suçları yer alan bu yabancı uyruklu kriminal tiplerin ait oldukları ülke uyruğu sıralaması ise Suriye, Afganistan, Pakistan ve Özbekistan olarak sıralanmış.
GASP VAKALARINDA YÜZDE 8 DÜŞÜŞ
İstanbul Emniyeti’nin her yıl hazırladığı raporlara göre, 2018’e oranla 2019 yılında yüzde 8’lik bir düşüşün yaşandığı gasp olaylarında, göçmen ve sığınmacılar arasında yaşanan gasp ve fidye olaylarında da bir düşüş görülmesine rağmen, yaşanan gasp olaylarının yüzde 18.7’sini yabancılar gerçekleştirmiş.
GÜNDE ORTALAMA 7 GASP
Rapora göre, 2019 yılı içerisinde günde 7, yıl boyunca 2 bin 483 gasp olayının yaşandığı İstanbul’da, aydınlatılan olay sayısı bin 921, yakalanan şüpheli sayısı ise 6 bin 741 olmuş. Faili meçhul olay sayısının 562 olarak kayıtlara geçtiği istatistik verilere göre, gerçekleşen toplam gasp olaylarının 360’ı ise yabancılar tarafından gerçekleştirilmiş.
EN FAZLA FATİH’TE
İlçelere göre yapılan tasnife göre, genel gasp olaylarında ilk 3 sırayı alan Fatih, Beyoğlu ve Sultangazi’de geçen bir yıl içerisinde toplamda 476 gasp olayı meydana gelmiş. Yaşanan bu olayların 100’e yakını yabancı uyruklu kişiler tarafından gerçekleştirilirken, 348 gasp olayının meydana geldiği Fatih’te 246, 291 gasp olayının yaşandığı Beyoğlu’nda 249 ve 139 gasp olayının yaşandığı Sultangazi’de ise 98 gasp olayı aydınlatılmış.
TUZLA VE SİLİVRİ EN HUZURLU
Diğer asayiş olaylarında olduğu gibi, gasp olaylarında da en düşük suçun yaşandığı ilçeler Silivri ile Tuzla oldu. İstanbul’un merkeze en uzak sınır ilçeleri olan bu iki ilçede geçen yıl toplamda 25 gasp olayı yaşanırken, tamamı yerli çete ve kişilerce gerçekleştirilen bu olaylardan sadece birisi aydınlatılamamış.
MAĞDURLAR ZENGİN ARAPLAR
İstatistiklere göre yabancı gaspçıların hareket alanı olarak Esenyurt, Fatih, Zeytinburnu ve Sultangazi öne çıkarken, soygun amaçlı gasp olaylarında Afgan ve Pakistan uyruklular, fidye amaçlı gasp olaylarında ise Suriye uyruklu yabancı kişiler kendini göstermiş. Mağdurların daha çok zengin Arap ülkeleri vatandaşları olması da kayıtlarda yer aldı.
İSTANBUL’UN GÖÇMEN GERÇEĞİ
HER 6 HIRSIZDAN BİRİ DE YABANCI
Gasp olaylarının yanı sıra yine gerçekleşen her 6 hırsızlık olayından birisinin arkasından da çıkan yabancı uyruklu kişilerden Gürcüler’in işyeri ve kasa hırsızlığı, Özbekler ve Afrikalıların ev ve işyeri hırsızlığında ilk sıraları çektiği istatistiklerde, İranlılar uyuşturucu ve tırnakçılık olarak tabir edilen yankesicilikte, Moldovalı, Ukraynalı ve yine Gürcüler fuhuş ve insan ticaretinde ön sıralarda yer aldı.